Lengyelország egy olcsó, gyönyörű és alulértékelt utazási cél. Ez a UNESCO Világörökség részei közé tartozó ország sok mindent kínál, beleértve a híres Auschwitz koncentrációs táborát és az óvárosi építészetet.

A legjobb idő a látogatásra a nyár, de ha szereted a telet, akkor Lengyelország is tökéletes helyszín számodra. Az erdők vadkanoknak otthont adnak, és gyakoriak a farkasok vagy rókák látásai!

1. Sétatúra

Ha ki akarod hozni a legtöbbet Lengyelország utazásodból, gyalog kell felfedezned. Ez lehetővé teszi, hogy olyan részeket láss Lengyelországból, amelyeket a legtöbb látogató soha nem tapasztal meg. Megtekintheted a keskeny kis kával kövezett utcákat Krakóvban, a Dunajec folyón leteheted a lábod egy mentőövnél vagy lovas szánknál télen, és élvezheted az alsó sziléziai friss levegőt.

Az egyik legjobb hely a sétaúthoz Varsó, Lengyelország fővárosa és a UNESCO Világörökség része. Itt meglátogathatod az óvárost, feltekerhetsz pierogit és megtudhatsz a lengyel nemzeti felkelésről és a varsói gettó felkeléséről a második világháborúban. Megtudhatod a város történelmét is olyan múzeumokban, amelyek kiemelik a náci megszállás elleni küzdelmet.

Gdansk és más városok is körvezetéseket kínálnak, amelyek megismertetik Lengyelország gazdag történelmét. Gdanskban sétálhatsz át a Oliwski Park -n, amely szobrokkal van díszítve, amelyek a polgárok erényeit (Megfontoltság, Igazság és Istenfélő) képviselik. Felkeresheted az Európai Szolidaritás Központot is, amely egy múzeum, amely az Európai Szolidaritási Mozgalomnak szentelt, amely segített a kommunizmus megszüntetésében az országban.

Ha szereted a szabadtéri kalandokat, feltétlenül el kell menned túrázni a lengyel hegyekbe. Az éles és vadregényes Magas-Tátras csak két órára található Krakówtól, és része a gránit Kárpátoknak, amelyek természetes határt alkotnak Lengyelország és Szlovákia között. A hegyek számos túrával rendelkeznek, beleértve a nehéz utat a Kozi Wierch (2,291 m) és a Rysy (2,499 m) hegyre, amely 360 fokos kilátást nyújt több mint 100 csúcsra. Hatalmas sétákat tehet a Babia Gora Nemzeti Parkban is, ahol a mészkő Dunajec-kanyon található, amely a UNESCO Világörökség része.

A turisták számára egy autó bérlése az egyik legjobb módja annak, hogy élvezd mindazt, amit Lengyelország kínál. Egy gazdasági osztályú autó bérlése a Gdansk repülőtéren közel 15 euróba kerül naponta, a Krakov repülőtéren pedig kb. 16 euro naponta.

2. Egyél néhány pierogit

Egy lengyelországi út nem lenne teljes anélkül, hogy megkóstolnád az egyik legismertebb ételét, a pierogit. Ezek a finom töltött gombócok évszázadok óta fontos részei a lengyel kultúrának. Lehetnek sósak vagy édesek, és végtelen variáció létezik. Éttermekben vagy még a helyi élelmiszerboltokban is megtalálhatod őket. A legnépszerűbbek a krumplis és sajtos pierogi, a savanyú káposztás és gombás pierogi, valamint a hús pierogi Podlasie régiójában. Nyáron az emberek szeretik a gyümölcsökkel töltött pierogit is, például epret és áfonyát.

Ezek a kis gombócok kicsit trükkösek lehetnek az elkészítésükhöz. Monika azt javasolja, hogy használj egy különleges lisztet, amelyet Maka Puszysta-nak hívnak, és amely kifejezetten a pierogi tésztához készült. Ez sokkal finomabb, mint a szokásos búzaliszt, és rugalmasabb tésztát hoz létre, amely nem esik szét főzés közben. Azt is javasolja, hogy a főzővizet bőségesen sózd meg. Ez több ízt ad a tésztának, és kiemeli a töltelék ízét. Hozzátette, hogy sok lengyel nő egyedi módon dekorálja a pierogit, különleges szegélyt készítve a lezárásukhoz. Van, aki megcsípi a tésztát, hogy pácolt szélét kialakítsa, míg mások felcsavarják, hogy kötegszerű hatást érjenek el, hasonlóan az empanadához.

