Polen är en billig, vacker och underskattad resedestination. Detta UNESCO världsarvsland har mycket att erbjuda, inklusive det berömda Auschwitz koncentrationslägret och äldre stadsarkitektur.

Den bästa tiden att besöka är under sommaren, men om du älskar vinter är Polen också en fantastisk plats för dig. Dess skogar är hem för vildsvin och det är vanligt att se vargar eller rävar!

1. Gör en rundvandring

Om du vill få ut det mesta av din resa till Polen, måste du utforska till fots. Detta ger dig möjlighet att se delar av Polen som de flesta besökare aldrig upplever. Du kan utforska de smala kullerstensgatorna i Kraków, åka nerför floden Dunajec med flotte eller hästdragen släde på vintern, och njuta av den friska luften i Nedre Schlesien.

Ett av de bästa ställena att göra en rundvandring är Warszawa, Polens huvudstad och ett UNESCO världsarvsområde. Här kan du besöka Gamla stan, äta massor av pierogis, och lära dig om den polska nationella upproret och Warszawas gettoupproret under andra världskriget. Du kan också lära dig om stadens historia av motstånd i museer som lyfter fram kampen mot nazibesättningen.

Andra städer som Gdansk erbjuder rundvandringar som kommer att lära dig om Polens rika historia. I Gdansk kan du promenera genom Park Oliwski som är smyckad med statyer som representerar medborgarnas dygder (Klokhet, Rättvisa och Fromhet). Du kan också besöka Europeiska Solidaritetscentret, ett museum dedikerat till den polska arbetarrörelsen som hjälpte till att avsluta kommunismen i landet.

Om du är en utomhusälskare är vandring i de polska bergen en aktivitet du inte får missa. Beläget bara två timmar från Kraków, bildar de robusta Hög Tatrabergen en naturlig gräns mellan Polen och Slovakien. Bergskedjan är hem till en rad vandringsleder, inklusive den tuffa rutten upp till Kozi Wierch (2 291 m) och Mount Rysy (2 499 m), som erbjuder 360-graders utsikt över över 100 toppar. Du kan också vandra i den orörda nationalparken Babia Gora, vars kalkstensravin Dunajec är ett UNESCO världsnaturarv.

Turister anser att att hyra en bil är ett av de bästa sätten att uppleva allt som Polen har att erbjuda. Att hyra en ekonomiklassbil på Gdansk flygplats kostar cirka 15 euro per dag, på Kraków flygplats - cirka 16 euro per dag.

2. Ät några pierogis

En resa till Polen skulle vara ofullständig utan att prova en av landets mest berömda maträtter, pierogi. Dessa läckra fyllda dumplings har varit en stor del av den polska kulturen i århundraden. De kan vara salta eller söta och det finns oändliga variationer. Du kan hitta dem på restauranger eller till och med i matbutiker. De mest populära är potatis och ostpierogi, surkål och svamppierogi, och köttpierogi i regionen kring Podlasie. På sommaren njuter människor också av att äta pierogi fyllda med frukt, som jordgubbar och blåbär.

Dessa små dumplings kan vara lite knepiga att göra. Monika rekommenderar att använda ett speciellt mjöl som heter Maka Puszysta, som är speciellt framtaget för att göra pierogideg. Det är mycket finare än vanligt vetemjöl och hjälper till att skapa en mer elastisk deg som inte går sönder vid kokningen. Hon föreslår också att väl salta kokvattnet. Detta ger degen mer smak och hjälper fyllningarna att framhävas. Hon tillade att många polska kvinnor kommer att personalisera sina pierogi genom att skapa en dekorativ kant för att försegla dem. Vissa nypar degen för att göra en krusig kant, medan andra rullar den för att skapa en rep-liknande kant som liknar en empanada.

Grytor är en annan vanlig och tung maträtt i Polen, särskilt under de kalla vintermånaderna. Bigos, en traditionell jägargryta, är fylld med olika ingredienser som lufttorkat kött och korv, hela eller mosade tomater, lök, svamp, honung och rågbröd.

