Norge är ett magiskt land med vykort-perfekta landskap, mytiska fjordar, fantastiska berg och isbjörnar som strövar omkring i det vilda. Det är också världens lyckligaste land enligt World Happiness Report.

Besök pittoreska fjordbyar och vandra de ikoniska Trolltunga-klipporna. Alternativt, om du besöker vintern, kan du prova att åka skidor i de bildsköna backarna och åka snöskor eller åka husky i vildmarken.

1. Norrsken

Norrskenet är ett av de mest magiska naturfenomenen på jorden. Ljus i olika färger dansar runt himlen när elektriskt laddade partiklar från solen leds ner i polcirkeln av jordens magnetfält.

Höst (september till november)

Hösten är den tidigaste tiden på året du kan hoppas på att se norrskenet i Norge, när mörka nätter återvänder efter höstdagjämningen. De längre nätterna betyder större chans att se dem, utan att behöva vara vaken till 03:00!

Tromsö är en populär destination för norrsken, men du kan också komma bort från staden och befinna dig under ljuset i natursköna områden som Lyngenfjorden eller på ön Senja. Du kan till och med bo på en huskygård utanför Alta, vilket ökar dina chanser att se norrskenet samtidigt som du lägger till en mysig vinterupplevelse till din resa.

För dem som gillar att resa runt i Norge med bil, finns det möjlighet att få en hyrbil på alla populära platser i Norge: på de största järnvägsstationerna, i centrum, på de närmaste flygplatserna. Tarifferna kan variera beroende på olika faktorer: hyrestiden, bilens klass, platsen där bilen togs emot. Till exempel, i Oslo kan du hyra en kompaktklassbil från 19 euro per dag, och på Bodo flygplats från 18 euro per dag dag.

2. Fjordarna

Om du någonsin har sett ett vykort från Norge är det troligt att det var en fjord. Dessa naturliga mästerverk trollbinder resenärer med sin orörda skönhet.

Geirangerfjorden, kallad "Fjordarnas juvel", är en sådan fjord. Det är omgivet av branta berg och dramatiska vattenfall, vilket gör det till den perfekta platsen för vandring. Den har också lagts till på UNESCO:s världsarvslista!

Besök på våren för att se fjordarna bli levande. Under denna tid återvänder de flyttfåglar som lämnat på hösten till sina bon och häckar. För en mer avslappnad upplevelse, ta en fjordkryssning för att se fjordarna när de är som mest fridfulla. Och glöm inte att packa din kikare och kamera! Du vill fånga alla dessa hisnande vyer. Detta är också den bästa tiden att besöka Norges ikoniska vattenfall. Det mäktiga vattenfallet Kjosfossen och Trolltungas klippor är båda ett måste att se.

3. Arktis

En fascinerande region på toppen av världen, Arktis lockar resenärer med sin orörda vildmark, blomstrande kulturer och unika vilda djur som narvalen och havets enhörning. Utforska detta otroliga landskap med en kryssning eller äventyr.

Fjordarna är ett annat ikoniskt inslag i Norge, deras höga murar och blåa vatten är en fantastisk syn att skåda. Du kan vandra i fjordarna eller paddla kajak och fiska, men vintern för med sig idealiska snöförhållanden för skidåkning och hundspann.

Oavsett om du vill se norrsken eller utforska isiga glaciärer har Norge något för alla. Den bästa tiden att besöka beror på vad du vill göra, men sommarmånaderna (juni-augusti) lovar långa, ljusa dagar – perfekt för vandring och utforskande.

4. Midnattssolen

Det låter kanske konstigt, men midnattssolen är en riktigt bra anledning att besöka Norge. Norr om polcirkeln stannar solljuset uppe hela natten i veckor och månader – ett magiskt fenomen som gör det möjligt att utforska bergen, fjordarna och stränderna utan att någonsin möta mörker.

Detta är den perfekta tiden att ö-hoppa runt i natursköna skärgårdar eller kryssa fjordar på en traditionell båt. Du kan också spela golf, cykla, paddla flodpaddla, paddla havskajak och vandra under en aldrig nedgående sol.

De ljusa nätterna är också perfekta för att njuta av norska vinteraktiviteter som renspann, hundspann och snöskoter. Det är en bra tid att uppleva den norska livsstilen som kallas "friluftsliv", vilket betyder kärlek till naturen. Norrmän har till och med en lag som heter "allemannsrett" som tillåter alla att fritt komma åt och slå läger på all oodlad mark.

5. Kulturen

Norge är ett land med en imponerande kultur, som återspeglas i konstmuseer i världsklass och charmiga stadsdelar. Det är också en nation som brinner för "friluftsliv", den skandinaviska filosofin att få kontakt med naturen, och norrmän är välkända för sin kärlek till skidåkning och andra vintersporter.

