Polen är ett land fyllt av pulserande städer, kungligt arv, imponerande arkitektur och natursköna uteplatser. Det är en destination som borde hitta sin väg till varje resenärs bucket list!

Warszawa är en livlig huvudstad där det förflutna möter nuet. Dess arkitektur är en levande duk av gotiska kyrkor, sovjettidens block och moderna skyskrapor som alla blandas ihop.

Warszawa

Polen är ett land fullt av fantastiska platser som får dig att vilja ge dig ut på ett stort äventyr eller bara sitta och koppla av. Det är också ett bra ställe att resa på under våren och hösten, när naturen blomstrar.

Warszawa är en av de mest fantastiska platserna att besöka i Polen. Det har så mycket att erbjuda när det gäller historia, arkitektur och kultur. Du kan hitta gotiska kyrkor, kvarter från sovjettiden och moderna skyskrapor - det är en stad med kontraster!

Den polska huvudstaden är en blomstrande metropol som lockar många människor från hela landet. Det är ett stort transportnav och är i centrum för järnvägs-, väg- och flygnät som förbinder det med alla delar av landet och med andra viktiga städer i Europa.

Dess befolkning består nästan uteslutande av polacker, men fram till slutet av andra världskriget hade staden en multinationell karaktär med judar, tyskar och ryssar som bodde i varierande antal tillsammans med den romersk-katolska polsktalande majoriteten. När nazisterna invaderade staden i september 1939, tvingades de flesta av judarna in i Warszawas getto.

Sedan dess har den multietniska befolkningen minskat. Ändå är det fortfarande centrum för nationens politiska, kulturella och ekonomiska liv.

Gamla stan är Warszawas centrala område och återspeglar stadens form från förkrigstiden, med kullerstensgator och charmiga kaféer. Det är hem för det kungliga slottet och är en vacker plats att utforska.

Det finns också massor av museer i Warszawa - Nationalmuseet är ett av de mest populära som den visar upp ett brett utbud av målningar och artefakter från hela landet. Ett annat museum som är värt att besöka är Neonmuseet - det rymmer en otrolig samling neonskyltar och är en rolig sak att se!

Turister anser att hyra en bil är ett av de bästa sätten att njuta av allt det där Polen har att erbjuda. Hyra en bil i ekonomiklass i Warszawa Flygplatsen kommer att kosta cirka 15 euro per dag, i Gdansk flygplats - cirka 16 euro per dag.

Krakow

Krakow är en fascinerande stad med en gammal historia som sträcker sig över tusen år. De arkitektoniska skatterna i staden är imponerande och de många museerna gör den till ett måste för alla resenärer.

Den gamla staden Krakow är en UNESCO: s världsarvslista. De charmiga gatorna i gamla stan är perfekta för att vandra och ta in stadens atmosfär. Du kan höra musik spela, se konstnärer måla och ta lite gelato.

Som Polens främsta kulturella centrum är Krakow en fantastisk plats att uppleva kultur och tradition. Du kan åka på rundturer i landets museer och slott eller ta del av de många konserter som hålls under hela året.

Om du är ett fan av arkitektur vill du utforska de gamla stadsmurarna, medeltida gator och renässansslott. Du kan också bestiga Wawel Hill för otroliga vyer över staden och den omgivande landsbygden.

Du kan också utforska den kungliga vägen som sträcker sig från Gamla stan till slottet Wawel, som en gång användes som en väg för kröningar och parader av polska kungar. Du kan också stanna till vid den berömda Okraglak rundformade saluhallen, där du hittar matförsäljare och lokala konstnärer.

En av de bästa sakerna med Krakow är att det är omgivet av många vackra parker och skogar. Bialowieza-skogen är ett naturligt underverk som har en mängd olika träd och som finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Det finns också många uteserveringar i Krakow där du kan njuta av ett glas lokalt vin och insupa atmosfären. Staden är känd för sitt livliga nattliv och ett brett utbud av klubbar finns i hela staden.

Wroclaw

Wroclaw är en av de bästa städerna i Polen att utforska, och är väl värt ett besök. Staden har en rik historia som absorberar bohemiska, österrikiska och preussiska influenser, vilket ger den en unik karaktär som återspeglas i dess arkitektur.

En av de mest slående sevärdheterna i Wroclaw är det gamla rådhuset. Det är en gotisk renässansbyggnad som tog mer än 250 år att bygga, och den är väl värd att se.

En UNESCO: s världsarvslista, den har också det berömda Raclawice-panorama som skildrar en strid från polskt nationellt minne. Panoramat skapades av den Lviv-baserade konstnären Jan Styka för att fira 100-årsdagen av Kosciuszko-upproret mot Ryssland 1794.