A pörkölt másik gyakori és tápláló étel Lengyelországban, különösen a hideg téli hónapokban. A nagyos, hagyományos vadászpörkölt többféle hozzávalót tartalmaz, mint például füstölt hús és kolbász, egész vagy pürésített paradicsom, hagyma, gomba, méz, rozskenyér.

Rosol, egy csirkeleves tésztaösszetevőkkel, egy másik népszerű választás az országban. Ha valami mást szeretnél kipróbálni, választhatsz grillezett oscypek sajtot, amely egy füstölt juhsajt.

3. Látogasd meg Varsó óvárosát

Lengyelország egy gyönyörű ország, amely keményen dolgozott azért, hogy lerázza magáról mocskos múltját. Míg sokan még mindig sötét, szovjet-stílusú országként gondolnak rá, Lengyelország messze eljutott 1989 óta, és most már egy teljesen kifejlesztett modern állam, amely az Európai Unió tagja.

Amikor meglátogatod Varsót, ne felejtsd el felkeresni a Óvárost, és élvezd a hihetetlen történelmet. A város majdnem kilenc tizede elpusztult a második világháború alatt, de a megmaradt rész most Európa legtörténelmibb területeként számon tartott területté vált, és az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült. Keresztül sétálhatsz macskaköves sikátorokon és középkori épületeken, amelyeket újjáépítettek a háború után, és azt hihetetlennek tűnik, hogy ezek az épületek korábban romhalmazok voltak.

Az Óvárosban található a Királyi Kastély, ahol III. Vasa Sigismund király 1596-ban áthelyezte fővárosát Krakkóból. Ezen a palotánál fogadták el Európában az első alkotmányt, és a kastélyt bejárva láthatod a királyi lakosztályokat és olyan híres művészek, mint Rembrandt és Bernardo Bellotto, azaz Canaletto festményeit.

Másik látnivaló, amit mindenképpen meg kell nézned, a Kármelita templom. Ez a barokk épület figyelemre méltó példa a lengyel építészetre, és tele van Franciszek Smuglewicz oltári képeivel. Felmehetsz a harangtoronyba, ha elég bátor vagy, hogy megcsodáld a város egészét és lássad, hogy hogyan illeszkedik minden össze.

Ha több kulturális látnivalót keresel, látogasd meg az Felkelés és Felszabadulás Múzeumát. Ez a múzeum erőteljes és megható élményt nyújt, a német megszállás elleni 1944-es felkelés történetét meséli el videók, fényképek és személyes tanúságtételek segítségével.

4. Látogasd meg Gdanskt

Gdansk Lengyelország dinamikus Balti-tengerparti fővárosa és egy kötelezően meg kell látogatni. Gdynia és Sopot mellett alkotják a TriCity területet, egy kikötővárost, amely részben történelem, részben csicsás modernitás. Ez emellett egy remek hely a felfedezésre gyalog is, és a fő nevezetességek többsége a kompakt Óvárosban található. Néhány nap elegendő idő lesz itt a régi világ hangulatának átélésére és a szívünk szerint való étkezésre, miközben meglátogatjuk Lengyelország két legjobb múzeumát. Az ilyen helyekre való kirándulások, mint például Malbork, az egyik legnagyobb vár Európában, vagy látogatás a Balti-tengerparton csak tovább növelik az élvezetet.

A legjobb módja annak, hogy elkezdjük, egy séta a város hosszú utcáján, vagy Dietzschowska utcán, amelyet két impozáns kapu, a Golden Gate és a Green Gate zárnak le. Ez egy élénken festett vakolatos házak utcája, amelyek mintha egy mese oldaláról lettek volna kiválasztva. A bazilika, amely meghatározza a város ezen részét, a lenyűgöző téglavázas-oszlopos Szűz Mária Mennybevitelének baszilikája, amelynek türkizzöld toronypárkánya és impozáns harangtornya van. Belül a tiszta fehér falak és a kevés dekoráció nyugodt és alázatos atmoszférát teremtenek.

