Er is een klein land tussen Spanje en Frankrijk dat de meeste mensen, zelfs goed bereisde Europeanen, niet kennen. Dit is Andorra, het zesde kleinste land van Europa.

Dit kleine bergachtige land heeft tal van mooie architectonische bezienswaardigheden om te verkennen, vooral in de hoofdstad Andorra la Vella. Begin met de Santa Coloma-kerk met een ronde Lombardische romaanse klokkentoren.

Thyssen-museum

Het Thyssen Museum is een van de meest bezochte kunstmusea in Europa. Het beschikt over een grote collectie schilderijen, sculpturen en andere voorwerpen uit de Spaanse gouden eeuw. Het museum is gevestigd in Madrid, de hoofdstad van Spanje. Het maakt deel uit van de "Gouden Driehoek" van musea, waaronder de musea Prado en Reina Sofia. Het is een must voor iedereen die meer wil weten over Spaanse kunst.

Het museum is een geweldige plek voor gezinnen. Het biedt een verscheidenheid aan activiteiten voor kinderen, waaronder rondleidingen en workshops. Er zijn ook verschillende interactieve tentoonstellingen en een speelkamer. Het personeel van het museum doet er alles aan om het bezoek aangenaam te maken voor kinderen van alle leeftijden.

Dit museum is in 1992 opgericht met de bedoeling een collectie schilderijen van de familie Thyssen te bewaren en tentoon te stellen. Inmiddels is het uitgegroeid tot meer dan 1.600 kunstwerken uit de dertiende eeuw tot heden. Het is een van de meest bezochte musea in Spanje en staat bekend om zijn diverse stijlen en periodes. De collecties van het museum zijn geordend per categorie en gemakkelijk toegankelijk voor bezoekers.

Naast de permanente collecties organiseert het Thyssen Museum ook tijdelijke tentoonstellingen. De directeur van het museum, Tomas Llorens, en curator Guillermo Solano hebben zich gericht op het vestigen van het Thyssen Museum als een actieve speler in de internationale kunstscène door middel van de uitwisseling en uitlening van schilderijen. Deze activiteiten zijn een belangrijke factor geweest in het succes van het museum en hebben bijgedragen aan de wereldwijde erkenning.

Een bezoek aan het Carmen Thyssen Andorra Museum is een must voor elke kunstliefhebber. Het museum bevat meesterwerken uit de privécollectie van de barones en biedt ook elk jaar verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Momenteel toont het museum 'Made in Paris', met schilderijen die de schoonheid van de Parijse kunstscène weergeven.

Het museum is gevestigd in Les Escaldes, in de gemeente Escaldes-Engordany. Het is gehuisvest in een gebouw genaamd het Palacio de Villahermosa, dat werd gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw en een voorbeeld is van neoklassieke architectuur uit Madrid.

Het is onmogelijk om kennis te maken met de bezienswaardigheden van Andorra in één dag, maar ook in een week, maar je kunt het maximale aantal zien van nieuwe plaatsen met behulp van een huurauto op een van de luchthavens van het land. Bijvoorbeeld in Andorra la Vella je kunt een auto huren vanaf 17 euro per dag.

Casa de la Vall

Casa de la Vall, wat Huis van de Vallei betekent, is een gebouw van ongelooflijke schoonheid en betekenis. Dit prachtige natuurstenen bouwwerk, dat eruitziet als een klein fort, werd gebouwd in 1580 en is een van de belangrijkste gebouwen in Andorra. Het is getuige geweest van veel van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Andorra en is een van de belangrijkste symbolen van het land. Het was ook een administratief centrum, een regeringsgebouw en de zetel van de regering in Andorra van 1701 tot 2011.

Het House of the Valley is oorspronkelijk gebouwd als landhuis en torenverdediging door de familie Busquets. In 1702 kocht de raad van Andorra het echter en begon het te gebruiken als parlementair gebouw. Sindsdien is het een symbool van Andorra. Het staat zelfs afgebeeld op de munt van 1 euro van het land!

Tegenwoordig herbergt het Huis van de Vallei een historische kapel en de Algemene Raadszaal op de eerste verdieping. De andere twee enfilades zijn gerenoveerd om plaats te bieden aan verschillende overheidsactiviteiten en zijn ook open voor bezoekers om te verkennen.

Ook de buitenkant van het gebouw is indrukwekkend, met een rond zadeldak van leisteen, granieten sluitstenen op de voormalige hoofdingang en traditionele kalk- en zandsteenmortel. Op de voorkant staat een standbeeld van de familie Busquets en een traditioneel wapen van Andorra met het motto: "Virtus, Unita, Fortior" (Verenigende deugden zijn sterker).

Naast zijn prestigieuze functie als zetel van de regering, is Casa de la Vall in verschillende tijden een hotel, een gevangenis en een rechtbank geweest. Het wordt omringd door recente sculpturen die enkele van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Andorra voorstellen, zoals het grondwettelijk referendum van 1993.

Het huis is open voor het publiek en kan bezocht worden tijdens rondleidingen door Andorra. De rondleiding omvat een bezoek aan het interieur van het huis, inclusief de kamers waar belangrijke beslissingen werden genomen en de parlementaire zaal. De rondleiding omvat ook een bezoek aan de keuken en een kamer waar ooit de Andorrese strafrechtbank opereerde.

Tabaksmuseum

Het Tabaksmuseum biedt een scala aan tentoonstellingen en kunst rondom het roken van tabak. Dit is een praktijk die elke beschaving op de een of andere manier heeft geraakt en die nog steeds wijdverspreid is. Ook al is het een controversiële gewoonte en een ernstig gezondheidsrisico, het museum wil laten zien hoe de plant een integraal onderdeel van het menselijk leven is geworden. Het museum is gevestigd in een gastvrije Parijse locatie en toont verschillende objecten die door rokers op verschillende plaatsen en tijden worden gebruikt. Het museum toont ook verschillende stukken die zijn verkregen uit archeologische opgravingen.

Het ontwerp van het gebouw moet lijken op een doos die aan één kant open is. Het interieur is gemaakt van glas en staal, met een wenteltrap die naar de begane grond leidt. Het is een adembenemend gezicht en de perfecte plek om te bezoeken als je in Andorra bent.

In het verleden was het gebouw het huis van een oude Andorrese familie. De erfgenamen schonken het gebouw aan het museum, waar nu tentoonstellingen en een auditorium zijn ondergebracht. Het Tabaksmuseum beschikt over een grote collectie landbouwwerktuigen, blikken tabakscontainers en pijpen. Het museum herbergt ook een zaal gewijd aan de geschiedenis van de tabaksteelt en -teelt in Andorra. Het Tabaksmuseum is een must-visit attractie voor alle toeristen en Andorrezen.

Hoewel Andorra bekend staat om zijn skimogelijkheden en winkels, is het land ook een prachtige plek om de architectuur te ontdekken. De belangrijkste architectonische bezienswaardigheden van Andorra zijn de stenen romaanse kerken die verspreid over het land staan. De kerk in Sant Esteve, bijvoorbeeld, werd gebouwd in de 12e eeuw en is een klassiek voorbeeld van Andorrese constructie. De kerk heeft een rechthoekige toren in plaats van de cilindrische klokkentoren die typerend is voor veel Andorrese gebouwen.

De kerk herbergt ook een beeld van een kantwerkster, of puntaire, en is een belangrijk cultureel en historisch herkenningspunt voor Andorra. De kerk werd in 1992 geklasseerd als rijksmonument. Het is ook een populaire toeristenbestemming en wordt bezocht door bezoekers van over de hele wereld.