Puola on edullinen, kaunis ja aliarvostettu matkakohde. Tämä Unescon maailmanperintökohde tarjoaa paljon nähtävää, mukaan lukien kuuluisan Auschwitzin keskitysleirin ja vanhan kaupungin arkkitehtuurin.

Paras aika vierailla on kesällä, mutta jos rakastat talvea, Puola on myös loistava paikka sinulle. Sen metsät ovat villisian koti, ja susien tai kettujen näkeminen on yleistä!

1. Ota kävelykierros

Jos haluat saada matkastasi Puolaan eniten irti, sinun on tutkittava sitä kävellen. Tämä mahdollistaa Puolan osien näkemisen, joita useimmat turistit eivät koskaan koe. Voit tutustua Krakovan kapeisiin mukulakivikatuihin, matkustaa Dunajec-joella lautalla tai hevosille vetämällä kelkalla talvella ja nauttia alhaisen Slezian raikkaasta ilmasta.

Yksi parhaista paikoista kävelykierrokselle on Varsova, Puolan pääkaupunki ja Unescon maailmanperintökohde. Täällä voit vierailla vanhassakaupungissa, herkutella lihapiirakoilla ja oppia Puolan kansalliskapinasta ja Varsovan gettojen kapinasta toisessa maailmansodassa. Voit myös saada tietoa kaupungin vastarintahistoriasta museoissa, jotka korostavat taistelua natsien miehitystä vastaan.

Muissa kaupungeissa, kuten Gdanskissa, on tarjolla kierroksia, jotka opettavat sinulle Puolan rikasta historiaa. Gdanskissa voit kävellä Park Oliwskissa, joka on koristeltu patsailla, jotka edustavat kansalaisten hyveitä (varovaisuus, oikeudenmukaisuus ja hurskaus). Voit myös vierailla Euroopan solidaarisuuskeskuksessa, museossa, joka on omistettu puolalaiselle työliikkeelle, joka auttoi päättämään kommunismin maassa.

Jos olet ulkoilmaihminen, vaellus Puolan vuoristossa on välttämätön aktiviteetti. Krakovasta vain kahden tunnin ajomatkan päässä sijaitsevat kivikkoiset High Tatras ovat osa graniittista Karpaattien vuorijonoa ja muodostavat luonnollisen rajan Puolan ja Slovakian välillä. Vuorijonossa on monia vaellusreittejä, mukaan lukien haastava reitti Kozi Wierchiin (2 291 m) ja Rysyn vuorelle (2 499 m), josta avautuu 360 asteen näkymät yli 100 huipulle. Voit myös patikoida koskemattomassa Babia Goran kansallispuistossa, jonka kalkkikivinen Dunajecin rotko on Unescon maailman luonnonperintökohde.

Turistit pitävät auton vuokraamista yhtenä parhaista tavoista nauttia kaikesta, mitä Puola tarjoaa. Economy-luokan auton vuokraaminen Gdanskin lentokentällä maksaa noin 15 euroa päivässä, Krakovassa noin 16 euroa päivässä.

2. Syö muutama pierogi

Matka Puolaan olisi puutteellinen ilman sen tunnetuimpien ruokien, pierogien, maistamista. Nämä herkulliset täytetyt dumplingsit ovat olleet tärkeä osa puolalaista kulttuuria vuosisatojen ajan. Ne voivat olla suolaisia tai makeita, ja niitä on loputtomia variaatioita. Voit löytää niitä ravintoloista tai jopa ruokakaupoista. Suosituimpia ovat peruna- ja juustopierogit, hapankaali- ja sienipierogit sekä lihapierogit Podlasien alueella. Kesällä ihmiset nauttivat myös syödä marjoilla täytettyjä pierogeja, kuten mansikoita ja mustikoita.