Rosol, en kyckling noodle soppa, är ett annat populärt val i landet. Om du vill prova något annorlunda kan du välja grillad oscypek, en rökt fårost.

3. Besök Warszawas Gamla stan

Polen är ett vackert land som har jobbat hårt för att skaka av sig sitt skamliga förflutna. Medan många fortfarande tänker på ett mörkt, sovjetiskt land, har Polen kommit långt sedan 1989 och är nu en fullt utvecklad modern stat som är medlem i Europeiska unionen.

När du besöker Warszawa, se till att stanna till vid Gamla stan och uppleva dess otroliga historia. Nästan nio tiondelar av staden blev förstörd under andra världskriget, men den återstående delen betraktas nu som ett av de mest historiska områdena i Europa och har blivit UNESCO världsarv. Du kan promenera genom kullerstensgator och medeltida byggnader som återuppbyggdes efter kriget, och det är svårt att tro att dessa strukturer en gång var en hög av ruiner.

Gamla stan är också hem för Kungliga slottet, där kung Sigismund III Vasa etablerade sin huvudstad från Krakow år 1596. Det var på detta palats som Europas första konstitution antogs, och du kan ta en rundtur i slottet för att se dess kungliga lägenheter och målningar av berömda konstnärer som Rembrandt och Bernardo Bellotto, mer känd som Canaletto.

En annan sevärdhet som är värd att besöka är Carmelite Church. Denna barockstruktur är ett slående exempel på polsk arkitektur och är fylld med altarmålningar av Franciszek Smuglewicz. Du kan klättra upp i klocktornet, om du vågar, för att få en vy över hela staden och se hur allt hänger samman.

Om du letar efter fler kulturella sevärdheter, besök även Upprorets och Frigörelsens museum. Detta museum är en kraftfull och rörande upplevelse som berättar historien om upproret mot nazistyret år 1944 genom en kombination av video, fotografier och personliga vittnesmål.

4. Besök Gdansk

Gdansk är Polens dynamiska huvudstad vid Östersjön och ett måste att besöka. Tillsammans med Gdynia och Sopot utgör det TriCity-området, en hamnstad som är en del historia och en del lyxig modernitet. Det är också en perfekt plats att utforska till fots, och de flesta av de främsta sevärdheterna finns i den kompakta Gamla stan. Ett par dagar här bör vara tillräckligt med tid för att uppleva atmosfären från gamla världen och njuta av maten, samtidigt som du besöker två av Polens bästa museer. Att göra dagsutflykter till platser som Malbork, ett av Europas största slott, eller att besöka en strand vid Östersjön kommer bara att öka njutningen.

Bästa sättet att börja är med en promenad längs stadens Långa gatan, eller Dietzschowska gatan, som är förskönad av två imponerande portar, den Gyllene porten och den Gröna porten. Detta är en gata med färgglada gavellängor som verkar ha plockats från sagornas värld. Kyrkan som dominerar detta del av staden är den underbara tegelgotiska Katedralen av Himmelsfärdens församling av den Välsignade Jungfrun Maria, som prålar med turkos spiror och ett imponerande klocktorn. Inuti skapar de rena vita väggarna och den sparsamma dekorationen en lugn och ödmjuk stämning.

En annan av stadens stora attraktioner är det Europeiska Solidaritetscentret, ett samtida museum tillägnat rörelsen som hjälpte till att störta kommunismen i Polen och utanför. Detta museum ligger en kort bit från var hamnarna där rörelsen började som en form av arbetsorganisering och leddes av arbetaren Lech Walesa. Det är väl värt att besöka för att förstå arvet av denna historiska rörelse och dess påverkan. För naturälskare är det också värt att göra en dagsutflykt till de orörda stränderna på Sobieszewo Island för att bada och titta på fåglar vid havet.

5. Besök Strids- och Martyrhallens mausoleum

Rosol, en kycklingnudelsoppa, är ett annat populärt val i landet. Om du vill prova något annorlunda kan du välja grillad oscypek, en rökt fårost.

