Polsko je cenově dostupnou, krásnou a podceňovanou turistickou destinací. Tato země, zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO, nabízí mnoho zajímavostí včetně slavného koncentračního tábora Auschwitz a historické architektury ve starých městech.

Nejlepší čas k návštěvě je v létě, ale pokud máte rádi zimu, Polsko bude pro vás také skvělou volbou. Jeho lesy jsou domovem divek a není neobvyklé potkat vlky nebo lišky!

1. Vydejte se na procházku

Pokud chcete získat maximum z návštěvy Polska, musíte ho prozkoumat pěšky. Tím máte možnost vidět části Polska, které většina návštěvníků nikdy nezažije. Můžete se projít úzkými dlaždicovými uličkami Krakova, vyjet po řece Dunajec na voru nebo saních tažených koňmi v zimě a vychutnat si čerstvý vzduch ve Slezsku.

Jedním z nejlepších míst pro pěší prohlídku je Varšava, hlavní město Polska a místo světového dědictví UNESCO. Zde můžete navštívit Staré Město, ochutnat pierogi a dozvědět se o polském národním povstání a povstání ve varšavském ghettu za druhé světové války. Můžete také zjistit více o dějinách města a jeho odporu proti nacistické okupaci v muzeích.

Jiná města, jako Gdaňsk, nabízejí prohlídky, které vám přiblíží bohatou historii Polska. V Gdaňsku se můžete projít parkem Oliwski, který je zdoben sochami, které symbolizují ctnosti občanů (Moudrost, Spravedlnost a Zbožnost). Můžete také navštívit Evropské centrum solidarity, muzeum věnované polské odborovému hnutí, které pomohlo ukončit komunismus v zemi.

Pokud jste dobrodruh ve volné přírodě, určitě si nenechte ujít pěší túry v polských horách. Horské pásmo Vysoké Tatry, které leží jen dvě hodiny od Krakova, tvoří součást granitového pohoří Karpaty a vytváří přirozenou hranici mezi Polskem a Slovenskem. V této horské oblasti najdete různé turistické stezky, včetně náročné trasy na Kozi Wierch (2291 m) a na horu Rysy (2499 m), která nabízí 360° výhled na více než 100 vrcholů. Můžete také vystoupit do prístinného národního parku Babia Gora, jehož vápencová soutěska Dunajec je zapsaná na seznam světového přírodního dědictví UNESCO.

Turisté si cení pronájmu auta jako jednoho z nejlepších způsobů, jak využít všechno, co Polsko nabízí. Pronájem auta ekonomické třídy na letišti Gdaňsk stojí přibližně 15 eur denně, na letišti Krakov pak přibližně 16 eur denně.

2. Ochutnejte nějaké pierogi

Návštěva Polska by nebyla kompletní bez vyzkoušení jedné z jeho nejslavnějších jídel - pierogi. Tyto chutné plněné knedlíky jsou již staletí součástí polské kultury. Mohou být slané i sladké a existuje jich nespočetné množství variant. Můžete je najít v restauracích nebo dokonce v obchodech. Nejpopulárnější jsou pierogi se zelím a houbami, bramborem a sýrem a v oblasti Podlasie pierogi s masovou náplní. V létě si lidé také rádi pochutnávají na ovocných pierogích, jako jsou třešně a borůvky.

Příprava těchto malých knedlíků může být trochu složitá. Monika doporučuje používat speciální mouku nazývanou Maka Puszysta, která je určená přímo k výrobě těsta na pierogi. Je jemnější než běžná pšeničná mouka a pomáhá vytvořit pružnější těsto, které se při vaření nerozpadne. Také doporučuje silně osolit vařící vodu. To dodá těstu více chuti a podpoří vyniknutí náplní. Dodala také, že mnoho polských žen si své pierogi personalizuje vytvořením ozdobného okraje, kterým je uzavřou. Některé vrhají těsto do záhybu, aby vytvořily zubatý okraj, zatímco jiné ho stočí a vytvoří vzhled podobný ohrádce empanady.

Guláše jsou dalším běžným a sýtým jídlem v Polsku, zejména během chladných zimních měsíců. Bigos, tradiční lovcovský guláš, je plný různých ingrediencí, jako jsou uzené maso a klobása, celé nebo rozmačkané rajče, cibule, houby, med a žitný chléb.

