Norsko je kouzelná země s pohlednicově dokonalými scenériemi, bájnými fjordy, úžasnými horami a ledními medvědy, kteří se potulují divočinou. Je to také nejšťastnější země světa podle World Happiness Report.

Navštivte malebné fjordské vesnice a vydejte se na pěší túru po ikonických útesech Trolltunga. Případně, pokud přijedete na návštěvu v zimě, vyzkoušejte si lyžování na dokonalých sjezdovkách a vydejte se na sněžnicích nebo sáňkování na husky v divočině.

1. Polární záře

Polární záře jsou jedním z nejkouzelnějších přírodních jevů na Zemi. Světla různých barev tančí po obloze, zatímco elektricky nabité částice ze Slunce jsou pomocí zemského magnetického pole vrženy dolů k polárnímu kruhu.

Podzim (září až listopad)

Podzim je nejranějším obdobím roku, kdy můžete doufat, že v Norsku uvidíte polární záři, protože po podzimní rovnodennosti se vracejí tmavé noci. Delší noci znamenají větší šanci je vidět, aniž byste museli zůstat vzhůru do 3:00!

Tromso je oblíbenou destinací Northern Lights, ale můžete se také dostat pryč z města a ocitnout se pod světly v malebných oblastech, jako je Lyngenfjord nebo na ostrově Senja. Můžete dokonce zůstat na husky farmě mimo Altu, což zvyšuje vaše šance na spatření polární záře a zároveň přidává útulný zimní zážitek k vaší cestě.

Pro ty, kteří rádi cestují po Norsku autem, je zde možnost půjčit si auto na všech oblíbených místech v Norsku: na hlavních nádražích, v v centru města, na nejbližších letištích. Tarify se mohou lišit v závislosti na různých faktorech: délce pronájmu, třídě vozu, místě, kde bylo auto přijato. Například v Oslu si můžete pronajmout auto kompaktní třídy od 19 eur na den a na letišti Bodo od 18 eur za den den.

2. Fjordy

Pokud jste někdy viděli pohlednici z Norska, je pravděpodobné, že šlo o fjord. Tato přírodní mistrovská díla okouzlují cestovatele svou nedotčenou krásou.

Jedním z takových fjordů je Geirangerfjord, přezdívaný „klenot fjordů“. Je obklopeno strmými horami a dramatickými vodopády, což z něj dělá ideální místo pro pěší turistiku. Bylo také přidáno na seznam světového dědictví UNESCO!

Navštivte na jaře, abyste byli svědky toho, jak fjordy ožívají. Během této doby se stěhovaví ptáci, kteří odešli na podzim, vracejí do svých hnízd a rozmnožují se. Pro uvolněnější zážitek se vydejte na plavbu po fjordu, abyste viděli fjordy v jejich nejklidnější podobě. A nezapomeňte si přibalit dalekohled a fotoaparát! Budete chtít zachytit všechny ty úchvatné výhledy. Toto je také nejlepší čas na návštěvu ikonických norských vodopádů. Mohutný vodopád Kjosfossen a útesy Trolltunga musíte vidět.

3. Arktida

Okouzlující oblast na vrcholu světa, Arktida láká cestovatele svou nedotčenou divočinou, vzkvétajícími kulturami a jedinečnou divokou zvěří, jako je narval a mořský jednorožec. Prozkoumejte tuto neuvěřitelnou krajinu s plavbou nebo dobrodružstvím.

Fjordy jsou dalším ikonickým prvkem Norska, jejich tyčící se zdi a modré vody jsou ohromujícím pohledem. Můžete chodit na túry po fjordech nebo jezdit na kajaku a rybařit, ale zima s sebou přináší ideální sněhové podmínky pro lyžování a jízdu se psím spřežením.

Ať už chcete vidět polární záři nebo prozkoumat ledové ledovce, Norsko má pro každého něco. Nejlepší doba k návštěvě bude záviset na tom, co chcete dělat, ale letní měsíce (červen–srpen) slibují dlouhé světlé dny – skvělé pro pěší turistiku a poznávání.

4. Půlnoční slunce

Může to znít divně, ale Půlnoční slunce je opravdu skvělým důvodem k návštěvě Norska. Severně od polárního kruhu zůstává sluneční světlo vzhůru celou noc po celé týdny a měsíce – magický jev, který umožňuje prozkoumávat hory, fjordy a pláže, aniž byste se setkali se tmou.

Toto je ideální čas na procházky po malebných souostrovích nebo na výlet po fjordech na tradičním skifu. Můžete se také věnovat golfu, cyklistice, pádlování na řece, mořskému kajaku a pěší turistice pod nikdy nezapadajícím sluncem.

Světlé noci jsou také ideální pro vychutnání norských zimních aktivit, jako je sáňkování sobů, psích spřežení a jízda na sněžných skútrech. Je to skvělý čas zažít norský životní styl zvaný „friluftsliv“, což znamená lásku k přírodě. Norové mají dokonce zákon zvaný „allemannsrett“, který každému umožňuje volný přístup a kempování na veškeré neobdělávané půdě.

5. Kultura

Norsko je země s působivou kulturou, která se odráží v muzeích umění světové třídy a v okouzlujících čtvrtích. Je to také národ, který je nadšený pro „friluftsliv“, skandinávskou filozofii spojení s přírodou, a Norové jsou dobře známí svou láskou k lyžování a dalším zimním sportům.