3. Besök Warszawas Gamla Stad

Polen är ett vackert land som har jobbat hårt för att skaka av sig sin skamliga förflutna. Även om många fortfarande tänker på det som ett mörkt, sovjetiskt land, har Polen kommit långt sedan 1989 och är nu ett fullt utvecklat modernt land som är medlem i Europeiska unionen.

När du besöker Warszawa, se till att ta en sväng förbi Gamla Staden och upplev dess otroliga historia. Nästan nio tiondelar av staden förstördes under andra världskriget, men den kvarvarande delen betraktas nu som ett av de mest historiska områdena i Europa och har fått UNESCO:s världsarvsstatus. Du kan promenera genom kullerstensgator och medeltida byggnader som återuppbyggdes efter kriget, och det är svårt att tro att dessa strukturer en gång var en hög av ruiner.

Gamla Staden är också hem för Kungliga slottet, där Kung Sigismund III Vasa etablerade sin huvudstad från Krakow år 1596. Det var i detta palats som den första konstitutionen i Europa antogs, och du kan göra en rundtur på slottet för att se dess kungliga lägenheter och målningar av kända konstnärer som Rembrandt och Bernardo Bellotto, mer känd som Canaletto.

En annan sevärdhet som du inte får missa är Karmelitkyrkan. Denna barockstruktur är ett slående exempel på polsk arkitektur och är fylld med altarmålningar av Franciszek Smuglewicz. Om du vågar kan du klättra upp i kyrkans klocktorn för att få en vy över hela staden och se hur allt hänger samman.

Om du letar efter fler kulturella sevärdheter, kolla in Upprorets och Frigörelsens museum. Detta museum ger en kraftfull och gripande upplevelse och berättar historien om upproret mot Naziststyret 1944 genom en kombination av video, fotografier och personliga vittnesmål.

4. Besök Gdansk

Gdansk är Polens dynamiska huvudstad vid Östersjön och ett måste att besöka. Tillsammans med Gdynia och Sopot utgör det TriCity-området, en hamnstad som är en del historia och en del lyxig modernitet. Det är också en utmärkt plats att utforska till fots, och de flesta av de främsta sevärdheterna ligger i den kompakta Gamla Staden. Ett par dagar här borde vara tillräckligt för att ta in den gamla världens atmosfär och njuta av maten, samtidigt som du besöker två av Polens bästa museer. Att göra dagsutflykter till platser som Malbork, en av Europas största slott, eller att besöka en Östersjöstrand kommer bara att öka nöjet.

Det bästa sättet att börja är med en promenad längs stadens Långa Gata, eller Dietzschowska Street, som avslutas med de imponerande portarna Gyllene porten och Gröna porten. Detta är en gata med färgglada gavellängor som verkar ha plockats direkt från sagornas värld. Basilikan som dominerar denna del av staden är den underbara gotiska tegelbasilikan Jungfru Marie himmelsfärd, som har turkos spiror och ett imponerande klocktorn. Inuti skapar de rena vita väggarna och den sparsamma dekorationen en lugn och ödmjuk stämning.

En annan av stadens främsta attraktioner är det Europeiska solidaritetscentret, ett samtida museum dedikerat till rörelsen som hjälpte till att störta kommunismen i Polen och bortom. Detta museum ligger en kort bit från varvarna där rörelsen började som en form av arbetsorganisering, ledd av arbetaren Lech Walesa. Det är väl värt ett besök här för att förstå arvet från denna historiska rörelse och dess påverkan. För naturälskare är det också värt att göra en dagsutflykt till de orörda stränderna på Sobieszewo Island för solbad och fågelskådning.

5. Besök Mausoleet för Kamp och Martyrdöd

Rosol, en kycklingsoppa med nudlar, är ett annat populärt val i landet. Om du vill prova något annorlunda kan du välja grillad oscypek, en rökt fårost.

3. Besök Warszawas Gamla Stan

Polen är ett vackert land som har arbetat hårt för att skaka av sig sin skamliga historia. Även om många fortfarande tänker på en mörk, sovjetiskt präglad nation, har Polen kommit långt sedan 1989 och är nu en fullt utvecklad modern stat som är medlem i Europeiska unionen.