Rosol, kuřecí nudlová polévka, je další oblíbená volba v zemi. Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, můžete se rozhodnout pro grilovaný oscypek, uzený ovčí sýr.

3. Navštivte Staré Město v Varšavě

Polsko je krásná země, která se snaží zbavit své špinavé minulosti. Zatímco mnoho lidí stále má představu o temném sovětském stylu, Polsko od roku 1989 prošlo dlouhou cestou a je nyní plně vyvinutým moderním státem, který je členem Evropské unie.

Když navštívíte Varšavu, určitě se zastavte ve Starém Městě a zažijte jeho neuvěřitelnou historii. Téměř devět desetin města bylo během 2. světové války zničeno, ale zbývající část je nyní považována za jednu z nejhistoričtějších oblastí v Evropě a získala statut světového dědictví UNESCO. Můžete se procházet dlážděnými uličkami a středověkými budovami, které byly po válce obnoveny, a těžko uvěřit, že tyto struktury byly kdysi hromadou sutin.

Staré Město je také domovem Královského zámku, kde král Zikmund III. Vasa roku 1596 přenesl své hlavní město z Krakova. Právě v tomto paláci byla přijata první ústava v Evropě a můžete si prohlédnout královské apartmány a obrazy od slavných umělců, jako jsou Rembrandt a Bernardo Bellotto, lépe známý jako Canaletto.

Další z must-see atrakcí je kostel karmelitánů. Tato barokní stavba je působivým příkladem polské architektury a je plná obrazů od Františka Smuglewicze. Pokud máte odvahu, můžete vylézt na zvoničku, abyste si vychutnali výhled na celé město a viděli, jak to všechno ladí dohromady.

Pokud hledáte další kulturní atrakce, podívejte se do Muzea povstání a osvobození. Toto muzeum je silným a pohnutým zážitkem, který vypráví příběh povstání v roce 1944 proti nacistickému režimu pomocí kombinace videa, fotografií a osobních svědectví.

4. Navštivte Gdaňsk

Gdaňsk je dynamické přístavní město na polském pobřeží Baltského moře a stojí za návštěvu. Společně s Gdyní a Sopotami tvoří oblast TriCity, město přístavu, které je součástí historie i modernosti. Je to také skvělé místo k prozkoumání pěšky, a většina hlavních památek se nachází v kompaktním Starém Městě. Pár dní zde by mělo být dost času na prožití atmosféry z jiného časového období a mohli byste se pohostit ve dvou z nejlepších polských muzeí. Pokud pak přidáte výlety na místa jako Malbork, jedno z největších hradů v Evropě, nebo návštěvu baltské pláže, bude to jen přispívat k vaší radosti.

Nejlepší způsob, jak začít, je procházka po Dlouhé ulici města, nebo Dietschowské ulici, kterou ohraničují dvě impozantní brány, Zlatá brána a Zelená brána. Toto je ulice s jasně namalovanými štíhlými domy, které vypadají jako vytržené z pohádek. Bazilika, která dominuje této části města, je nádherná cihlová gotická bazilika Nanebevzetí Panny Marie, která se pyšní tyrkysovými věžemi a impozantním zvonicovým věží. Vnitřní čisté bílé zdi a skromná výzdoba vytvářejí klidnou a skromnou atmosféru.

Další z hlavních atrakcí města je také Evropské centrum solidarity, moderní muzeum věnované hnutí, které pomohlo svrhnout komunismus v Polsku i mimo něj. Toto muzeum se nachází nedaleko loděnic, kde hnutí začalo jako forma organizace práce, pod vedením dělníka Lecha Walesy. Určitě stojí za to sem zajít, abyste pochopili odkaz tohoto historického hnutí a jeho dopady. Pro milovníky přírody také stojí za to vyrazit na výlet na nezkažené pláže na Ostrově Sobieszewo, abyste si užili slunění na pobřeží a pozorovali ptáky.

5. Navštivte mauzoleum zápasu a mučednictví

Rosol, kuřecí nudlová polévka, je další populární volbou v zemi. Pokud chcete zkusit něco jiného, můžete si vybrat grilovaný oscypek, uzený ovčí sýr.

