Valencia je fascinující město plné neuvěřitelné architektury. Díky kombinaci gotických katedrál, románských staveb a ultramoderních budov je jedinečný.

Jeho obrovské zahrady Turia, bývalé koryto řeky, jsou největším městským parkem v Evropě. Nabízí stezky pro pěší, cyklistické stezky, rekreační oblasti a rybníky.

1. Staré město

Staré město Valencie, známé svou oslnivou mozaikou architektonických stylů, je skvělým místem, kde můžete začít svůj výlet. Užijete si intimní prohlídku města s místním průvodcem, který je zapálený pro jeho historii a kulturu.

Navštívíte také La Lonja de la Seda, místo světového dědictví UNESCO, které pochází z konce 15. století a bylo kdysi domovem valencijské burzy hedvábí. Tato gotická památka je úžasným příkladem gotické architektury s jemnými kroucenými sloupy a pozlacenou střechou.

Mercado Central je další věcí, kterou musíte ve Starém Městě vidět, protože je to krásný příklad modernismu. Zde můžete najít čerstvé ryby a další místní produkty a také úžasné jídlo.

Pokud jste milovníkem umění, Museo de las Artes y las Ciencias je skvělou volbou. Tato galerie moderního umění je jednou z nejlepších atrakcí ve městě a má vynikající sbírku železných soch od Julia Gonzaleze, kterou budete chtít vidět.

Seznámit se s památkami Španělska za jeden den, stejně jako za týden, je nemožné, ale s pomocí můžete vidět maximální počet nových míst pronajatého auta na jednom z letišť v zemi. Například na letišti Valencia si můžete pronajmout auto od 15 eur na den, na letišti Barcelona - od 17 eur na den .

2. Ciudad de las Artes y las Ciencias

Valencijské město umění a věd (Ciudad de las Artes y las Ciencias), které navrhl Santiago Calatrava, je poutavý kulturní komplex s vědeckým muzeem, planetáriem, divadlem IMAX a oceánografickým parkem. Toto působivé kulturní centrum se nachází na konci starého koryta řeky a rychle se stalo jednou z nejoblíbenějších atrakcí Valencie.

Tento futuristický komplex byl postaven v 90. letech 20. století a skládá se ze šesti hlavních prvků: L’Hemisferic (domov kina IMAX), Umbracle, Museo de las Ciencias Principe Felipe, Parque Oceanografic, Palau de les Arts Reina Sofia a Agora. I když je každá atrakce jedinečná, všechny mají jedno společné – všechny jsou navrženy tak, aby si je užili návštěvníci všech věkových kategorií.

3. Zvonice El Miguelete

Věž El Miguelete (také známá jako Micalet) je jedním z nejznámějších symbolů Valencie. Je osmihranný, byl postaven v letech 1381 až 1425 a stojí ve výšce 51 metrů.

Výstavba této budovy v gotickém stylu trvala roky a řídilo ji mnoho mistrů stavitelů: Andres Julia, Jose Franch, Pedro Balaguer a Martin Llobet. Je to složitá konstrukce se spirálovým schodištěm a jemnými lištami.

Nahoře má také zvonici, která vám poskytuje nádherný výhled na město. Můžete odtud obdivovat celé historické centrum Valencie a uvidíte moře a hory z ptačí perspektivy.

Věž je připojena ke katedrále a je to jedna z nejoblíbenějších atrakcí mezi turisty. Po zdolání 207 schodů se dostanete do zvonice, kde si můžete vychutnat úchvatný panoramatický výhled na město a moře.

4. Jardin del Turia

Jardin del Turia je největší park ve Valencii a skvělé místo pro relaxační procházku v centru města. Park se rozprostírá po celém městě, rozprostírá se přes 9 km ve starém korytě řeky Turia a je jednou z nejoblíbenějších atrakcí ve Valencii s téměř 7 miliony návštěvníků ročně.

Park byl založen v roce 1986 a skládá se z různých částí navržených urbanisty a krajináři. Je to zelené plíce v srdci města a nabízí palmy, pomerančovníky a borovice, fontány, sportovní zařízení, růžové keře a několik jezírek.

Zahrada je obrovským lákadlem ve Valencii, kombinuje zelené plochy s kulturními institucemi a historickými budovami. Nejznámější částí je Město umění a věd, které navrhl Santiago Calatrava a nabízí četné možnosti procházek a prohlídek.

5. Pláž La Malvarrosa

Jednou z nejlepších věcí ve Valencii je udělat si jednodenní výlet na pláž La Malvarrosa, nejoblíbenější městskou pláž ve Valencii. Je to krásná pláž se zlatým pískem, která je vždy živá místními obyvateli i turisty.