Nämä pienet dumplingsit voivat olla hieman vaikeita valmistaa. Monika suosittelee käyttämään erityistä jauhoa, jota kutsutaan Maka Puszystaksi, ja jota käytetään nimenomaan pierogi-taikinan valmistukseen. Se on paljon hienompaa kuin tavallinen vehnäjauho ja auttaa luomaan joustavampaa taikinaa, joka ei hajoa kiehumisen aikana. Monika suosittelee myös suolamaan keitinvettä runsaasti. Tämä antaa taikinalle enemmän makua ja auttaa täytteitä erottumaan. Hän lisäsi, että monet puolalaiset naiset personoivat pieroginsa luomalla koristellun reunuksen niiden tiivistämiseen. Jotkut rypistävät taikinaa luodakseen hienovaraisen reunan, kun taas toiset pyörittävät sitä, jotta saadaan köysisarnan kaltainen reuna, joka muistuttaa empanadaa.

Padoilla on toinen yleinen ja tukeva ruokalaji Puolassa, erityisesti kylminä talvikuukausina. Bigos, perinteinen metsästäjän pata, on täynnä erilaisia aineksia, kuten suolattua lihaa ja makkaraa, kokonaisia tai soseutettuja tomaatteja, sipulia, sieniä, hunajaa ja ruisleipää.

Rosol, kanakeitto, on toinen suosittu valinta maassa. Jos haluat kokeilla jotain erilaista, voit valita grillatun oscypek-juuston, savustetun lampaanjuuston.

3. Vieraile Varsovan vanhassa kaupungissa

Puola on kaunis maa, joka on tehnyt kovasti työtä päästäkseen eroon synkästä menneisyydestään. Vaikka monet ihmiset yhä ajattelevat sitä pimeänä Neuvostoliiton tyylinä maana, Puola on tullut pitkän matkan vuodesta 1989 ja on nyt täysin kehittynyt moderni valtio, joka on Euroopan unionin jäsen.

Kun vierailet Varsovassa, varmista, että pysähdy Vanhaan kaupunkiin ja koe sen uskomaton historia. Melkein yhdeksän kymmenesosaa kaupungista tuhoutui toisen maailmansodan aikana, mutta jäljelle jäänyt osa on nyt yksi Euroopan historiallisimmista alueista ja on saanut UNESCOn maailmanperintökohteen statuksen. Voit kävellä kivikatuja pitkin ja keskiaikaisia rakennuksia, jotka on jälleenrakennettu sodan jälkeen, ja on vaikea uskoa, että nämä rakenteet olivat kerran kasana raunioita.

Vanha kaupunki kotiuttaa myös Kuninkaallisen linna, jossa kuningas Sigismund III Vasa perusti pääkaupungin Krakovasta vuonna 1596. Tässä palatsissa annettiin Euroopan ensimmäinen perustuslaki, ja voit kierrellä linnaa nähdäksesi sen kuninkaalliset huoneistot ja kuuluisien taiteilijoiden kuten Rembrandtin ja Bernardo Bellotton, paremmin tunnettu Canalettina, maalauksia.

Toinen ehdottomasti nähtävä nähtävyys on Karmeliittakirkko. Tämä barokkityylinen rakennus on silmiinpistävä esimerkki puolalaisesta arkkitehtuurista ja on täynnä Franciszek Smuglewiczin alttarimaalauksia. Voit kiipeä kellotorniin, mikäli olet tarpeeksi rohkea, nähdäksesi koko kaupungin ja nähdäksesi, miten kaikki sopii yhteen.

Jos etsit enemmän kulttuurisia nähtävyyksiä, käy Museossa noususta ja vapautumisesta. Tämä museo on voimakas ja liikuttava kokemus, joka kertoo tarinan vuoden 1944 kansannoususta natsismin valtaa vastaan yhdistämällä videoita, valokuvia ja henkilökohtaisia todistuksia.