A város egyik másik fő látnivalója a Európai Szolidaritás Központja, egy kortárs múzeum, amely a mozgalomnak van szentelve, amely segített lebontani a kommunizmust Lengyelországban és azon túl. Ez a múzeum rövid távolságra található a hajógyáraktól, ahol a mozgalom a munkaerő szerveződések egy formájaként kezdődött, melyet Walesa munkás vezető indított el. Érdemes ellátogatni ide, hogy megértsd ennek a történelmi mozgalomnak a hagyományát és hatását. Természetkedvelőknek érdemes egy napos kirándulást tenni a Sobieszewo-szigeten található érintetlen strandokra napozáshoz és madármegfigyeléshez is.

5. Látogass el a Küzdelem és Szenvedés Mauzóleumához

Rosol, a csirkenyés leves, egy másik népszerű választás az országban. Ha szeretnél valami mást kipróbálni, választhatsz a grillezett oscypek-t, egy füstölt juhsajtot.

3. Látogasd meg Varsó óvárosát

Lengyelország gyönyörű ország, amely keményen dolgozott azért, hogy lerázza magáról bűnesetekkel teli múltját. Míg sokan ma is egy sötét, szovjet stílusú országra gondolnak, Lengyelország sokat fejlődött az 1989-es évtől kezdve, és most már egy teljesen fejlett modern állam, amely az Európai Unió tagja.

Amikor meglátogatod Varsót, mindenképp térj be a Óvárosba, és tapasztald meg a lenyűgöző történelmét. Majdnem kilenc tizede várost leromboltak a második világháború alatt, de a hátramaradt rész most Európa egyik legtörténelmibb területének számít, és az UNESCO Világörökség része. Végigsétálhatsz macskaköves sikátorokon és középkori épületeken, amelyeket a háború után újjáépítettek, és el sem hiheted, hogy ezek az épületek egykor romokhalmok voltak.

Az Óváros otthont ad a Királyi Palotának is, ahol III. Vasa Zsigmond lengyel király érdekes kapcsolatokban Krakówból telepítette a fővárost 1596-ban. Itt született Európa első alkotmánya, és bejárhatod a palotát, hogy megtekintsd a királyi lakosztályokat és híres művészek, mint Rembrandt és Bernardo Bellotto, ismertebb nevén Canaletto festményeit.

Egy másik látnivaló a Karmelita templom. Ez a barokk épület lenyűgöző példája a lengyel építészetnek, és Franciszek Smuglewicz oltárképekkel van tele. Felmehetsz a harangtoronyba is, ha elég bátor vagy, és megcsodálhatod a város egészét, és hogy hogyan illeszkedik össze.

Ha több kulturális látnivalót keresel, nézd meg az Felkelés és Felszabadítás Múzeumát. Ez a múzeum lenyűgöző és megható élményt nyújt, a 1944-es felkelés történetét meséli el videók, fényképek és személyes tanúságtétel segítségével.

4. Látogasd meg Gdanskot

Gdansk Lengyelország dinamikus Balti-tengeri fővárosa és elkerülhetetlen hely. A TriCity területének része, amely Gdynia és Sopot, egy kikötőváros, ami részben történelem és részben elegáns modernitás. Ez a kompakt Óvárosban bőven felderíthető hely, ahol a fő látnivalók helyezkednek el. Pár nap itt elég idő lesz az ódon hangulat felidézésére és ínycsiklandozó ízek kipróbálására, miközben meglátogatható Lengyelország két legjobb múzeuma. Ha hozzáadunk napi kirándulásokat olyan helyekre, mint Malbork, Európa egyik legnagyobb várkastélya, vagy egy látogatás a Balti tenger partjára, csak még jobban fogjuk élvezni.

A legjobb módszer, hogy elkezd, az a város Hosszú utcájának, vagy Dietzschowska utcának a séta, ami két impozáns kapuval kezdődik, az Aranykapuval és a Zöldkapuval. Ez egy utcája élénken festett oromzati házaknak, mintha egy mesekönyvből ragadtak volna ki. A várost ezen részét uraló bazilika a csodálatos téglavázas-gótikus Nagyboldogasszony-székesegyház, amelynek türkizszínű tornyai és impozáns harangtornya van. Bent a tiszta fehér falak és kevés díszítés teremtenek nyugodt és szerény hangulatot.

