Det finns ett litet land mellan Spanien och Frankrike som de flesta, till och med berest européer, inte känner till. Detta är Andorra, den sjätte minsta nationen i Europa.

Detta lilla bergiga land har massor av vackra arkitektoniska sevärdheter att utforska, särskilt i huvudstaden Andorra la Vella. Börja med Santa Coloma-kyrkan som har ett runt lombardiskt romanskt klocktorn.

Thyssen-museet

Thyssenmuseet är ett av de mest besökta konstmuseerna i Europa. Den har en stor samling målningar, skulpturer och andra föremål från den spanska guldåldern. Museet ligger i Madrid, Spaniens huvudstad. Det är en del av den "gyllene triangeln" av museer, som inkluderar museerna Prado och Reina Sofia. Det är ett måste-besök för alla som vill lära sig om spansk konst.

Museet är ett bra ställe för familjer. Det erbjuder en mängd olika aktiviteter för barn, inklusive turer och workshops. Det finns också flera interaktiva utställningar och ett lekrum. Museets personal är dedikerad till att göra besöket roligt för barn i alla åldrar.

Detta museum grundades 1992 med avsikten att bevara och visa en samling målningar av familjen Thyssen. Det har sedan dess vuxit till att omfatta mer än 1 600 konstverk från 1200-talet fram till idag. Det är ett av de mest besökta museerna i Spanien, och det är känt för sitt varierande utbud av stilar och perioder. Museets samlingar är organiserade efter kategori och är lättillgängliga för besökare.

Förutom sina permanenta samlingar är Thyssen-museet även värd för tillfälliga utställningar. Museets chef, Tomas Llorens, och curator Guillermo Solano har fokuserat på att etablera Thyssenmuseet som en aktiv aktör på den internationella konstscenen genom utbyte och lån av målningar. Dessa aktiviteter har varit en viktig faktor i museets framgång och har bidragit till dess världsomspännande erkännande.

Ett besök på Carmen Thyssen Andorra Museum är ett måste för alla konstälskare. Museet innehåller mästerverk från friherrinnans privata samling, och det erbjuder också ett antal olika tillfälliga utställningar varje år. För närvarande visar museet "Made in Paris", som visar upp målningar som fångar skönheten i Paris konstscen.

Museet ligger i Les Escaldes, i församlingen Escaldes-Engordany. Det är inrymt i en byggnad som kallas Palacio de Villahermosa, som byggdes i slutet av 1700-talet och är ett exempel på nyklassisk arkitektur från Madrid.

Det är omöjligt att bekanta sig med sevärdheterna i Andorra på en dag, såväl som på en vecka, men du kan se det maximala antalet av nya platser med hjälp av en hyrbil på någon av landets flygplatser. Till exempel i Andorra la Vella du kan hyra en bil från 17 euro per dag.

Casa de la Vall

Casa de la Vall, som betyder House of the Valley, är en byggnad med otrolig skönhet och betydelse. Denna magnifika naturstenstruktur, som ser ut som en liten fästning, byggdes 1580 och är en av de viktigaste byggnaderna i Andorra. Det har bevittnat många av de viktigaste händelserna i Andorras historia och är en av landets främsta symboler. Det har också varit ett administrativt centrum, ett regeringshus och regeringssäte i Andorra från 1701 till 2011.

The House of the Valley byggdes ursprungligen som en herrgård och tornförsvar av familjen Busquets. Men 1702 köpte Andorras råd det och började använda det som en parlamentarisk byggnad. Det har varit en symbol för Andorra sedan dess. Det är till och med avbildat på landets 1 euromynt!

I dag rymmer House of the Valley ett historiskt kapell och allmänna rådssalen på första våningen. Dess andra två enfilader har renoverats för att vara värd för olika statliga aktiviteter och är också öppna för besökare att utforska.

Byggningens exteriör är också imponerande, med ett rundat sadeltak av skiffer, granitstenar på den tidigare huvuddörren och traditionellt kalk- och sandstensbruk. På framsidan finns en staty av familjen Busquets och en traditionell Andorras vapensköld med mottot: "Virtus, Unita, Fortior" (Förenade dygder är starkare).

Förutom sin prestigefyllda funktion som säte för regeringen har Casa de la Vall varit ett hotell, ett fängelse och en domstol vid olika tidpunkter. Det är omgivet av nyare skulpturer som representerar några av de viktigaste händelserna i Andorras historia, som 1993 års konstitutionella folkomröstning.

Huset är öppet för allmänheten och kan besökas under guidade turer i Andorra. Rundturen inkluderar ett besök i husets inre, inklusive rummen där viktiga beslut fattades och riksdagssalen. Turnén inkluderar också ett besök i köket och ett rum där Andorras brottmålsdomstol en gång verkade.

Tobaksmuseum

Tobaksmuseet har en rad utställningar och konst centrerad kring tobaksrökning. Detta är en praxis som har berört varje civilisation på något sätt och är fortfarande utbredd idag. Även om det är en kontroversiell vana och en allvarlig hälsorisk, är museet tänkt att visa hur växten har blivit en integrerad del av människans liv. Museet ligger i en välkomnande parisisk lokal och visar olika föremål som rökare använder på olika platser och tider. Museet visar också upp olika föremål som erhållits från arkeologiska utgrävningar.

Byggnadens design är tänkt att likna en låda som är öppen på ena sidan. Interiören är gjord av glas och stål, med en spiraltrappa som leder till bottenvåningen. Det är en fantastisk syn och det perfekta stället att besöka när du är i Andorra.

Förr i tiden var byggnaden hemmet för en gammal andorransk familj. Arvingarna donerade byggnaden till museet, som nu är hem för utställningar och ett auditorium. Tobaksmuseet har en stor samling av jordbruksutrustning, plåttobaksbehållare och pipor. Museet har också ett rum tillägnat historien om tobaksodling och odling i Andorra. Tobaksmuseet är ett måste att besöka för alla turister och andorraner.

Medan Andorra är känt för sin skidåkning och shopping, är landet också en vacker plats att utforska dess arkitektur. De mest betydande arkitektoniska sevärdheterna i Andorra är de romanska stenkyrkorna som är utspridda över hela landet. Kyrkan i Sant Esteve byggdes till exempel på 1100-talet och är ett klassiskt exempel på andorransk konstruktion. Kyrkan har ett rektangulärt torn istället för det cylindriska klocktornet som är typiskt för många andorranska byggnader.

Kyrkan är också hem för en skulptur av en spetsmakare, eller puntaire, och är ett viktigt kulturellt och historiskt landmärke för Andorra. Kyrkan listades som ett nationellt monument 1992. Det är också ett populärt turistmål och besöks av besökare från hela världen.