Norra delen av landet upplever en månadslång polarnatt i december och januari, vilket skapar idealiska förutsättningar för att se norrsken och njuta av vinteraktiviteter. Lokalbefolkningen tar på sig sin traditionella bunad och hyggar upp sig i sina hem, eller samlas på festivaler som Sami Grand Prix (egentligen en jojktävling) för att fira slutet på den mörka årstiden.

På våren blommar tiotusentals fruktträd vid fjordarna, och imponerande snöklädda berg ramar in de pittoreska landskapen. Och om du inte är alltför orolig för vädret är bilresor ett enkelt och trevligt sätt att se Norge, med natursköna kustmotorvägar och sicksackande bergsvägar att utforska.

6. Maten

I ett land där landskapet lämpar sig för sagor är det bara rätt att du fyller magen med något lika magiskt. Som tur är är det norska köket lika varierat som landskapet, med allt från utsökt skaldjur till traditionellt viltkött.

Enligt Culture Trip älskar norrmän sin mat, särskilt sina färskvaror. Landet är hem för många idylliska fruktbyar, där du kan njuta av lokala äpplen, bär och päron tillsammans med deras berömda ostar.

Kött av vilt är också en stapelvara, med många restauranger som erbjuder rätter som renar eller älgar. För något alldeles speciellt, prova en traditionell samisk rätt som heter finnbiff. Den rejäla grytan innehåller tunt skivade renar i en välsmakande sås, vilket gör den till en idealisk måltid på en vinterkryssning. Eller, om du känner dig modig, kan du prova friterade babyrenhjärtan, som du kan se i det här Instagram-inlägget!

7. Folket

Medan norrmän är notoriskt polariserande, är de också extremt snälla. GetByBus rapporterar att landets berömda fördomsfria samhälle gör det till en plats där människor kan leva tillsammans utan att vara gifta och där kvinnor är mycket respekterade.

Förutom att vara stolta över sina fjordar är norrmän också kända för naturens skönhet. Du kan inte besöka landet utan att förundras över det otroliga landskapet, från höga klippor till glaciärvandring till selfiemöjligheter på ikoniska platser som Kjeragbolten och Predikstolen.

Den bästa tiden att se Norges landskap är från maj till september, då vädret är varmast och dagsljuset är längst. Du kan också uppleva norrskenet på vintern (från slutet av december till början av januari) och polarnatten, när solen aldrig går ner över horisonten. Och om du är en skid- eller snowboardåkare kan du njuta av Norges episka backar under dessa månader också.

8. Djurlivet

Norge är hem för några av de mest hisnande naturscenerierna i världen. Från fjordar och sjöar till berg och isglaciärer, det finns en mängd aktiviteter för dig att njuta av här.

Norrmännen brinner för en livsstil som kallas "friluftsliv" där det är en stor del av deras kultur att umgås med naturen och tillbringa tid utomhus. Oavsett om du vill vandra eller bara njuta av solen finns det gott om möjligheter att göra det här.

Du kan också besöka under vintermånaderna för att se norrskenet, som är bäst att se i de arktiska områdena. Du kan uppleva polarnatten mellan november och januari där det är mörkt längre, vilket ger fler möjligheter att se detta fantastiska naturfenomen. Du kan ta in denna spektakulära visning på egen hand eller med en grupp genom en rundtur.

9. Bergen

Norges berg är spektakulärt häpnadsväckande och är ett måste för naturälskare. Det finns massor av vandringar, vattenfall, glaciärer och berg att upptäcka här som kommer att göra dig vördnad.

En av de mest kända är Trolltunga, som är en klippformation som ligger hundratals fot över en flod. En annan är Briksdalsbreen Glacier, som lätt kan besökas med pendelbussar.

Du kan också hitta massor av avskilda stränder och traditionella kuststäder, med arkitektur som inte har förändrats på århundraden. Det här är perfekta platser att besöka om du vill fly det livliga stadslivet. På våren blir landets kustlinje levande när flyttfåglarna återvänder för att häcka och njuta av det fläckiga ljuset. Fjordarna är en syn att skåda även denna säsong.

10. Midnattssolen

Midnattssolen är ett av Norges mest unika naturfenomen. Solen går inte ner norr om polcirkeln, vilket gör att solljuset lyser upp landskapet i veckor och månader. Enligt TripSavvy skapar detta en speciell atmosfär som får norrmän att känna sig glada och energiska.

Det är bäst att besöka Norge på sommaren, då du kan ö-hoppa runt i natursköna skärgårdar eller kryssningsfjordar under den aldrig nedgående solen. Men detta är också landets högsäsong, så du kan förvänta dig högre priser och folkmassor. För en lugnare och mer tempererad upplevelse, överväg att besöka på våren eller hösten. Prata med en resespecialist för mer information. Detta hjälper dig att planera den perfekta Norge-semestern för dina specifika behov. De kan till och med ge råd om var du ska bo baserat på vilken tid på året du vill besöka.