Noorwegen is een magisch land met een prachtig landschap, mythische fjorden, adembenemende bergen en ijsberen die in het wild rondzwerven. Volgens het World Happiness Report is het ook het gelukkigste land ter wereld.

Bezoek schilderachtige dorpjes aan de fjord en wandel over de iconische Trolltunga-kliffen. Als je in de winter op bezoek bent, kun je ook proberen te skiën op de perfecte hellingen en gaan sneeuwschoenwandelen of huskysleeën in de wildernis.

1. Het noorderlicht

Het noorderlicht is een van de meest magische natuurverschijnselen op aarde. Lichten van verschillende kleuren dansen door de lucht terwijl elektrisch geladen deeltjes van de zon door het magnetische veld van de aarde naar de poolcirkel worden gesluisd.

Herfst (september tot november)

De herfst is de vroegste tijd van het jaar waarin je kunt hopen het noorderlicht in Noorwegen te zien, wanneer de donkere nachten terugkeren na de herfstnachtevening. De langere nachten betekenen meer kans om ze te zien, zonder dat je tot 3 uur 's nachts op hoeft te blijven!

Tromso is een populaire bestemming voor het noorderlicht, maar je kunt ook even weg van de stad en jezelf onder de lichten bevinden in schilderachtige gebieden zoals Lyngenfjord of op het eiland Senja. Je kunt zelfs op een huskyboerderij buiten Alta verblijven, waardoor je meer kans hebt om het noorderlicht te zien en tegelijkertijd een gezellige winterervaring aan je reis toevoegt.

Voor degenen die graag met de auto door Noorwegen reizen, is er een mogelijkheid om een huurauto te krijgen op alle populaire locaties in Noorwegen: bij de belangrijkste treinstations, in de stadscentrum, op de dichtstbijzijnde luchthavens. Tarieven kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren: de duur van de huur, de klasse van de auto, de plaats waar de auto werd ontvangen. In Oslo kun je bijvoorbeeld een compacte auto huren vanaf 19 euro per dag, en in Bodo airport vanaf 18 euro per dag. dag.

2. De fjorden

Als je ooit een ansichtkaart uit Noorwegen hebt gezien, is de kans groot dat het een fjord was. Deze natuurlijke meesterwerken betoveren reizigers met hun ongerepte schoonheid.

De Geirangerfjord, ook wel de 'Jewel of the Fjords' genoemd, is zo'n fjord. Het wordt omgeven door steile bergen en dramatische watervallen, waardoor het de perfecte plek is om te wandelen. Het is ook toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

Bezoek in het voorjaar om de fjorden tot leven te zien komen. Gedurende deze tijd keren de trekvogels die in de herfst zijn vertrokken terug naar hun nesten en broeden. Voor een meer ontspannen ervaring kunt u een fjordcruise maken om de fjorden op hun meest serene wijze te zien. En vergeet niet je verrekijker en camera in te pakken! Je wilt al die adembenemende vergezichten vastleggen. Dit is ook de beste tijd om de iconische watervallen van Noorwegen te bezoeken. De machtige Kjosfossen-waterval en de kliffen van Trolltunga zijn beide een must-see.

3. Het Noordpoolgebied

Een betoverende regio op de top van de wereld, het noordpoolgebied lokt reizigers met zijn ongerepte wildernis, bloeiende culturen en unieke dieren in het wild, zoals de narwal en de eenhoorn van de zee. Verken dit ongelooflijke landschap met een cruise of avontuur.

De fjorden zijn een ander iconisch kenmerk van Noorwegen, hun torenhoge muren en blauwe wateren zijn adembenemend om te zien. U kunt door de fjorden wandelen of kajakken en vissen, maar de winter brengt ideale sneeuwcondities met zich mee voor skiën en hondensleeën.

Of je nu het noorderlicht wilt zien of ijzige gletsjers wilt verkennen, Noorwegen heeft voor elk wat wils. De beste tijd om te bezoeken hangt af van wat u wilt doen, maar de zomermaanden (juni-augustus) beloven lange, lichte dagen – geweldig om te wandelen en te verkennen.

4. De middernachtzon

Het klinkt misschien raar, maar de middernachtzon is echt een goede reden om Noorwegen te bezoeken. Ten noorden van de poolcirkel blijft het zonlicht weken- en maandenlang de hele nacht schijnen - een magisch fenomeen dat het mogelijk maakt om de bergen, fjorden en stranden te verkennen zonder ooit duisternis tegen te komen.

Dit is het perfecte moment om te eilandhoppen rond schilderachtige archipels, of fjorden te bevaren op een traditionele skiff. U kunt ook gaan golfen, fietsen, peddelen op de rivier, kajakken op zee en wandelen onder een nooit ondergaande zon.

De lichte nachten zijn ook perfect om te genieten van Noorse winteractiviteiten zoals rendiersleeën, hondensleeën en sneeuwscooteren. Het is een geweldige tijd om de Noorse levensstijl genaamd "friluftsliv" te ervaren, wat liefde voor de natuur betekent. De Noren hebben zelfs een wet genaamd "allemannsrett", die iedereen vrij toegang geeft tot en kampeert op alle onontgonnen grond.

5. De cultuur

Noorwegen is een land met een indrukwekkende cultuur, die tot uiting komt in kunstmusea van wereldklasse en charmante buurten. Het is ook een land dat gepassioneerd is door 'friluftsliv', de Scandinavische filosofie van verbondenheid met de natuur, en de Noren staan bekend om hun liefde voor skiën en andere wintersporten.