4. Vieraile Gdanskissa

Gdansk on Puolan dynaaminen pääkaupunki Itämeren rannalla ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Yhdessä Gdynian ja Sopotin kanssa se muodostaa TriCityn alueen, satamakaupungin, joka on osa historiaa ja osa hienoa moderniutta. Se on myös loistava paikka tutkia kävellen, ja useimmat päänähtävyyksistä sijaitsevat kompaktissa Vanhassa kaupungissa. Pari päivää täällä riittää vanhanajan tunnelman imeytymiseen ja hyvän ruoan nauttimiseen samalla, kun vierailet kahdessa Puolan parhaassa museossa. Retket paikkoihin, kuten Malbork, yksi Euroopan suurimmista linnoista, tai vierailu Itämeren rannalle vain lisäävät nautintoa.

Paras tapa aloittaa on kävely kaupungin Pääkadulla, Dietzschowska-kadulla, joka rajoittuu kahta massiivista porttia, Kultaiseen porttiin ja Vihreään porttiin. Tämä on katu, jonka väriloistoiset konsolikattoiset talot näyttävät kuin olisivat tulleet suoraan satukirjojen sivuilta. Basilika, joka hallitsee tämän kaupunginosan, on upea tiilikivigoottilainen Neitsyt Marian taivaaseenastumisen basilika, jossa on turkoosit huiput ja vaikuttava kellotorni. Sisällä, puhtaiden valkoisten seinien ja niukan koristelun luovat rauhallisen ja nöyrän tunnelman.

Toinen kaupungin suurista nähtävyyksistä on Eurooppalaisen solidaarisuuden keskus, nykyaikainen museo, joka on omistettu liikkeelle, joka auttoi kaatamaan kommunismin Puolassa ja sen ulkopuolella. Tämä museo sijaitsee lyhyen matkan päässä telakoilta, joilla liike alkoi työvoiman järjestäytymismuotona, jota johti työntekijä Lech Walesa. Kannattaa ehdottomasti tehdä retki tänne ymmärtämään tämän historiallisen liikkeen perintöä ja sen vaikutusta. Luonnonystäville kannattaa myös tehdä päiväretki Sobieszewon saaren koskemattomille rannoille, jossa voi ottaa aurinkoa ja lintuja tarkkailla.

5. Vieraile Kamppailun ja marttyyrien mausoleumissa

Rosol on kanakeitto, joka on toinen suosittu valinta maassa. Jos haluat kokeilla jotain erilaista, voit valita grillatun oscypek-juuston, joka on savustettua lampaanjuustoa.

3. Vieraile Varsovan vanhassakaupungissa

Puola on kaunis maa, joka on tehnyt paljon työtä päästäkseen eroon synkästä menneisyydestään. Vaikka monet ihmiset yhä ajattelevat sitä synkkänä, neuvostotyyppisenä maana, Puola on tullut pitkän matkan vuodesta 1989 lähtien ja on nyt täysin kehittynyt moderni valtio, joka on Euroopan unionin jäsen.

Kun vierailet Varsovassa, käy ehdottomasti vanhassakaupungissa ja koe sen uskomaton historia. Melkein yhdeksän kymmenesosaa kaupungista tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta jäljellä oleva osa on nyt yksi Euroopan historiallisimmista alueista ja on ansainnut UNESCOn maailmanperintökohteen statuksen. Voit kävellä mukulakivikujilla ja keskiaikaisissa rakennuksissa, jotka rakennettiin uudelleen sodan jälkeen, ja on vaikea uskoa, että nämä rakenteet olivat kerran kasa raunioita.

Vanhassakaupungissa sijaitsee myös Kuningaslomakohde, jossa kuningas Sigismund III Vasa perusti pääkaupungin Krakovasta vuonna 1596. Tässä palatsissa hyväksyttiin ensimmäinen perustuslaki Euroopassa ja voit kierrellä palatsissa nähdäksesi kuninkaalliset huoneistot sekä maalauksia kuuluisilta taiteilijoilta, kuten Rembrandtilta ja Bernardo Bellotolta, joka tunnetaan paremmin nimellä Canaletto.