Egy másik fontos látnivalója a városnak az Európai Szolidaritás Központ, egy kortárs múzeum, amely a mozgalomnak szentelték, amely hozzájárult a kommunizmus lebontásához Lengyelországban és azon túl. Ez a múzeum rövid távolságra található a hajógyáraktól, ahol a mozgalom munkás Lech Walesa vezetésével kezdődött, mint munkaszervezési formája. Érdemes ellátogatni ide, hogy megértsük a történelmi mozgalom örökségét és hatását. Természetkedvelőknek is érdemes elmenni az érintetlen strandokra Sobieszewo-szigeten, hogy élvezzék a tengerparti napozást és madármegfigyelést.

5. Látogasd meg a Küzdelem és Mártírság Mauzóleumát

Rosol, egy csirkeleves tészta, egy másik népszerű választás az országban. Ha kipróbálnál valami mást, választhatsz grillezett oscypek-t, egy füstölt juhsajtot.

3. Látogasd meg Varsó óvárosát

Lengyelország egy gyönyörű ország, amely keményen dolgozott azért, hogy ledobja mocskos múltját. Míg sokan még mindig egy sötét, szovjet stílusú országnak gondolják, Lengyelország nagy utat tett meg 1989 óta, és most már egy teljesen fejlett modern állam, amely az Európai Unió tagja.

Amikor Varsóba látogatsz, mindenképpen állj meg az Óvárosban és élvezd az elképesztő történelmét. A város majdnem kilenc tizede megsemmisült a második világháborúban, de a megmaradt rész most Európa legtörténelmibb területei egyike és örökségvédelmi státuszban részesült az UNESCO-nál. Végigsétálhatsz macskaköves sikátorokon és középkori épületeken, amelyeket újjáépítettek a háború után, és nehéz elhinni, hogy ezek a szerkezetek egykor romok voltak.

Az Óváros otthont ad a Királyi Kastélynak is, ahol Sigismund III Vasa király alapította fővárosát 1596-ban a Krakkóból. Itt, ebben a palotában aztán fogadták el Európában az első alkotmányt, és bejárhatod a kastélyt, hogy megnézd a királyi lakosztályokat és a híres művészek, mint például Rembrandt és Bernardo Bellotto, a nevén jobban ismret Canaletto festményeit.

Másik látnivaló, amit mindenképpen látnod kell, az a Kármelita templom. Ez a barokk épület határozottan egy figyelemfelkeltő példája a lengyel építészetnek, és tele van Franciszek Smuglewicz által festett oltári képekkel. Ha elég bátor vagy, felmehetsz a harangtoronyba, hogy megcsodálhasd az egész várost és meglásd, hogyan illeszkedik minden egymáshoz.

Ha több kulturális látványosságot szeretnél látni, látogasd meg az Felkelés és Felszabadulás Múzeumát is. Ez a múzeum erőteljes és megható élmény, a 1944-es felkelés történetét meséli el a náci uralom ellen, videók, fényképek és személyes vallomások kombinációjával.

4. Látogasd meg Gdanskot

Gdansk Lengyelország dinamikus Balti-tengerparti fővárosa és egy kötelező hely. Gdynia és Sopot mellett alkotja a TriCity térséget, egy kikötővárost, amely részben történelem, részben menő modernitás. Gyalogosan könnyen felfedezheted a várost, és a főbb nevezetességek a kompakt Óvárosban találhatók. Pár nap kell itt ahhoz, hogy átélhesd a régi világ atmoszféráját, és jól lakd magad, miközben meglátogatod Lengyelország két legjobb múzeumát. Ha hozzáadod Malborkhoz való kirándulást, Európa egyik legnagyobb középkori kastélyához, vagy egy kirándulást a Balti-tenger partjára, csak még jobban megfűszerezi az élvezetet.

Az a legjobb módja, hogy elkezd a sétát a város Hosszú utcáján, vagy Dietzschowska utcáján, amelyet két impozáns kapu, a Arany kapu és a Zöld kapu zár. Ez egy utca a fényesre festett oromzatos házakkal, amelyek úgy tűnik, mintha egy mesekönyv oldalairól kerültek volna ide. Az itt domináló bazilika a csodálatos téglavázas-gótikus Boldogasszony-felmagasztalása bazilikája, amelynek türkiz színű tornyai és impozáns harangtornya van. Belül a tiszta fehér falak és a takarékos díszítés nyugodt és alázatos hangulatot teremt.