3. Navštivte Staré Město ve Varšavě

Polsko je krásná země, která se velmi snažila zbavit se své temné minulosti. Zatímco mnoho lidí stále přemýšlí o temné zemi ve stylu Sovětského svazu, Polsko se od roku 1989 výrazně posunulo a je nyní plně rozvinutým moderním státem, který je členem Evropské unie.

Když navštívíte Varšavu, nezapomeňte zastavit se ve Starém Městě a zažívat jeho neuvěřitelnou historii. Téměř devět desetin města bylo během 2. světové války zničeno, ale zbývající část je nyní považována za jednu z nejhistoričtějších oblastí v Evropě a získala status UNESCO světového dědictví. Můžete se projít po dlážděných uličkách a středověkých budovách, které byly po válce znovu vybudovány, a těžko uvěříte, že tyto struktury byly kdysi hromadou sutin.

Staré Město je také domovem Královského zámku, kde král Zikmund III. Vasa v roce 1596 ustavil své hlavní město místo Krakova. Právě v tomto paláci byla přijata první ústava v Evropě, a můžete si prohlédnout zámecké apartmány a obrazy slavných umělců jako Rembrandt a Bernardo Bellotto, který je lepše známý jako Canaletto.

Další nevynechatelnou atrakcí je Karmelitský kostel. Tato barokní stavba je významným příkladem polské architektury a je plná oltářních obrazů od Franciszka Smuglewicze. Pokud máte dostatek odvahy, můžete vystoupat na věž zvonice, abyste měli výhled na celé město a viděli, jak všechno souvisí.

Pokud hledáte další kulturní atrakce, navštivte Muzeum povstání a osvobození. Tohle muzeum je silným a dojemným zážitkem, který vypráví příběh povstání v roce 1944 proti nacistické nadvládě prostřednictvím kombinace videa, fotografií a osobních svědectví.

4. Navštivte Gdaňsk

Gdaňsk je dynamickou pobřežní hlavní město Polska a je nutné ho navštívit. Spolu s Gdyní a Sopoty tvoří oblast Trojměstí, přístavní město, které je součástí historie a současně moderní elegance. Je to také skvělé místo k objevování pěšky a většina hlavních památek se nachází v kompaktním Starém Městě. Pár dní zde by mělo stačit, abyste si užili atmosféru starého světa a ochutnali si zdejší speciality, a zároveň navštívili dvě z nejlepších polských muzeí. Přidání výletů na místa jako Malbork, jednoho z největších hradů v Evropě, nebo návštěva Baltické pláže jen přidá zážitku.

Nejlepší způsob, jak začít, je procházka po Dlouhé ulici, nebo Dietzschowska ulici, na jejíchž koncích se nacházejí dvě monumentální brány, Zlatá brána a Zelená brána. Toto je ulice s jasně malovanými štíhlými domy, které vypadají jako vystřižené z pohádkových stránek. Bazilika, která dominuje této části města, je nádherná gotická kostelík Svatého Ducha, který se pyšní tyrkysovými věžemi a impozantní věží kostela. Uvnitř vytvářejí čisté bílé stěny a skromná výzdoba poklidnou a pokornou atmosféru.

Další velkou atrakcí města je Evropské centrum solidarity, moderní muzeum věnované hnutí, které pomohlo svrhnout komunismus v Polsku i dále. Toto muzeum se nachází nedaleko loděnic, kde toto hnutí začalo jako forma pracovní organizace, vedené dělníkem Lechem Wałęsou. Stojí za to sem jet, abyste pochopili odkaz tohoto historického hnutí a jeho vliv. Pro milovníky přírody je také vhodné podniknout výlet na nedotčené pláže na ostrově Sobieszewo, kde se můžete opalovat a pozorovat ptáky.

5. Navštivte mauzoleum boje a mučednictví

Rosol, kuřecí nudlová polévka, je další oblíbenou volbou v zemi. Pokud si chcete vyzkoušet něco jiného, můžete se rozhodnout pro grilovaný oscypek, uzený ovčí sýr.

3. Navštívit Staré Město ve Varšavě

Polsko je krásná země, která se hodně snažila zbavit své nešťastné minulosti. Zatímco mnoho lidí stále má představu o temné, sovětské zemi, Polsko se od roku 1989 posunulo daleko a je nyní plně vyvinutým moderním státem, který je členem Evropské unie.