När du besöker Warszawa, se till att stanna vid Gamla Stan och upplev dess otroliga historia. Nästan nio tiondelar av staden förstördes under andra världskriget, men den återstående delen betraktas nu som ett av de mest historiska områdena i Europa och har fått UNESCOs världsarvsstatus. Du kan gå genom kullerstensgator och medeltida byggnader som återuppbyggdes efter kriget, och det är svårt att tro att dessa strukturer en gång var en hög med ruiner.

Gamla Stan är också hem till Kungliga slottet, där kung Sigismund III Vasa etablerade sin huvudstad från Krakow år 1596. Det var i detta palats som den första konstitutionen i Europa antogs, och du kan besöka slottet för att se dess kungliga lägenheter och målningar av berömda konstnärer som Rembrandt och Bernardo Bellotto, bättre känd som Canaletto.

En annan sevärdhet som du absolut måste besöka är Karmelitkyrkan. Detta barockbyggnad är ett imponerande exempel på polsk arkitektur och är fylld med altertavlor av Franciszek Smuglewicz. Om du vågar kan du också klättra upp i kyrktornet för att få en vy över hela staden och se hur allt passar ihop.

Om du är intresserad av mer kulturella attraktioner, ta en titt på Upprorets och Befrielsens museum. Detta museum erbjuder en kraftfull och rörande upplevelse genom en kombination av video, fotografier och personliga vittnesmål och berättar historien om upproret år 1944 mot Nazisterna.

4. Besök Gdansk

Gdansk är Polens dynamiska huvudstad vid Östersjön och ett måste att besöka. Tillsammans med Gdynia och Sopot utgör staden området TriCity, en hamnstad som är delvis historia, delvis modernt och flärdfullt. Det är också en perfekt stad att utforska till fots, och de flesta av de främsta sevärdheterna ligger i den kompakta gamla stan. Ett par dagar här bör räcka för att uppleva den gamla världens atmosfär och njuta av maten, samtidigt som du besöker två av Polens bästa museer. Att göra dagsutflykter till platser som Malbork, ett av Europas största slott, eller att besöka en av Östersjöns stränder kommer bara att öka upplevelsen.

Det bästa sättet att börja är med en promenad längs stadens Long Street, eller Dietzschowska Street, som avslutas med två imponerande portar, Golden Gate och Green Gate. Detta är en gata med färgglada gavellängor som verkar ha tagits direkt från en sagobok. Basilikan som dominerar denna del av staden är den underbara tegelgotiska basilikan Jungfru Marias himmelsfärd, med turkos spiror och ett imponerande klocktorn. Inuti skapar de vita väggarna och den sparsamma dekorationen en fridfull och ödmjuk atmosfär.

En annan av stadens främsta attraktioner är Europeiska solidaritetscentret, ett samtida museum som är dedikerat till rörelsen som hjälpte till att störta kommunismen i Polen och utomlands. Museet ligger inte långt från varv där rörelsen uppstod som en form av arbetarorganisering, ledd av arbetaren Lech Walesa. Det är väl värt att besöka för att förstå arvet från denna historiska rörelse och dess påverkan. För naturälskare är det också värt att ta en dagsutflykt till de orörda stränderna på Sobieszewo Island för att njuta av sol och fågelskådning.

5. Besök Mausoleet över kamp och martyrium

En av de viktigaste historiska destinationerna i Polen, detta är en plats som inte får missas. Tillägnad de polska soldater som gav sina liv för landet, står detta monument som en påminnelse om alla som dog för sitt hemland. Belägen på Piłsudski-torget, är detta nyklassiska minnesmärke den enda delen av Saxon-palatset som överlevde andra världskriget. Det är upplyst av en evig låga och bevaktas ständigt av två polska soldater.

Maosoleet för kamp och martyrskap är en dyster och gripande upplevelse. Besökare leds genom en serie rum som visar hur fångarna blev torterade och mördade. Vissa av fångarna sköts och begravdes levande, medan andra dödades med eldstrålegevär. Gästerna kommer också att kunna se de ursprungliga frysboxarna som användes under upproret.

