Mezi Španělskem a Francií je malá země, o které většina lidí, dokonce ani zcestovalí Evropané, neví. Toto je Andorra, šestý nejmenší národ v Evropě.

Tato malá hornatá země má spoustu krásných architektonických památek k prozkoumání, zejména v hlavním městě Andorra la Vella. Začněte kostelem Santa Coloma s kulatou lombardskou románskou zvonicí.

Muzeum Thyssen

Thyssenovo muzeum je jedním z nejnavštěvovanějších muzeí umění v Evropě. Nabízí velkou sbírku obrazů, soch a dalších předmětů ze španělského zlatého věku. Muzeum se nachází v Madridu, hlavním městě Španělska. Je součástí „Zlatého trojúhelníku“ muzeí, který zahrnuje muzea Prado a Reina Sofia. Je to povinná návštěva pro každého, kdo se chce dozvědět o španělském umění.

Muzeum je skvělé místo pro rodiny. Nabízí různé aktivity pro děti, včetně prohlídek a workshopů. K dispozici je také několik interaktivních výstav a herna. Zaměstnanci muzea se zaměřují na to, aby návštěva byla zábavná pro děti všech věkových kategorií.

Toto muzeum bylo založeno v roce 1992 se záměrem uchovat a vystavit sbírku obrazů rodiny Thyssenů. Od té doby se rozrostla o více než 1600 uměleckých děl od třináctého století do současnosti. Je to jedno z nejnavštěvovanějších muzeí ve Španělsku a je známé svým rozmanitým výběrem stylů a období. Sbírky muzea jsou uspořádány podle kategorií a jsou návštěvníkům snadno dostupné.

Kromě stálých sbírek pořádá Thyssenovo muzeum také dočasné výstavy. Ředitel muzea Tomas Llorens a kurátor Guillermo Solano se zaměřili na vytvoření Thyssenova muzea jako aktivního hráče na mezinárodní umělecké scéně prostřednictvím výměny a zápůjček obrazů. Tyto aktivity byly hlavním faktorem úspěchu muzea a přispěly k jeho celosvětovému uznání.

Návštěva Andorrského muzea Carmen Thyssen je nutností pro každého milovníka umění. Muzeum obsahuje mistrovská díla ze soukromé sbírky baronky a každý rok nabízí také řadu různých dočasných výstav. V současné době je v muzeu k dispozici obraz „Made in Paris“, který vystavuje obrazy zachycující krásu pařížské umělecké scény.

Muzeum se nachází v Les Escaldes, ve farnosti Escaldes-Engordany. Sídlí v budově zvané Palacio de Villahermosa, která byla postavena na konci 18. století a je příkladem neoklasicistní architektury z Madridu.

Je nemožné seznámit se s památkami Andorra za jeden den i za týden, ale můžete vidět maximální počet nových míst pomocí vypůjčeného auta na jednom z letišť v zemi. Například v Andorra la Vella si můžete pronajmout auto od 17 eur za den.

Casa de la Vall

Casa de la Vall, což znamená Dům údolí, je budova neuvěřitelné krásy a významu. Tato nádherná přírodní kamenná stavba, která vypadá jako malá pevnost, byla postavena v roce 1580 a je jednou z nejvýznamnějších staveb v Andoře. Bylo svědkem mnoha nejvýznamnějších událostí v historii Andorry a je jedním z hlavních symbolů země. Od roku 1701 do roku 2011 byl také správním centrem, vládní budovou a sídlem vlády v Andoře.