Polsko je země plná pulzujících měst, královského dědictví, působivé architektury a scénických venkovních prostor. Je to destinace, která by si měla najít cestu do bucket listu každého cestovatele!

Varšava je rušné hlavní město, kde se minulost setkává se současností. Jeho architektura je živým plátnem gotických kostelů, bloků ze sovětské éry a moderních mrakodrapů, které se prolínají dohromady.

Varšava

Polsko je země plná úžasných míst, díky kterým budete chtít zažít velké dobrodružství nebo jen tak sedět a relaxovat. Je to také skvělé místo pro cestování na jaře a na podzim, kdy příroda vzkvétá.

Varšava je jedním z nejúžasnějších míst k návštěvě v Polsku. Má co nabídnout z hlediska historie, architektury a kultury. Najdete zde gotické kostely, bloky ze sovětské éry a moderní mrakodrapy – je to město kontrastů!

Hlavní město Polska je prosperující metropolí, která přitahuje mnoho lidí z celé země. Je to hlavní dopravní uzel a je centrem železničních, silničních a leteckých sítí, které jej spojují se všemi částmi země a s dalšími důležitými městy v Evropě.

Jeho obyvatelstvo tvoří téměř výhradně Poláci, ale až do konce druhé světové války mělo město mnohonárodnostní charakter, v němž spolu s římskokatolickou polsky mluvící většinou žili v různém počtu Židé, Němci a Rusové. Když nacisté napadli město v září 1939, většina Židů byla přinucena do varšavského ghetta.

Od té doby se multietnická populace zmenšila. Přesto je stále centrem politického, kulturního a ekonomického života národa.

Staré město je centrální oblastí Varšavy a odráží předválečnou podobu města s dlážděnými ulicemi a okouzlujícími kavárnami. Je domovem královského hradu a je to krásné místo k prozkoumání.

Ve Varšavě je také spousta muzeí – Národní muzeum je jedno z nejoblíbenějších ty, protože představuje širokou škálu obrazů a artefaktů z celé země. Dalším muzeem, které stojí za to navštívit, je Neonové muzeum – ukrývá neuvěřitelnou sbírku neonových nápisů a je zábavné ho vidět!

Turisté považují pronájem auta za jeden z nejlepších způsobů, jak si to všechno užít Polsko má co nabídnout. Pronájem auta ekonomické třídy v Varšava Letiště bude stát asi 15 eur za den v Gdaňsk letiště – přibližně 16 eur za den.

Krakov

Krakov je fascinující město s dávnou historií, která trvá více než tisíc let. Architektonické poklady města vzbuzují úctu a díky mnoha muzeím je nutností navštívit každého cestovatele.

Staré město Krakova je na seznamu světového dědictví UNESCO. Okouzlující uličky starého města jsou jako stvořené pro toulky a nasávání atmosféry města. Můžete slyšet hrát hudbu, vidět umělce malovat a vzít si gelato.

Jako hlavní kulturní centrum Polska je Krakov skvělým místem, kde můžete zažít kulturu a tradice. Můžete se vydat na prohlídky muzeí a hradů v zemi nebo se zúčastnit mnoha koncertů, které se konají po celý rok.

Pokud jste fanouškem architektury, budete chtít prozkoumat starobylé městské hradby, středověké uličky a renesanční zámky. Můžete také vylézt na Hop Wawel a neuvěřitelných výhledů na město a okolní krajinu.

Můžete také prozkoumat Královskou cestu, která se táhne od Starého Města k hradu Wawel, kterou kdysi používali polští králové jako cestu pro korunovace a přehlídky. Můžete se také zastavit u slavné tržnice Okraglak kruhového tvaru, kde najdete prodavače jídla a místní umělce.

Jednou z nejlepších věcí na Krakově je to, že je obklopen mnoha krásnými parky a lesy. Bělověžský prales je přírodním zázrakem s řadou stromů a je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

V Krakově je také mnoho venkovních kaváren, kde si můžete vychutnat sklenku místního vína a nasát atmosféru. Město je známé svým rušným nočním životem a po celém městě najdete široký výběr klubů.

Vratislav

Vratislav je jedním z nejlepších měst v Polsku k prozkoumání a stojí za to ji navštívit. Město se může pochlubit bohatou historií, absorbuje české, rakouské a pruské vlivy, což mu dodává jedinečný charakter, který se odráží v jeho architektuře.

Jednou z nejpozoruhodnějších památek ve Vratislavi je Stará radnice. Je to goticko-renesanční budova, jejíž stavba trvala více než 250 let a stojí za to ji vidět.

Je na seznamu světového dědictví UNESCO a nabízí také slavné panoráma Raclawice, které zobrazuje bitvu z polské národní paměti. Panorama vytvořil lvovský umělec Jan Styka k připomenutí 100. výročí Kosciuszkova povstání proti Rusku v roce 1794.

