Valencia is een fascinerende stad vol ongelooflijke architectuur. De mix van gotische kathedralen, romaanse bouwwerken en ultramoderne gebouwen maakt het uniek.

De enorme Turia-tuinen, een voormalige rivierbedding, zijn het grootste stadspark van Europa. Het biedt voetpaden, fietspaden, recreatiegebieden en vijvers.

1. De oude stad

De oude binnenstad van Valencia staat bekend om zijn oogverblindende lappendeken van bouwstijlen en is een uitstekende plek om uw reis te beginnen. Je zult genieten van een intieme rondleiding door de stad met een lokale gids die gepassioneerd is over de geschiedenis en cultuur.

Je bezoekt ook La Lonja de la Seda, een UNESCO-werelderfgoedlocatie die dateert uit het einde van de 15e eeuw en ooit de thuisbasis was van de zijdebeurs van Valencia. Dit gotische monument is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur, met zijn sierlijke kronkelende zuilen en vergulde dak.

De Mercado Central is een andere must-see in de oude stad, want het is een prachtig voorbeeld van modernisme. Hier vind je verse vis en andere lokale producten, maar ook heerlijk eten.

Als je een kunstliefhebber bent, is het Museo de las Artes y las Ciencias een geweldige optie. Deze galerie voor moderne kunst is een van de topattracties in de stad en heeft een prachtige collectie ijzeren sculpturen van Julio Gonzalez, die je zeker wilt zien.

Het is onmogelijk om zowel in één dag als in een week kennis te maken met de bezienswaardigheden van Spanje, maar je kunt het maximale aantal nieuwe plekken zien met de hulp van een huurauto op een van de luchthavens van het land. Op de luchthaven Valencia kunt u bijvoorbeeld een auto huren vanaf 15 euro per dag, op de luchthaven Barcelona - vanaf 17 euro per dag .

2. Ciudad de las Artes en las Ciencias

De Stad van Kunsten en Wetenschappen van Valencia (Ciudad de las Artes y las Ciencias), ontworpen door Santiago Calatrava, is een opvallend cultureel complex met een wetenschapsmuseum, planetarium, IMAX-theater en oceanografisch park. Gelegen aan het einde van een oude rivierbedding, is dit indrukwekkende culturele centrum in korte tijd een van de populairste attracties van Valencia geworden.

Dit futuristische complex is gebouwd in de jaren negentig en bestaat uit zes hoofdelementen: L'Hemisferic (thuisbasis van een IMAX-bioscoop), Umbracle, Museo de las Ciencias Principe Felipe, Parque Oceanografic, Palau de les Arts Reina Sofia en Agora. Hoewel elke attractie uniek is, hebben ze allemaal één ding gemeen: ze zijn allemaal ontworpen voor bezoekers van alle leeftijden.

3. El Miguelete klokkentoren

De toren van El Miguelete (ook bekend als de Micalet) is een van de meest iconische symbolen van Valencia. Het is achthoekig, het werd gebouwd tussen 1381 en 1425 en het staat op een hoogte van 51 meter.

De bouw van dit gebouw in gotische stijl duurde jaren en werd geleid door vele bouwmeesters: Andres Julia, Jose Franch, Pedro Balaguer en Martin Llobet. Het is een complexe constructie, met een spiraalvormige trap en fijne lijsten.

Het heeft ook een belfort op de top vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de stad. Vanaf hier kunt u het hele historische centrum van Valencia bewonderen en ziet u de zee en de bergen vanuit vogelperspectief.

De toren zit vast aan de kathedraal en is een van de populairste attracties onder toeristen. Na 207 treden te hebben beklommen, bereikt u het belfort waar u kunt genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad en de zee.

4. Tuin van Turia

De Jardin del Turia is het grootste park van Valencia en een geweldige plek voor een ontspannende wandeling in het stadscentrum. Het park strekt zich uit over de stad, strekt zich uit over 9 km in de oude bedding van de rivier de Turia en is een van de meest populaire attracties in Valencia met bijna 7 miljoen bezoekers per jaar.

Het park, opgericht in 1986, bestaat uit verschillende delen die zijn ontworpen door stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. Het is een groene long in het hart van de stad met palm-, sinaasappel- en dennenbomen, fonteinen, sportfaciliteiten, rozenstruiken en diverse vijvers.

De tuin is een grote attractie in Valencia en combineert groene ruimten met culturele instellingen en historische gebouwen. Het meest bekende deel is de Stad van Kunsten en Wetenschappen, ontworpen door Santiago Calatrava en biedt tal van mogelijkheden om te wandelen en bezienswaardigheden te bekijken.

5. La Malvarrosa-strand

Een van de leukste dingen om te doen in Valencia is een dagje uit naar La Malvarrosa Beach, het populairste stadsstrand van Valencia. Het is een fijn, goudkleurig zandstrand dat altijd levendig is voor zowel lokale bewoners als toeristen.