Toinen ehdottomasti näkemisen arvoinen nähtävyys on Karmeliittakirkko. Tämä barokkityylinen rakennus on silmiinpistävä esimerkki puolalaisesta arkkitehtuurista ja siellä on lukuisia alttarimaalauksia Franciszek Smuglewiczilta. Voit kiivetä kellotorniin, jos olet tarpeeksi rohkea, ja nähdä koko kaupungin ja miten se kaikki sopii yhteen.

Jos etsit lisää kulttuurikohteita, tutustu kapinamuseoon ja vapautukseen. Tämä museo on voimakas ja vaikuttava kokemus, joka kertoo tarinan vuoden 1944 kansannoususta natsihallintoa vastaan yhdistelemällä videoita, valokuvia ja henkilökohtaisia todistuksia.

4. Vieraile Gdanskissa

Gdansk on Puolan dynaaminen Itämeren rannikkokaupunki ja ehdoton vierailukohde. Gdynia ja Sopotin kanssa se muodostaa TriCityn alueen, satamakaupungin, joka on osa historiaa, osa ylellistä modernia. Se on myös mainio paikka tutustua kävellen ja suurin osa tärkeimmistä nähtävyyksistä on kompaktiin Vanhaankaupunkiin keskittynyt. Muutaman päivän oleskelu täällä antaa riittävästi aikaa nauttia vanhan maailman tunnelmasta ja mahtavasta ruoasta samalla kun vierailee kahdessa Puolan parhaassa museossa. Päiväretket esimerkiksi Malborkiin, yhteen Euroopan suurimmista linnoista, tai vierailu Itämeren rannalle täydentävät kokemusta.

Paras tapa aloittaa on kävely pitkin kaupungin pitkää katua, jota reunustavat kaksi vaikuttavaa porttia, Kultainen portti ja Vihreä portti. Tämä on kirkkaasti maalattujen harjakattoisten talojen katu, jotka vaikuttavat kuin satuun sijoitetuilta. Tämän osan kaupunkia hallitseva basilika on upea Puna-hallinen Our Ladyin taivaaseenastumisen basilika, joka komeilee turkooseinäisine torneineen ja vaikuttavine kellotornineen. Sisällä puhtaat valkoiset seinät ja vähäinen koristelu luovat rauhallisen ja nöyrän tunnelman.

Toinen kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä on Euroopan solidaarisuuskeskus, nykyaikainen museo omistettu liikkeelle, joka auttoi kaatamaan kommunismin Puolassa ja muualla. Tämä museo sijaitsee lyhyen matkan päässä telakoilta, joilla liikehdintä alkoi työvoiman järjestäytymisen muotona, jota työntekijä Lech Walesa johti. Kannattaa ehdottomasti käydä täällä ymmärtääkseen tämän historiallisen liikkeen perinnön ja sen vaikutuksen. Luontoihmisille kannattaa myös tehdä päiväretkiä Sobieszewo-saaren koskemattomille rannoille auringonottoon ja lintujen tarkkailuun.

5. Vieraile Taistelun ja marttyyrien muistomerkissä

Rosol, kanakeitto, on toinen suosittu vaihtoehto maassa. Jos haluat kokeilla jotain erilaista, voit valita grillatun oscypekin, savustetun lampaanjuuston.

3. Vieraile Varsovan vanhassakaupungissa

Puola on kaunis maa, joka on tehnyt paljon työtä päästäkseen eroon synkästä menneisyydestään. Vaikka monet ihmiset yhä ajattelevat sitä synkkänä neuvostotyyppisenä maana, Puola on tullut pitkän matkan vuodesta 1989 lähtien ja on nykyään täysin kehittynyt moderni valtio, joka on Euroopan unionin jäsen.

Kun vierailet Varsovassa, muista poiketa vanhassakaupungissa ja kokea sen uskomaton historia. Melkein yhdeksän kymmenesosaa kaupungista tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta jäljelle jäänyt osa on nyt yksi Euroopan historiallisimmista alueista ja on saanut UNESCOn maailmanperintökohteen statuksen. Voit kävellä kivikujien ja keskiaikaisten rakennusten läpi, jotka on jälleenrakennettu sodan jälkeen, ja on vaikea uskoa, että nämä rakennukset olivat kerran raunioina.