Ett annat måste att se är Ostrow Tumski (Cathlic Island), ett medeltida område med en imponerande katedral. Det är värt att promenera på kullerstensgatorna och utforska detta område för att få en känsla av hur livet var här under denna period.

Det är också hem för en musikalisk fontän, en bra plats för en paus. Under sommarmånaderna mellan maj och oktober arrangeras musik-, ljus- och vattenshower som lyfter fram olika folklore och kulturella berättelser.

Om du reser till Wroclaw under sommaren kan du tillbringa lite tid på Wyspa Slodowa (Wyspa betyder ö på polska). Den har olika pooler och är en populär nöjespark bland lokalbefolkningen.

Sistligen kan du ha kul på Aquapark Wroclaw, som är en nöjespark som har olika vatten- och landspel. Det är också populärt bland unga resenärer och är ett bra sätt att ha lite kul.

Om du planerar att besöka Wroclaw är det en bra idé att planera din resplan noggrant. Beroende på dina intressen bör en eller två hela dagar räcka för att se huvudattraktionerna och ändå ha gott om tid att utforska stadens atmosfär.

Lublin

Lublins gamla stadsdel förtrollar besökare med sina historiska portar, stadstorn och medeltida kyrkor. Det finns också det imponerande slottet Lublin, en av Europas bäst bevarade tegelbyggnader.

Det finns inget bättre sätt att utforska stadens historia än att ta en rundvandring med en lokal guide. Oavsett om du vill se historiska landmärken, lära dig mer om regionens judiska arv eller bara insupa atmosfären i Lublins charmiga gamla stadsdel, är en privat rundtur det bästa sättet att få ut det mesta av din resa.

En vandringstur med en guide hjälper dig att upptäcka de viktigaste sevärdheterna i Lublins UNESCO-listade gamla stadsdel. Du kommer att se den blekgula porten, som en gång markerade ingången till stadens judiska kvarter, krontribunalens fängelsehålor och Lublin Underground Trail, en 300 meter lång tunnelbana som lockar dig in i 14 rum som avslöjar hemligheter gömda i källarna på 1500-talsborgarhus.

En annan viktig plats att besöka är S:t Johannes Döparens arkkatedral, en kyrka som byggdes på 1500-talet och är känd som en av de mest imponerande strukturerna i Lublin. Interiören är dekorerad med många vackra målningar som skildrar bibliska scener.

Under renässansen utvecklades en speciell arkitektonisk stil i Lublin som var inspirerad av gotiska och italienska renässansstilar. De resulterande byggnaderna är lätta, slanka och prydda med massor av detaljer och design.

Förutom slottet bör du kolla in Nationalmuseet, som avslöjar mycket av Lublins fascinerande historia. Du kan hitta romerska mynt från Bärnstensvägen, minnen av nazisternas ockupation och många mästerverk av måleri.

Lubin

Lublin är en charmig, medeltida stad som förenar arv med vitalitet. Dess smala kullerstensgator, renässansborgarhus och underjordiska turistled gör det till en berusande upplevelse.

Stadens gamla stad är också känd som "Lilla Krakow" och är full av lockande sevärdheter, inklusive den ikoniska Krakow-porten, en av de äldsta delarna av staden. Det finns många andra måste-se att utforska, till exempel den nygotiska katedralen och den färgglada spiran på Saint Mary's Church.

Du kan också besöka UNESCO:s världsarvslista Bialowieza-skogen, som är en fantastisk plats att gå på en lugn promenad och se vilda djur som europeisk bison, kungsörn eller rådjur. Denna park täcker en yta på mer än 3 000 km2 och är den enda polska nationalparken som har klassificerats som ett världsarv av UNESCO.

Det finns många olika sätt att utforska Pieniny-bergen: vandring, cykling, klättring och forsränning är populära aktiviteter. Denna minsta nationalpark är hem för några av de vackraste och mest majestätiska bergen i Polen och har massor av attraktioner och landmärken att se.

Denna stad, lite utanför allfartsvägarna, är ett bra ställe att uppleva den tyska och polska kulturen. Den har massor av tyska byggnader i jugendstil samt sönderfallande och förbisedda ruiner från kriget.

När du är redo att fly från staden kan du alltid bege dig till Swinoujscie-stranden som har milsvida fin silversand och som kantas av Östersjöns blå flamma. En träbrygga ger enkel tillgång till stranden och en rad vattensporter är tillgängliga för dem som vill vara aktiva.