Podél promenády je spousta skvělých restaurací a barů, plus mnoho stanovišť první pomoci a koupací zóna pro zdravotně postižené. Oblast je také domovem řady festivalů a oslav.

Pláž se nachází přímo v centru Valencie, takže se tam snadno dostanete autobusem. Na pláž jezdí pravidelně po celý rok 7 autobusových linek.

Pláže ve Valencii jsou skvělým způsobem, jak si odpočinout a nasát sluníčko, a jsou fantastickým doplňkem dovolené ve Španělsku. Nedotčená modrá voda a písečné písky spolu s rozkošnou rodinou levandule a olivovníků ve vás zanechají pocit uvolnění a osvěžení.

6. Ruzafa

Pravděpodobně nejúžasnější čtvrť ve Valencii, Ruzafa (také hláskovaná Russafa) je pestrobarevnou směsí staromódního pouličního života a některých z nejdiskutovanějších restaurací, barů a butiků ve městě. Jeho hezká náměstí a tržiště poskytují perfektní kulisu pro bezcílné toulky, zatímco stylové kavárny a umělecké galerie z něj dělají skvělé místo k posezení.

Městský trh v Ruzafa je lahůdkou pro každého labužníka, se stánky prodávajícími ovoce a zeleninu, stejně jako chléb a pečivo. Poblíž trhu najdete také řadu restaurací, které podávají mezinárodní kuchyni, která se ve Španělsku jen zřídkakdy vyskytuje.

Pokud chcete prozkoumat umění, Sporting Club Russafa je fantastickým místem, kam vyrazit, protože nabízí výstavy, které představují širokou škálu umělců z různých oborů. Existuje také několik mladých galerií, které se zaměřují na experimentování s uměním novými a zajímavými způsoby.

7. El Cabanyal

Stará rybářská čtvrť El Cabanyal je krásná, autentická čtvrť, kterou stojí za to navštívit. Najdete zde spoustu kaváren, restaurací, obchodů se suvenýry a tajných míst pro noční život.

Čtvrt je dobrou volbou pro ty, kteří rádi tráví hodně času na pláži, protože je hned za pláží Malvarrosa a promenádou. Je to také velmi malebné místo, které je ideální pro rodiny.

V této oblasti si dokonce můžete vychutnat skvělé jídlo, protože je zde mnoho barů a restaurací, kde si můžete dát vynikající španělské tapas. Tato čtvrť je velmi oblíbená mezi turisty a mladými lidmi, kteří milují párty.

Řemeslné kavárny se trefily do nezávislých butiků a díky nablýskaným uměleckým galeriím je to cool dítě valencijské kulturní scény. Dalo by se zde strávit hodiny, vychutnávat si čerstvé koblihy z pekáren a ochutnávat vyhlášené valencijské tapas v rušných barech.

8. La Lonja de Seda

La Lonja de Seda (Hedvábná burza) je na seznamu světového dědictví UNESCO a je jednou z nejzajímavějších atrakcí ve Valencii. Tato gotická budova z 15. století byla kdysi hlavním obchodním centrem s hedvábím ve Valencii a má bohatou historii.

Budova se skládá ze tří odlišných částí a zahrady, známé jako Orange Garden. Hlavní částí je Contract Hall, obrovský prostor, který byl centrem obchodu ve městě.

Bylo to tady, kde se obchodníci pohybovali a rozdávali své zboží a podepisovali se na tečkované čáře. Taula neboli stůl, kde byly transakce provedeny, je stále uchováván a dnes je k vidění v Městském archivu ve Valencii.

Lonja de Seda je kombinací impozantních gotických památek a hravých pohádkových staveb, navržených tak, aby odrážely obchodní a finanční sílu Valencie během jejího zlatého věku. V roce 1996 byl prohlášen za památku Patrimonio de la Humanidad organizací Unesco.

9. Casco Historico

Jedním z nejlepších míst, kde si můžete prohlédnout 2000letou historii Valencie, je Casco Historico neboli historické centrum města. Tato oblast je obklopena starými budovami, úzkými uličkami a kavárnami.

Zde najdete několik památek k prozkoumání, včetně baziliky de la Virgen de los Desamparados a katedrály ve Valencii. Tato oblast je skvělým místem k toulkám za teplého dne a z mnoha postranních uliček se můžete kochat krásnými výhledy.

Další hlavní atrakcí v této části města je Mercado Central, úžasný trh schovaný uvnitř secesní budovy. Stánky jsou plné lahodných čerstvých produktů a některých z nejlepších místních uzených mas.

Také se budete chtít podívat na zvonici El Miguelete, která je součástí katedrály Santa Maria a tyčí se 51 metrů nad střechami. Věž ve tvaru osmiúhelníku je nutností pro každého, kdo navštíví Valencii, a naskytne se vám z ní úžasný výhled!