Další věcí, kterou musíte vidět, je Ostrow Tumski (Katolický ostrov), středověká oblast s impozantní katedrálou. Stojí za to projít se dlážděnými ulicemi a prozkoumat tuto oblast, abyste získali představu, jak se zde v tomto období žilo.

Je zde také hudební fontána, skvělé místo pro odpočinek. Během letních měsíců mezi květnem a říjnem se zde konají hudební, světelná a vodní představení, která upozorňují na různé folklórní a kulturní příběhy.

Pokud cestujete do Wroclawi v létě, můžete strávit nějaký čas ve Wyspa Slodowa (Wyspa znamená v polštině ostrov). Má různé bazény a mezi místními je oblíbeným zábavním parkem.

Nakonec se můžete pobavit v Aquaparku Wroclaw, což je zábavní park různé vodní a pozemní hry. Je také oblíbený u mladých cestovatelů a je to skvělý způsob, jak se pobavit.

Pokud plánujete návštěvu Wroclawi, je dobré si itinerář pečlivě naplánovat. V závislosti na vašich zájmech by vám měl stačit jeden nebo dva celé dny k tomu, abyste si prohlédli hlavní atrakce a ještě měli spoustu času na prozkoumání atmosféry města.

Lublin

Lublinské Staré město okouzluje návštěvníky svými historickými branami, městskými věžemi a středověkými kostely. Je zde také impozantní lublinský hrad, jedna z nejzachovalejších cihlových budov v Evropě.

Není lepší způsob, jak prozkoumat historii města, než procházka s místním průvodcem. Ať už chcete vidět historické památky, dozvědět se o židovském dědictví regionu nebo jen nasát atmosféru půvabného starého města Lublinu, soukromá prohlídka je nejlepší způsob, jak ze své cesty vytěžit maximum.

Pěší prohlídka s průvodcem vám pomůže objevit hlavní památky lublinského Starého města, které je na seznamu UNESCO. Uvidíte Bledě žlutou bránu, která kdysi označovala vstup do městské židovské čtvrti, sklepení Korunního tribunálu a Lublinskou podzemní stezku, 300metrovou podzemní trasu, která vás vábí do 14 místností odhalujících tajemství ukrytá ve sklepích měšťanské domy ze 16. století.

Dalším důležitým místem k návštěvě je Archkatedrála sv. Jana Křtitele, kostel, který byl postaven v 16. století a je známý jako jedna z nejpůsobivějších staveb v Lublinu. Interiér je vyzdoben mnoha krásnými obrazy, které zobrazují biblické výjevy.

Během renesance se v Lublinu vyvinul zvláštní architektonický styl, který byl inspirován gotickým a italským renesančním stylem. Výsledné budovy jsou lehké, štíhlé a zdobené spoustou detailů a vzorů.

Kromě hradu byste se měli podívat i do Národního muzea, které odhaluje mnoho z fascinující historie Lublinu. Najdete zde římské mince z Jantarové stezky, vzpomínky na nacistickou okupaci a mnoho mistrovských malířských děl.

Lubin

Lublin je okouzlující středověké město, které spojuje dědictví s vitalitou. Jeho úzké dlážděné uličky, renesanční měšťanské domy a podzemní turistická stezka vytvářejí opojný zážitek.

Staré město města je také známé jako „Malý Krakov“ a je plné lákavých památek včetně ikonické Krakovské brány, jedné z nejstarších částí města. Existuje mnoho dalších míst, která musíte vidět, jako je novogotická katedrála a barevná věž kostela Panny Marie.

Můžete také navštívit Bělověžský prales zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, což je úžasné místo, kde se můžete vydat na poklidnou procházku a pozorovat divoká zvířata, jako jsou zubři evropský, orli skalní nebo jeleni. Tento park se rozkládá na ploše více než 3 000 km2 a je jediným polským národním parkem zařazeným na seznam světového dědictví UNESCO.

Pohoří Pieniny můžete prozkoumat mnoha různými způsoby: oblíbenými aktivitami jsou pěší turistika, cyklistika, horolezectví a rafting. Tento nejmenší národní park je domovem jedněch z nejkrásnějších a nejmajestátnějších hor v Polsku a nabízí spoustu atrakcí a pamětihodností k vidění.

Toto město, trochu mimo vyšlapané cesty, je skvělým místem, kde můžete zažít německou a polskou kulturu. Najdete v něm spoustu secesních budov z německé éry a také rozpadající se a přehlížené ruiny z války.

Až budete připraveni uniknout z města, můžete vždy zamířit na pláž Swinoujscie, která má kilometry jemného stříbrného písku a je lemována modrým plamenem Baltského moře. Dřevěné molo poskytuje snadný přístup na břeh a pro ty, kteří chtějí být aktivní, je k dispozici řada vodních sportů.