Espanjan ja Ranskan välissä on pieni maa, josta useimmat ihmiset, edes paljon matkustaneet eurooppalaiset, eivät tiedä. Tämä on Andorra, Euroopan kuudenneksi pienin valtio.

Tässä pienessä vuoristoisessa maassa on paljon kauniita arkkitehtonisia nähtävyyksiä tutkittavana, etenkin pääkaupungissa Andorra la Vellassa. Aloita Santa Coloman kirkosta, jossa on pyöreä lombardiromaaninen kellotorni.

Thyssen-museo

Thyssen-museo on yksi Euroopan vierailluimmista taidemuseoista. Siinä on suuri kokoelma maalauksia, veistoksia ja muita esineitä Espanjan kultakaudelta. Museo sijaitsee Madridissa, Espanjan pääkaupungissa. Se on osa museoiden "kultaista kolmiota", johon kuuluvat Prado- ja Reina Sofia -museot. Se on pakollinen vierailu kaikille, jotka haluavat oppia espanjalaisesta taiteesta.

Museo on loistava paikka perheille. Se tarjoaa lapsille erilaisia aktiviteetteja, kuten retkiä ja työpajoja. Siellä on myös useita interaktiivisia näyttelyitä ja leikkihuone. Museon henkilökunta on omistautunut tekemään vierailusta nautinnollisen kaiken ikäisille lapsille.

Tämä museo perustettiin vuonna 1992 tarkoituksena säilyttää ja näyttää kokoelma Thyssenin perheen maalauksia. Siitä lähtien se on kasvanut sisältämään yli 1 600 taideteosta 1300-luvulta nykypäivään. Se on yksi Espanjan vierailluimmista museoista, ja se tunnetaan monipuolisesta tyyli- ja aikavalikoimastaan. Museon kokoelmat on järjestetty kategorioittain ja ne ovat helposti vierailijoiden saatavilla.

Pysyvien kokoelmiensa lisäksi Thyssen-museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä. Museon johtaja Tomas Llorens ja kuraattori Guillermo Solano ovat panostaneet Thyssen-museon vakiinnuttamiseen kansainvälisen taidekentän aktiiviseksi toimijaksi maalauksia vaihtamalla ja lainaamalla. Nämä toimet ovat olleet tärkeä tekijä museon menestyksessä ja edistäneet sen maailmanlaajuista tunnustusta.

Vierailu Carmen Thyssen Andorra -museoon on jokaisen taiteen ystävän pakollinen tehtävä. Museossa on mestariteoksia paronitarin yksityiskokoelmasta, ja se tarjoaa myös useita erilaisia vaihtuvia näyttelyitä vuosittain. Tällä hetkellä museossa on "Made in Paris", joka esittelee maalauksia, jotka vangitsevat Pariisin taidemaailman kauneutta.

Museo sijaitsee Les Escaldesissa Escaldes-Engordanyn seurakunnassa. Se sijaitsee Palacio de Villahermosa -nimisessä rakennuksessa, joka rakennettiin 1700-luvun lopulla ja on esimerkki uusklassisesta arkkitehtuurista Madridista.

On mahdotonta tutustua Andorra yhdessä päivässä tai viikossa, mutta näet enimmäismäärän uusia paikkoja vuokra-auton avulla jollakin maan lentokentistä. Esimerkiksi Andorra la Vella voit vuokrata auton alkaen 17 eurosta päivässä.

Casa de la Vall

Casa de la Vall, joka tarkoittaa laakson taloa, on uskomattoman kaunis ja merkittävä rakennus. Tämä upea luonnonkivirakennelma, joka näyttää pieneltä linnoitukselta, rakennettiin vuonna 1580 ja on yksi Andorran tärkeimmistä rakennuksista. Se on nähnyt monia Andorran historian merkittävimpiä tapahtumia ja on yksi maan tärkeimmistä symboleista. Se on ollut myös hallinnollinen keskus, hallituksen talo ja hallituksen toimipaikka Andorrassa vuosina 1701–2011.