Detta är ett mycket känslosamt och tankfullt besök, men det är ett måste för alla som besöker Polen. Dessutom är det ett utmärkt sätt att lära sig mer om landets rika historia.

Beläget i Lublin, är POLIN-museet en av de mest intressanta historiska platserna i landet. Det rymmer en stor samling artefakter från upproret och är fyllt med intressant information. Detta museum är ett måste för alla historiaentusiaster.

Medan du är i Lublin bör du se till att besöka den tidigare Pawiak-fängelset. Denna historiska plats användes av Gestapo under andra världskriget för att hålla och tortera polska motståndsmedlemmar. Det innehåller en serie av tio isolerade celler, som har bevarats i sitt ursprungliga skick. Dessutom har det flera andra utställningar som ger en bild av hur livet var för fångarna.

En av de viktigaste historiska destinationerna i Polen, detta är en plats som inte får missas. Tillägnat de polska soldater som gav sina liv för landet, står detta monument som en påminnelse om alla de som dog för sitt fosterland. Beläget på Pilsudski Square, är detta neoklassiska minnesmärke den enda delen av Saxon Palace som överlevde andra världskriget. Det är upplyst av en evig låga och vaktas av två polska soldater dygnet runt.

Mausoleet för kamp och martyrskap är en sorglig och rörande upplevelse. Besökare leds genom en serie rum som visar hur fångarna torterades och mördades. Vissa av fångarna sköts och begravdes levande, medan andra dödades med elektriska vapen. Gästerna får också se de ursprungliga fängelsecellerna som användes under upproret.

Detta är ett mycket känslomässigt och betungande besök, men det är ett måste för alla som besöker Polen. Dessutom är det ett utmärkt sätt att lära sig mer om landets rika historia.

Beläget i Lublin är POLIN-museet en av de mest intressanta historiska platserna i landet. Det rymmer en stor samling artefakter från upproret och är fylld med intressant information. Detta museum är ett måste för alla historieentusiaster.

Medan du är i Lublin bör du se till att besöka den tidigare Pawiak-fängelset. Denna historiska plats användes av Gestapo under andra världskriget för att hålla och tortera polska motståndsmän. Den innehåller en serie av 10 isolerade celler, som har bevarats i sitt ursprungliga skick. Dessutom har den flera andra utställningar som ger en uppfattning om livet för fångarna.

En av de viktigaste historiska destinationerna i Polen, det här är en plats som inte får missas. Dedikerad till de polska soldater som gav sina liv för landet, står denna monument som en påminnelse om alla de som dog för sitt hemland. Beläget på Pilsudski-torget, är detta nyklassiska minnesmärke den enda delen av Saxon Palace som överlevde Andra världskriget. Den är upplyst av en evig låga och skyddas av två polska soldater vid alla tider.

Mausoleum för kamp och martyrium är en allvarsam och rörande upplevelse. Besökare leder genom en serie av rum som visar hur fångarna torterades och mördades. Vissa av fångarna blev skjutna och begravda levande, medan andra blev mördade med elvapen. Gästerna kommer också att kunna se de ursprungliga förvaringscellerna som användes under upproret.

Detta är ett mycket emotionellt och allvarligt besök, men det är ett måste för alla som besöker Polen. Dessutom är det ett utmärkt sätt att lära sig mer om landets rika historia.

Beläget i Lublin, är POLIN-museet en av de mest intressanta historiska platserna i landet. Det rymmer en stor samling föremål från upproret och är fylld med intressant information. Detta museum är ett måste för alla historieentusiaster.

Medan du är i Lublin bör du se till att besöka det före detta Pawiak-fängelset. Denna historiska plats användes av Gestapo under andra världskriget för att hålla och tortera polsk motståndspersonal. Det innehåller en serie 10 isolerade celler som bevarats i sitt ursprungliga skick. Dessutom har det ett antal andra utställningar som ger en bild av hur livet var för fångarna.