Het heeft tal van geweldige restaurants en bars langs de promenade, plus veel EHBO-posten en een badzone voor gehandicapten. Het gebied is ook de thuisbasis van een aantal festivals en vieringen.

Het strand ligt midden in het centrum van Valencia, dus je kunt er gemakkelijk met de bus komen. Er zijn 7 buslijnen die het hele jaar door regelmatig naar het strand rijden.

De stranden in Valencia zijn een heerlijke manier om tot rust te komen en van de zon te genieten, en vormen een fantastische aanvulling op een vakantiereis in Spanje. De ongerepte blauwe wateren en zandstranden, samen met de schattige familie van lavendel en olijfbomen, zorgen ervoor dat u zich ontspannen en verfrist voelt.

6. Roezafa

Ruzafa (ook gespeld als Russafa) is misschien wel de coolste wijk van Valencia. Het is een kleurrijke mix van ouderwets straatleven en enkele van de meest spraakmakende restaurants, bars en boetieks van de stad. De mooie pleinen en de markt vormen de perfecte achtergrond voor doelloze kuieren, terwijl de stijlvolle cafés en kunstzinnige galerijen het een geweldige plek maken om rond te hangen.

De gemeentelijke markt in Ruzafa is een traktatie voor elke fijnproever, met kraampjes die zowel fruit en groenten als brood en gebak verkopen. In de buurt van de markt vindt u ook een aantal restaurants die internationale gerechten serveren die zelden in Spanje voorkomen.

Als je kunst wilt ontdekken, is Sporting Club Russafa een fantastische plek om naartoe te gaan, omdat er tentoonstellingen zijn met een breed scala aan artiesten uit verschillende disciplines. Er zijn ook enkele jonge galerijen die zich richten op het experimenteren met kunst op nieuwe en interessante manieren.

7. El Cabanyal

De oude visserswijk El Cabanyal is een mooie, authentieke buurt die zeker een bezoekje waard is. Je vindt er veel cafés, eetgelegenheden, souvenirwinkels en geheime plekjes voor het nachtleven.

De buurt is een goede optie voor degenen die graag veel tijd op het strand doorbrengen, aangezien het direct achter het strand van Malvarrosa en de boulevard ligt. Het is ook een zeer pittoreske plek die perfect is voor gezinnen.

In deze buurt kun je zelfs heerlijk eten, want er zijn veel bars en restaurants waar je heerlijke Spaanse tapas kunt eten. Deze buurt is erg populair onder toeristen en jongeren die van feesten houden.

De ambachtelijke coffeeshops gaan hand in hand met onafhankelijke boetieks en de glimmende kunstgalerijen maken het de coole jongen van de culturele scene van Valencia. Je zou hier uren kunnen doorbrengen, genietend van verse donuts van de bakkerijen en het proeven van de beroemde Valenciaanse tapas in de bruisende bars.

8. La Lonja de Seda

La Lonja de Seda (Zijdebeurs) staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de meest interessante attracties in Valencia. Dit gotische gebouw uit de 15e eeuw was ooit het belangrijkste zijdehandelscentrum in Valencia en heeft een rijke geschiedenis.

Het gebouw bestaat uit drie afzonderlijke delen en een tuin, de Oranjetuin. Het grootste deel is de Contract Hall, een enorme ruimte die het handelscentrum van de stad was.

Het was hier dat kooplieden hun goederen rondreden en verhandelden, waarbij ze op de stippellijn tekenden. De Taula of Tafel waar de transacties werden uitgevoerd, wordt nog steeds bewaard en is tegenwoordig te zien in het Gemeentearchief van Valencia.

De Lonja de Seda is een combinatie van imposante gotische monumenten en speelse sprookjesachtige bouwwerken, ontworpen om de commerciële en financiële macht van Valencia tijdens zijn Gouden Eeuw te weerspiegelen. Het werd in 1996 door Unesco uitgeroepen tot monument Patrimonio de la Humanidad.

9. Casco Historico

Een van de beste plekken om een idee te krijgen van de 2000 jaar oude geschiedenis van Valencia is in Casco Historico, oftewel het historische stadscentrum. Het gebied wordt omringd door oude gebouwen, smalle straatjes en cafés.

Hier vind je verschillende bezienswaardigheden om te verkennen, waaronder de Basilica de la Virgen de los Desamparados en de kathedraal van Valencia. Het gebied is een geweldige plek om rond te dwalen op een warme dag, en vanuit veel van de zijstraten kun je genieten van het prachtige uitzicht.

Een andere topattractie in dit deel van de stad is de Mercado Central, een geweldige markt die is weggestopt in een art nouveau-gebouw. De kraampjes hier staan vol met heerlijke verse producten en enkele van de beste lokale vleeswaren.

Bekijk ook de klokkentoren El Miguelete, die deel uitmaakt van de Santa Maria-kathedraal en 51 meter boven de daken uitsteekt. De achthoekige toren is een must-see voor iedereen die Valencia bezoekt, en je krijgt er een prachtig uitzicht vanaf!