Het noordelijke deel van het land ervaart een poolnacht van een maand in december en januari, wat ideale omstandigheden schept om het noorderlicht te zien en te genieten van winteractiviteiten. De lokale bevolking trekt hun traditionele bunad aan en hygged up in hun huizen, of verzamel op festivals zoals de Sami Grand Prix (eigenlijk een joikwedstrijd) om het einde van het donkere seizoen te vieren.

In het voorjaar bloeien tienduizenden fruitbomen langs de fjorden en omlijsten indrukwekkende met sneeuw bedekte bergen de schilderachtige landschappen. En als u zich niet al te veel zorgen maakt over het weer, zijn roadtrips een gemakkelijke en plezierige manier om Noorwegen te ontdekken, met schilderachtige snelwegen langs de kust en zigzaggende bergwegen om te verkennen.

6. Het eten

In een land waar het landschap geschikt is voor sprookjes, is het niet meer dan normaal dat je je maag vult met iets dat net zo magisch is. Gelukkig is de Noorse keuken net zo gevarieerd als het landschap, met alles van heerlijke zeevruchten tot traditioneel wildvlees.

Volgens Culture Trip houden Noren van hun eten, vooral van hun verse producten. Het land herbergt vele idyllische fruitdorpen, waar u kunt genieten van lokale appels, bessen en peren naast hun beroemde kazen.

Vleesvlees is ook een hoofdbestanddeel, met veel restaurants die gerechten aanbieden zoals rendier of eland. Probeer voor iets heel speciaals een traditioneel Sami-gerecht genaamd finnbiff. De stevige stoofpot bevat dun gesneden rendier in een hartige saus en is daarmee een ideale maaltijd tijdens een wintercruise. Of, als je je moedig voelt, kun je gefrituurde baby-rendierharten proberen, zoals te zien is op deze Instagram-post!

7. De mensen

Hoewel Noren notoir polariserend zijn, zijn ze ook buitengewoon aardig. GetByBus meldt dat de beroemde ruimdenkende samenleving van het land het tot een plek maakt waar mensen kunnen samenleven zonder getrouwd te zijn en waar vrouwen zeer gerespecteerd worden.

Behalve dat ze trots zijn op hun fjorden, staan de Noren ook bekend om de schoonheid van de natuur. Je kunt het land niet bezoeken zonder je te verbazen over het ongelooflijke landschap, van torenhoge kliffen tot gletsjerwandelingen tot selfiemogelijkheden op iconische plekken zoals Kjeragbolten en Preekstoel.

De beste tijd om de landschappen van Noorwegen te zien is van mei tot september, wanneer het weer het warmst is en de daglichturen het langst zijn. Je kunt ook het noorderlicht zien in de winter (van eind december tot begin januari) en de poolnacht, wanneer de zon nooit boven de horizon komt. En als u een skiër of snowboarder bent, kunt u in deze maanden ook genieten van de epische hellingen van Noorwegen.

8. Het wild

Noorwegen is de thuisbasis van enkele van de meest adembenemende natuurlijke landschappen ter wereld. Van fjorden en meren tot bergen en ijsgletsjers, er is hier een hele reeks activiteiten om van te genieten.

De Noren zijn gepassioneerd door een levensstijl die bekend staat als "friluftsliv", waarbij verbinding met de natuur en tijd buitenshuis doorbrengen een groot deel van hun cultuur uitmaken. Of je nu wilt wandelen of gewoon lekker wilt zonnen, hier zijn genoeg mogelijkheden voor.

U kunt ook tijdens de wintermaanden een bezoek brengen om het noorderlicht te zien, dat het beste te zien is in de Arctische gebieden. Je kunt de poolnacht tussen november en januari meemaken, waar het langer donker is, waardoor je meer kans hebt om dit verbazingwekkende natuurverschijnsel te zien. U kunt deze spectaculaire vertoning alleen of met een groep bekijken via een rondleiding.

9. De bergen

De bergen van Noorwegen zijn spectaculair adembenemend en een must-see voor natuurliefhebbers. Er zijn tal van wandelingen, watervallen, gletsjers en bergen te ontdekken die u met ontzag zullen verbazen.

Een van de bekendste is Trolltunga, een rotsformatie honderden meters boven een rivier. Een andere is de Briksdalsbreen-gletsjer, die gemakkelijk kan worden bezocht met pendelbussen.

Je vindt er ook tal van afgelegen stranden en traditionele kustplaatsen, met architectuur die in eeuwen niet is veranderd. Dit zijn perfecte plekken om te bezoeken als je even wilt ontsnappen aan het bruisende stadsleven. In het voorjaar komt de kustlijn van het land tot leven als trekvogels terugkeren om te broeden en te genieten van het gevlekte licht. Ook in dit seizoen zijn de fjorden een lust voor het oog.

10. De middernachtzon

De middernachtzon is een van de meest unieke natuurverschijnselen van Noorwegen. De zon gaat niet onder ten noorden van de poolcirkel, waardoor het zonlicht het landschap weken- en maandenlang kan verlichten. Volgens TripSavvy creëert dit een speciale sfeer waardoor Noren zich gelukkig en energiek voelen.

Het is het beste om Noorwegen in de zomer te bezoeken, wanneer je kunt eilandhoppen rond schilderachtige archipels of cruisen over fjorden onder de nooit ondergaande zon. Dit is echter ook het hoogseizoen van het land, dus je kunt hogere prijzen en drukte verwachten. Voor een rustigere en meer gematigde ervaring kunt u overwegen om in de lente of herfst te bezoeken. Praat met een reisspecialist voor meer details. Dit zal u helpen bij het plannen van de perfecte vakantie in Noorwegen voor uw specifieke behoeften. Ze kunnen zelfs advies geven over waar te verblijven op basis van de tijd van het jaar dat u wilt bezoeken.