A város egyik másik fő nevezetessége az Európai Szolidaritás Központ, egy kortárs múzeum, amely a mozgalomnak szentelték, amely segített a kommunizmus ledöntésében nemcsak Lengyelországban, hanem a világon. Ez a múzeum a hajógyáraktól rövid távolságra található, ahol a mozgalom mint munka szervezkedés kezdődött a munkás Lech Walesa vezetésével. Alaposan megéri ide kirándulni, hogy megértsd ennek a történelmi mozgalomnak a hagyatékát és hatását. A természetkedvelőknek érdemes ellátogatniuk a Sobieszewo-szigeti érintetlen strandokra napozni és madárlesre.

5. Látogasd meg az Emberi Küzdelem és Szenvedés Sírját

Keletkezése óta Lengyelország egyik legfontosabb történelmi úti célja lett ez a hely. Ez a műemlék a lengyel katonáknak állít emléket, akik életüket adták hazájukért. A monumentális emlékmű a Pilsudski tér egyik részén található, és az egyetlen elem, amely megmaradt a Szász-palotából a második világháború után. Az örök lánggal megvilágított emlékhelyet mindig két lengyel katona őrzi.

A Küzdelem és Áldozat Mauzóleuma temetkezés és megható élmény. A látogatók olyan helyiségeken keresztül vezetik el őket, amelyekben láthatják, hogyan kínozták és gyilkoltak meg a foglyokat. Néhány foglyot lelőttek és élve temettek el, másokat elektromos fegyverekkel öltek meg. A vendégek megtekinthetik az eredeti fogvatartócellákat is, amelyeket az felkelés idején használtak.

Ez az egyik legerősebb érzelmi hatást kiváltó és megbillentő látogatás, de mindenkinek látnia kell, aki Lengyelországot keresi fel. Emellett kiváló lehetőség a gazdag történelem jobb megismerésére.

A POLIN Múzeum Lublinban található, és az ország egyik legérdekesebb történelmi helyszíne. Nagy gyűjteménnyel rendelkezik az felkelésből származó relikviákból és érdekes információkkal van tele. Ez a múzeum kötelező látnivaló minden történelem kedvelője számára.

Amíg Lublinban tartózkodik, mindenképpen látogasson el a volt Pawiak börtönbe. Az Összekötő Gárda használta fel a történelmi oldalt a lengyel ellenállási tagok tartóztatására és kínzására a második világháború során. Az eredeti állapotát megőrző 10 szigetelt cellával rendelkezik. Emellett számos más kiállítást is megtekinthet, amelyek segítségével képet kaphat arról, milyen volt az élet a foglyok számára.

A lengyelországi egyik legfontosabb történelmi látványosság, ez egy hely, amit nem szabad kihagyni. Emléket állítva azoknak a lengyel katonáknak, akik életüket adták az országért, ez a szobor emlékeztet mindazokra, akik hazájukért haltak meg. A Piłsudski téren található, ez a neoklasszikus emlékmű az egyetlen része a Szász-palotának, ami a második világháborút túlélte. Egy örök láng világítja és két lengyel katona állt őrt mindenkor.

A Harcosok és Mártírok Mauzóleuma szomorú és megható élmény. A látogatók sorozatban átvezetnek a helyiségeken, amelyek bemutatják, hogyan kínozták és gyilkolták meg a foglyokat. Néhány foglyot lelőttek és élve elástak, míg másokat elektromos pisztollyal öltek meg. A vendégek a felkelés idején használt eredeti fogvatartócellákat is láthatják.

Ez egy nagyon érzelmes és elgondolkodtató látogatás, de ez kötelező látnivaló mindenkinek, aki Lengyelországban jár. Emellett kiváló lehetőség a hazának a gazdag történelmének megismerésére is.

A Lublinban található POLIN Múzeum az ország egyik legérdekesebb történelmi helyszíne. Nagy gyűjteménye van a felkelés időszakából származó tárgyaknak és érdekes információkat kínál. Ez a múzeum kötelező látnivaló minden történelem rajongónak.

Miközben Lublinban tartózkodsz, mindenképp érdemes felkeresni a Pawiak Börtönt. Ez a történelmi helyszín a Gestapo által használták fel, hogy lengyel ellenállókat tartsanak és kínozzanak a második világháború idején. Tartalmaz egy sor 10 szigetelt cellát, amelyeket eredeti állapotukban megőriztek. Emellett számos más kiállítást is találhatsz, amelyek segítenek megérteni, milyen volt az élet a foglyok számára.