Severní část země zažívá v prosinci a lednu měsíční polární noc, což vytváří ideální podmínky pro pozorování polární záře a zimní aktivity. Místní si oblékají tradiční bunad a hygge up. ve svých domovech nebo se shromáždit na festivalech, jako je Grand Prix Sami (ve skutečnosti jojková soutěž), aby oslavili konec temného období.

Na jaře u fjordů kvetou desítky tisíc ovocných stromů a malebnou krajinu lemují impozantní hory pokryté sněhem. A pokud si příliš neděláte starosti s počasím, výlety po silnicích jsou snadným a příjemným způsobem, jak poznat Norsko s malebnými pobřežními dálnicemi a klikatými horskými silničkami.

6. Jídlo

V zemi, kde je krajina jako stvořená pro pohádky, je správné, když si naplníte žaludek něčím stejně kouzelným. Naštěstí je norská kuchyně stejně rozmanitá jako krajina a nabízí vše od vynikajících mořských plodů po tradiční zvěřinu.

Podle Culture Trip Norové milují své jídlo, zejména čerstvé produkty. Země je domovem mnoha idylických ovocných vesniček, kde si můžete vychutnat místní jablka, lesní plody a hrušky spolu s jejich vyhlášenými sýry.

Zvěřina je také základem, mnoho restaurací nabízí pokrmy, jako je sob nebo los. Chcete-li něco opravdu speciálního, vyzkoušejte tradiční sámské jídlo zvané finnbiff. Vydatný guláš obsahuje na tenké plátky nakrájeného soba ve slané omáčce, což je ideální jídlo na zimní plavbu. Nebo, pokud máte odvahu, můžete zkusit smažená sobí srdce, jak je vidět v tomto příspěvku na Instagramu!

7. Lidé

I když jsou Norové notoricky polarizující, jsou také extrémně laskaví. GetByBus uvádí, že proslulá otevřená společnost země z ní dělá místo, kde mohou lidé žít spolu, aniž by byli manželé, a kde jsou ženy vysoce respektovány.

Kromě toho, že jsou Norové hrdí na své fjordy, jsou proslulí také krásou přírody. Nemůžete navštívit zemi, aniž byste se podivovali nad neuvěřitelnou scenérií, od tyčících se útesů přes túry po ledovci až po příležitosti na selfie na ikonických místech, jako je Kjeragbolten a Pulpit Rock.

Nejlepší čas na pozorování norské krajiny je od května do září, kdy je počasí nejteplejší a denní světlo nejdelší. Můžete také zažít polární záři v zimě (od konce prosince do začátku ledna) a polární noc, kdy slunce nikdy nezapadá nad obzor. A pokud jste lyžař nebo snowboardista, můžete si v těchto měsících užít impozantní norské sjezdovky také.

8. Divoká zvěř

Norsko je domovem některých z nejúchvatnějších přírodních scenérií na světě. Od fjordů a jezer až po hory a ledové ledovce si zde můžete užít celou řadu aktivit.

Norové jsou nadšení pro životní styl známý jako „friluftsliv“, kde spojení s přírodou a trávení času venku je velkou součástí jejich kultury. Ať už se chcete vydat na pěší túru nebo se jen tak opalovat, zde k tomu máte spoustu příležitostí.

V zimních měsících můžete také navštívit polární záři, která jsou nejlépe vidět v arktických oblastech. Můžete zažít polární noc mezi listopadem a lednem, kde je déle tma, což poskytuje více příležitostí vidět tento úžasný přírodní úkaz. Toto velkolepé představení si můžete prohlédnout sami nebo se skupinou prostřednictvím prohlídky.

9. Hory

Norské hory jsou úžasně ohromující a pro milovníky přírody je musí vidět. Můžete zde objevit spoustu túr, vodopádů, ledovců a hor, které vás zanechají v úžasu.

Jedním z nejznámějších je Trolltunga, což je skalní útvar posazený stovky stop nad řekou. Dalším je Briksdalsbreenský ledovec, který lze snadno navštívit kyvadlovými autobusy.

Můžete také najít spoustu odlehlých pláží a tradičních pobřežních měst s architekturou, která se po staletí nezměnila. Jsou to ideální místa k návštěvě, pokud chcete uniknout rušnému městskému životu. Na jaře pobřeží země ožívá, když se stěhovaví ptáci vracejí, aby se rozmnožili a užívali si tečkované světlo. I v tomto ročním období jsou fjordy pohledem.

10. Půlnoční slunce

Půlnoční slunce je jedním z nejunikátnějších norských přírodních jevů. Slunce nezapadá severně od polárního kruhu, což umožňuje slunečnímu světlu osvětlovat krajinu po týdny a měsíce. Podle TripSavvy to vytváří zvláštní atmosféru, díky které se Norové cítí šťastní a plní energie.

Norsko je nejlepší navštívit v létě, kdy můžete ostrovy poskakovat po malebných souostrovích nebo křižovat fjordy pod nikdy nezapadajícím sluncem. Toto je však také hlavní sezóna země, takže můžete očekávat vyšší ceny a davy lidí. Pro klidnější a mírnější zážitek zvažte návštěvu na jaře nebo na podzim. Další podrobnosti vám sdělí cestovní specialista. To vám pomůže naplánovat perfektní dovolenou v Norsku podle vašich specifických potřeb. Mohou vám dokonce nabídnout rady, kde se ubytovat na základě ročního období, které chcete navštívit.