Vanhassakaupungissa sijaitsee myös kuninkaallinen linna, jonne kuningas Sigismund III Vasa perusti pääkaupunkinsa Krakovasta vuonna 1596. Tässä palatsissa hyväksyttiin ensimmäinen perustuslaki Euroopassa, ja voit kierrellä linnaa nähdäksesi sen kuninkaalliset huoneet ja kuuluisien taiteilijoiden, kuten Rembrandtin ja Bernardo Bellotton, paremmin tunnettu nimellä Canaletto, maalauksia.

Toinen ehdoton nähtävyys on karmeliittakirkko. Tämä barokkirakennus on vaikuttava esimerkki puolalaisesta arkkitehtuurista ja siellä on Franciszek Smuglewiczin maalausten koristama alttaritaulu. Voit kiivetä kellotorniin, jos olet tarpeeksi rohkea, saadaksesi näkymän koko kaupunkiin ja nähdäksesi, miten kaikki sopii yhteen.

Jos etsit lisää kulttuurinähtävyyksiä, tutustu nousun ja vapautumisen museoon. Tämä museo on vaikuttava kokemus, jossa kerrotaan vuoden 1944 kansannousun tarina natsihallintoa vastaan yhdistelemällä videoita, valokuvia ja henkilökohtaisia todistuksia.

4. Vieraile Gdanskissa

Gdansk on Puolan dynaaminen Itämeren rannikon pääkaupunki ja ehdoton vierailukohde. Yhdessä Gdynian ja Sopotin kanssa se muodostaa TriCityn alueen, satamakaupungin, joka on osittain historiaa ja osittain tyylikästä moderniutta. Se on myös erinomainen paikka tutkia kävellen, ja suurin osa päänähtävyyksistä sijaitsee kompaktissa vanhassakaupungissa. Pari päivää täällä riittää vanhan maailman ilmapiirin kokemiseen ja ruokaelämyksiin samalla kun vierailee kahdessa Puolan parhaassa museossa. Päiväretkien tekeminen paikkoihin kuten Malbork, yksi Euroopan suurimmista linnoista, tai vierailu Itämeren rannalle vain lisää nautintoa.

Paras tapa aloittaa on kävely pitkin kaupungin Long Street -katua, tai Dietzschowska Streetiä, joka on reunustettu kahdella vaikuttavalla portilla, Golden Gatella ja Green Gatella. Tämä on katu kirkkaanvärisine harjakattoisine taloineen, jotka näyttävät kuin ne olisi suoraan poimittu satukirjan sivuilta. Tämän kaupunginosan hallitseva basilika on ihastuttava tiiligotiikan Neitsyt Marian taivaaseenottamisen basilika, jossa on turkoosit torneja ja vakuuttava kellotorni. Sisällä puhtaat valkoiset seinät ja niukka koristelu luovat rauhallisen ja vaatimattoman tunnelman.

Toinen kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä on Euroopan solidaarisuuden keskus, nykyaikainen museo omistettu liikkeelle, joka auttoi kaatamaan kommunismin Puolassa ja sen ulkopuolella. Tämä museo sijaitsee lyhyen matkan päässä telakoilta, joissa liike alkoi työntekijä Lech Walesan johdolla. Kannattaa tehdä retki tänne ymmärtääksesi tämän historiallisen liikkeen perinnön ja sen vaikutuksen. Luonnonystäville kannattaa myös vierailla päiväretkellä Sobieszewon saaren puhtaille rannoille nauttimaan auringosta ja lintujen tarkkailusta.

5. Vieraile Kamppailun ja Marttyyrien Mausoleumissa

Yksi Puolan tärkeimmistä historiallisista kohteista, tämä on paikka, jota ei kannata jättää väliin. Omistettu puolalaisille sotilaille, jotka antoivat henkensä maansa puolesta, tämä monumentti on muistutus kaikista niistä, jotka kuolivat isänmaansa puolesta. Sijaitsee Pilsudski-aukiolla, tämä neoklassinen muistomerkki on ainoa osa Saksan palatsia, joka säilyi toisessa maailmansodassa. Sitä valaisee ikuisen tulen liekki ja sitä vartioivat kaksi puolalaista sotilasta ympäri vuorokauden.