Když navštívíte Varšavu, nezapomeňte navštívit Staré město a poznat jeho neuvěřitelnou historii. Téměř devět desetin města bylo za druhé světové války zničeno, ale zbývající část je nyní považována za jednu z nejhistoričtějších oblastí v Evropě a získala status světového dědictví UNESCO. Můžete procházet dlážděnými uličkami a středověkými budovami, které byly po válce zrekonstruovány, a těžko je uvěřit, že tyto struktury byly kdysi hromada sutin.

Staré Město je také domovem Královského hradu, kde král Zikmund III. Vasa v roce 1596 založil své hlavní město místo Krakova. Právě v tomto paláci byla přijata první ústava v Evropě a můžete si prohlédnout královské apartmány a obrazy slavných umělců jako Rembrandt a Bernardo Bellotto, známější jako Canaletto.

Další nevynechatelnou atrakcí je karmelitský kostel. Tato barokní stavba je výrazným příkladem polské architektury a je plná oltářních maleb od Franciszka Smuglewicze. Pokud máte dostatek odvahy, můžete vylézt na zvonici, abyste měli výhled na celé město a viděli, jak se všechno skládá dohromady.

Pokud hledáte další kulturní atrakce, navštivte Muzeum povstání a osvobození. Toto muzeum je silným a dojemným zážitkem, který vypráví příběh povstání roku 1944 proti nacistické nadvládě pomocí kombinace videa, fotografií a osobních svědectví.

4. Navštivte Gdaňsk

Gdaňsk je dynamické hlavní město polského pobřeží Baltského moře a je třeba ho navštívit. Spolu s Gdyniou a Sopoty tvoří aglomeraci Trojměsto, přístavní město, které je částečně historické a částečně moderní. Je to také skvělé místo ke prozkoumání pěšky, a většina hlavních památek se nachází v kompaktním Starém Městě. Pár dní zde by mělo stačit na nasátí atmosféry starého světa a na to, abyste si vychutnali místní jídlo, a zároveň navštívili dvě z nejlepších polských muzeí. Pokud přidáte výlety na místa jako je Malbork, jeden z největších hradů v Evropě, nebo návštěva baltské pláže, je to jen další rozšíření zábavy.

Nejlepším způsobem, jak začít, je procházka po Dlouhé ulici města, nazývané také Dietzschowska ulice, kterou uzavírají dvě majestátní brány, Zlatá brána a Zelená brána. Je to ulice s pestrobarevnými štítovými domy, které vypadají jako vytržené z pohádky. Bazilika, která dominuje této části města, je nádherná cihlová gotická bazilika Nanebevzetí Panny Marie, která má tyrkysové věže a majestátní zvonici. Uvnitř vládnou čistě bílé zdi a jednoduché výzdoby, které vytvářejí klidnou a skromnou atmosféru.

Další hlavní zajímavostí města je Evropské centrum solidarity, moderní muzeum věnované hnutí, které pomohlo svalit komunismus v Polsku a v širším měřítku. Muzeum se nachází nedaleko loděnic, kde hnutí začalo jako forma organizování pracovníků pod vedením dělníka Lecha Walesy. Stojí za to sem vyrazit a pochopit odkaz tohoto historického hnutí a jeho dopad. Pokud jste milovníky přírody, určitě stojí za to podniknout výlet na nedotčené pláže na ostrově Sobieszewo, kde si můžete užít pobyt na pláži a pozorovat ptáky.

5. Navštivte mauzoleum boje a mučednictví

Jedno z nejdůležitějších historických míst v Polsku, které byste neměli minout. Tento památník je věnován polským vojákům, kteří položili své životy za vlast. Nachází se na náměstí Pilsudského a je to neoklasicistní památník, který je jedinou částí paláce Saský palác, která přežila 2. světovou válku. Je osvětlen věčným plamenem a je stále střežen dvěma polskými vojáky.

Mausoleum boje a mučení je vážný a pohnutý zážitek. Návštěvníci jsou prováděni několika místnostmi, které ukazují, jak byli vězni mučeni a zavražděni. Někteří vězňové byli zastřeleni a pohřbeni zaživa, jiní byli zabití elektrickými zbraněmi. Návštěvníci také uvidí původní vězeňské cely, které byly používány během povstání.