House of the Valley rakensi Busquetsin perhe alun perin kartanoksi ja tornipuolustusrakennukseksi. Kuitenkin vuonna 1702 Andorran neuvosto osti sen ja alkoi käyttää sitä parlamenttirakennuksena. Siitä lähtien se on ollut Andorran symboli. Se on kuvattu jopa maan yhden euron kolikossa!

Tänään House of the Valleyn ensimmäisessä kerroksessa on historiallinen kappeli ja yleisneuvoston sali. Sen kaksi muuta enfiladia on kunnostettu erilaisten valtion toimintojen isännöimiseksi, ja ne ovat myös avoinna vierailijoille tutkittavaksi.

Myös rakennuksen ulkoasu on vaikuttava: liuskekivestä tehty pyöreä harjakatto, entisen pääoven graniittiset lakikivet sekä perinteinen kalkki- ja hiekkakivilaasti. Edessä on Busquetsin perheen patsas ja Andorran perinteinen vaakuna, jonka tunnuslause on: "Virtus, Unita, Fortior" (Yhdistävät hyveet ovat vahvempia).

Sen lisäksi, että Casa de la Vall on toiminut arvostettuna hallituksen toimipaikkana, se on ollut eri aikoina hotelli, vankila ja tuomioistuin. Sitä ympäröivät viimeaikaiset veistokset, jotka edustavat Andorran historian tärkeimpiä tapahtumia, kuten vuoden 1993 perustuslakiäänestystä.

Talo on avoin yleisölle, ja siellä voi vierailla opastettujen kierrosten aikana Andorrassa. Kierros sisältää tutustumisen talon sisätiloihin, sisältäen huoneet, joissa tärkeitä päätöksiä tehtiin, sekä eduskuntasalissa. Kierros sisältää myös vierailun keittiössä ja huoneessa, jossa Andorran rikostuomioistuin toimi aikoinaan.

Tupakkamuseo

Tupakkamuseossa on useita näyttelyitä ja taidetta, joka keskittyy tupakanpolttoon. Tämä on käytäntö, joka on koskettanut jokaista sivilisaatiota jollain tavalla ja on edelleen laajalle levinnyt. Vaikka se on kiistanalainen tapa ja vakava terveysriski, museon tarkoituksena on näyttää, kuinka kasvista on tullut olennainen osa ihmisen elämää. Viihtyisässä pariisilaispaikassa sijaitseva museo esittelee erilaisia tupakoitsijoiden käyttämiä esineitä eri paikoissa ja aikoina. Museossa on myös esillä erilaisia esineitä, jotka on saatu arkeologisista kaivauksista.

Rakennus on suunniteltu muistuttamaan toiselta puolelta avointa laatikkoa. Sisätilat on valmistettu lasista ja teräksestä, ja pääkerrokseen johtavat kierreportaat. Se on upea näky ja täydellinen paikka vierailla, kun olet Andorrassa.

Aiemmin rakennus oli vanhan andorralaisen perheen koti. Perilliset lahjoittivat rakennuksen museolle, jossa on nyt näyttelyitä ja auditorio. Tupakkamuseossa on laaja kokoelma maataloustarvikkeita, tinattuja tupakka-astioita ja piippuja. Museossa on myös huone, joka on omistettu Andorran tupakanviljelyn ja -viljelyn historialle. Tupakkamuseo on kaikkien turistien ja andorralaisten pakollinen nähtävyys.

Vaikka Andorra tunnetaan hiihto- ja ostosmahdollisuuksistaan, maa on myös kaunis paikka tutustua sen arkkitehtuuriin. Andorran merkittävimmät arkkitehtoniset nähtävyydet ovat romaaniset kivikirkot, jotka ovat hajallaan ympäri maata. Esimerkiksi Sant Esteven kirkko rakennettiin 1100-luvulla, ja se on klassinen esimerkki Andorran rakentamisesta. Kirkossa on suorakaiteen muotoinen torni lieriömäisen kellotornin sijaan, joka on tyypillinen monille andorralaisrakennuksille.

Kirkossa on myös veistos pitsitekijästä eli puntairesta, ja se on Andorran tärkeä kulttuurinen ja historiallinen maamerkki. Kirkko listattiin kansalliseksi muistomerkiksi vuonna 1992. Se on myös suosittu turistikohde, ja siellä vierailee vieraita kaikkialta maailmasta.