Kamppailun ja marttyyrien mausoleumi on synkkä ja liikuttava kokemus. Vierailijat johdetaan läpi sarjan huoneita, joissa näytetään kuinka vankeja kidutettiin ja murhattiin. Osa vankeja ammuttiin ja haudattiin elävältä, kun taas toisia tapettiin sähköpistooleilla. Vieraat näkevät myös alkuperäiset pidätyskopit, joita käytettiin kapinan aikana.

Tämä on hyvin emotionaalinen ja vakava vierailukohde, mutta se on näkemisen arvoinen kaikille, jotka vierailevat Puolassa. Lisäksi se on erinomainen tapa oppia lisää maan rikkaasta historiasta.

Sijaitsee Lublinissa, POLIN-museo on yksi mielenkiintoisimmista historiallisista kohteista maassa. Siellä on laaja kokoelma kapinan aikana käytettyjä esineitä ja se on täynnä mielenkiintoista tietoa. Tämä museo on ehdoton kohde kaikille historiasta kiinnostuneille.

Kun olet Lublinissa, sinun kannattaa käydä entisessä Pawiak-vankilassa. Tätä historiallista paikkaa käytettiin Gestapon toimesta toisen maailmansodan aikana puolalaisen vastarinnan jäsenten pidättämiseen ja kiduttamiseen. Se sisältää sarjan 10 eristettyä selliä, jotka on säilytetty alkuperäisessä kunnossaan. Lisäksi siellä on useita muita näyttelyitä, jotka antavat käsityksen vankien elämästä.

Yksi tärkeimmistä historiallisista kohteista Puolassa, tämä on paikka, jota ei kannata jättää väliin. Omistettu Puolan sotilaille, jotka antoivat henkensä maan puolesta, tämä muistomerkki toimii muistutuksena kaikista niistä, jotka kuolivat isänmaansa puolesta. Sijaitsee Piłsudskin aukiolla, tämä uusklassinen muistomerkki on ainoa osa Saksan palatsista, joka säilyi toisessa maailmansodassa. Sitä valaisee ikuisen liekin loiste, ja sitä vartioi kaksi puolalaista sotilasta jatkuvasti.

Taistelun ja marttyyrituomeion on juhlallinen ja liikuttava kokemus. Vierailijat johdatetaan läpi useiden huoneiden, joissa näytetään, miten vangit kidutettiin ja murhattiin. Osa vangeista ammuttiin ja haudattiin elävältä, kun taas toiset tapettiin sähköisillä aseilla. Vieraat näkevät myös alkuperäiset vankiselleihin, jotka olivat käytössä kapinan aikana.

Tämä on hyvin tunteellinen ja mietiskelyävaativa vierailu, mutta se on ehdoton nähtävyys kenelle tahansa, joka vierailee Puolassa. Lisäksi se on erinomainen tapa oppia lisää maan historiasta.

Lublinissa sijaitseva POLIN-museo on yksi mielenkiintoisimmista historiallisista paikoista maassa. Se on koti suurelle kokoelmalle kapinasta peräisin olevia esineitä, ja se on täynnä kiinnostavaa tietoa. Tämä museo on ehdoton nähtävyys historiasta kiinnostuneille.

Kun olet Lublinissa, sinun kannattaa käydä myös entisessä Pawiak-vankilassa. Tämä historiallinen paikka toimi Gestapon käyttämäksi Puolan vastarintaliikkeen jäsenten pitopaikkana ja kidutuspaikkana toisen maailmansodan aikana. Siellä on joukko 10 äänieristettyä selliä, jotka on säilytetty alkuperäisessä kunnossaan. Lisäksi siellä on useita muita näyttelyitä, jotka antavat käsityksen vankien elämästä.