Je to velmi emotivní a poučné místo, které by neměl vynechat nikdo, kdo navštíví Polsko. Navíc je to vynikající způsob, jak se dozvědět více o bohaté historii země.

POLIN Museum, které se nachází v Lublinu, je jedním z nejzajímavějších historických míst v zemi. Je zde rozsáhlá sbírka artefaktů z povstání a obsahuje mnoho zajímavých informací. Toto muzeum je nevyhnutelné pro každého milovníka historie.

Pokud se nacházíte v Lublinu, určitě navštivte bývalou věznici Pawiak. Toto historické místo bylo během 2. světové války používáno gestapem k věznění a mučení polských členů odboje. Obsahuje řadu deseti izolovaných cel, které byly zachovány ve svém původním stavu. Kromě toho zde najdete několik dalších výstav, které vám poskytnou představu o životě vězňů.

Jedno z nejdůležitějších historických míst v Polsku, toto je místo, které by nemělo být opomenuto. Věnováno polským vojákům, kteří položili své životy za zemi, tento památník je připomínkou všech těch, kteří zemřeli za svou vlast. Nachází se na náměstí Piłsudského a je to jediná část Saksonského paláce, která přežila druhou světovou válku. Je osvětleno věčným plamenem a je stále střeženo dvěma polskými vojáky.

Mausoleum boje a mučednictví je vážný a pohnutý zážitek. Návštěvníci jsou zavedeni skrze několik místností, které ukazují, jak byli vězni mučeni a zavražděni. Někteří vězni byli zastřeleni a pohřbeni zaživa, zatímco ostatní byli zabiti elektrickými zbraněmi. Hosté si také budou moci prohlédnout původní cely, které byly používány během povstání.

Toto je velmi emočně působivá návštěva, ale je nutností pro každého, kdo navštíví Polsko. Navíc je to vynikající způsob, jak se dozvědět více o bohaté historii země.

Nacházející se v Lublinu je Muzeum POLIN jednou z nejzajímavějších historických památek v zemi. Je domovem velké sbírky artefaktů z povstání a plné zajímavých informací. Toto muzeum je nutností pro každého historika.

Když budete v Lublinu, určitě byste měli navštívit bývalé vězení Pawiak. Toto historické místo bylo za druhé světové války používáno gestapem k zadržování a mučení členů polského odboje. Obsahuje řadu 10 izolovaných cel, které byly ponechány v původním stavu. Kromě toho má také několik dalších výstav, které vám přiblíží, jaký byl život ve vězení.

Jedno z nejdůležitějších historických míst v Polsku, které byste neměli minout. Tento památník, věnovaný polským vojákům, kteří položili svůj život za zemi, připomíná všechny ty, kdo zemřeli pro svou vlast. Nachází se na náměstí Pilsudski a tento neoklasicistní památník je jedinou částí Saského paláce, která přečkala druhou světovou válku. Je osvětlen věčným plamenem a střežen dvěma polskými vojáky.

Mausoleum boje a mučednictví je dojemným zážitkem. Návštěvníci jsou prováděni sérií místností, které ukazují, jak byli vězni mučeni a zavražděni. Někteří byli zastřeleni a živa pohřbeni, jiní byli zabití elektrickými pistolemi. Návštěvníci také uvidí původní vězení, které bylo používáno během povstání.

Toto je velmi emotivní a působivá návštěva, ale je nezbytná pro každého, kdo navštíví Polsko. Navíc je to vynikající způsob, jak se dozvědět více o bohaté historii země.

V Lublinu se nachází muzeum POLIN, které patří mezi nejzajímavější historická místa v zemi. Je domovem velké sbírky artefaktů z povstání a je plné zajímavých informací. Toto muzeum je must-see pro každého milovníka historie.

Když jste v Lublinu, určitě byste měli navštívit bývalý vězení Pawiak. Toto historické místo bylo v době druhé světové války používáno gestapem k věznění a mučení polských členů odboje. Obsahuje sérii deseti izolovaných cel, které byly zachovány ve svém původním stavu. Kromě toho má také řadu dalších exponátů, které vám dávají představu o životě vězňů.