Spanyolország és Franciaország között van egy kis ország, amelyről a legtöbb ember, még a sokat utazott európaiak sem tudnak. Ez Andorra, Európa hatodik legkisebb nemzete.

Ez a kis hegyvidéki ország rengeteg gyönyörű építészeti látnivalót kínál felfedezésre, különösen a fővárosban, Andorra la Vellában. Kezdje a Santa Coloma templommal, amelyben egy kerek lombard román stílusú harangtorony található.

Thyssen Múzeum

A Thyssen Múzeum Európa egyik leglátogatottabb művészeti múzeuma. A spanyol aranykorból származó festmények, szobrok és egyéb tárgyak nagy gyűjteményét tartalmazza. A múzeum Madridban, Spanyolország fővárosában található. A múzeumok „Arany Háromszögének” része, amely magában foglalja a Prado és a Reina Sofia múzeumokat. Mindenkinek kötelező meglátogatnia, aki szeretne tanulni a spanyol művészetről.

A múzeum remek hely a családok számára. Különféle tevékenységeket kínál a gyermekek számára, beleértve a túrákat és a műhelyeket. Számos interaktív kiállítás és játszószoba is várja a látogatókat. A múzeum munkatársai elkötelezettek abban, hogy a látogatást minden korosztály számára élvezetessé tegyék.

Ezt a múzeumot 1992-ben hozták létre azzal a szándékkal, hogy megőrizze és kiállítsa a Thyssen család festménygyűjteményét. Azóta több mint 1600 műalkotással bővült a tizenharmadik századtól napjainkig. Spanyolország egyik leglátogatottabb múzeuma, és változatos stílus- és korszakválasztékáról ismert. A múzeum gyűjteményei kategóriák szerint vannak rendezve, és könnyen hozzáférhetők a látogatók számára.

A Thyssen Múzeum állandó gyűjteményein kívül időszaki kiállításoknak is otthont ad. A múzeum igazgatója, Tomas Llorens és Guillermo Solano kurátor arra összpontosított, hogy a Thyssen Múzeumot a nemzetközi művészeti szcéna aktív szereplőjévé tegyék festmények cseréje és kölcsönzése révén. Ezek a tevékenységek nagy szerepet játszottak a múzeum sikerében, és hozzájárultak világméretű elismertségéhez.

A Carmen Thyssen Andorra Múzeum meglátogatása minden művészetkedvelő számára kötelező. A múzeum a bárónő magángyűjteményének remekeit tartalmazza, és minden évben számos időszaki kiállítást is kínál. Jelenleg a múzeumban látható a „Made in Paris”, amely olyan festményeket mutat be, amelyek megörökítik Párizs művészeti színterének szépségét.

A múzeum Les Escaldesben található, az Escaldes-Engordany plébánián. A Palacio de Villahermosa nevű épületben található, amely a tizennyolcadik század végén épült, és a madridi neoklasszikus építészet példája.

Lehetetlen megismerkedni a Andorra egy nap, valamint egy hét alatt, de láthatja a maximális számot új helyeket bérelt autóval az ország egyik repülőterén. Például: Andorra la Vella 17 eurótól bérelhet autót naponta.

Casa de la Vall

Casa de la Vall, ami azt jelenti, hogy a Völgy háza, egy hihetetlen szépségű és jelentőségű épület. Ez a csodálatos természetes kőépítmény, amely úgy néz ki, mint egy kis erőd, 1580-ban épült, és Andorra egyik legfontosabb épülete. Tanúja volt Andorra történelmének számos legjelentősebb eseményének, és az ország egyik fő szimbóluma. 1701 és 2011 között adminisztratív központ, kormányzati ház és a kormány székhelye is volt Andorrában.

A Völgy házát eredetileg kastélynak és toronyvédelemnek építette a Busquets család. 1702-ben azonban az andorrai tanács megvásárolta, és parlamenti épületként kezdte használni. Azóta is Andorra szimbóluma. Még az ország 1 eurós érméjén is ez látható!

Ma a Völgy Háza egy történelmi kápolnának ad otthont, az első emeletén pedig a Főtanács terme található. A másik két enfiládát felújították, hogy különféle kormányzati tevékenységeknek adjon otthont, és a látogatók is felfedezhetik.

Az épület külseje is impozáns, palából készült lekerekített nyeregtetővel, az egykori főajtón gránit zárókövekkel, hagyományos mész- és homokkőhabarccsal. Az előlapon a Busquets család szobra és Andorra hagyományos címere látható, melynek mottója: „Virtus, Unita, Fortior” (Az egyesítő erények erősebbek).

A kormány székhelyeként betöltött rangos funkciója mellett a Casa de la Vall különböző időkben szállodaként, börtönként és bíróságként működött. A közelmúltban készült szobrok veszik körül, amelyek Andorra történetének legfontosabb eseményeit képviselik, például az 1993-as alkotmányos népszavazást.

A ház nyilvános, és Andorrában vezetett túrák során látogatható. A túra során megtekintjük a ház belsejét, beleértve azokat a helyiségeket, ahol fontos döntések születtek, valamint a parlamenti termet. A túra keretében meglátogatjuk a konyhát és egy helyiséget is, ahol egykor az andorrai büntetőbíróság működött.

Dohánymúzeum

A Dohánymúzeum számos kiállítást és művészeti alkotást kínál a dohányzás körül. Ez egy olyan gyakorlat, amely valamilyen módon minden civilizációt megérintett, és ma is elterjedt. Annak ellenére, hogy ez egy vitatott szokás és komoly egészségügyi kockázatot jelent, a múzeum célja bemutatni, hogyan vált a növény az emberi élet szerves részévé. A barátságos párizsi helyszínen található múzeum különféle tárgyakat mutat be, amelyeket a dohányosok különböző helyeken és időpontokban használtak. A múzeum különböző darabokat is bemutat, amelyeket régészeti ásatások során szereztek.

Az épület kialakítása az egyik oldalon nyitott dobozra hasonlít. A belső tér üvegből és acélból készült, a főszintre csigalépcső vezet. Lenyűgöző látvány, és tökéletes hely a látogatáshoz, ha Andorrában jár.

Régebben az épület egy régi andorrai család otthona volt. Az örökösök a múzeumnak ajándékozták az épületet, amely ma kiállításoknak és nézőtérnek ad otthont. A Dohánymúzeumban mezőgazdasági berendezések, bádogdobozok és pipák nagy gyűjteménye található. A múzeumban található egy szoba is, amelyet az andorrai dohánytermesztés és -termesztés történetének szenteltek. A Dohánymúzeum minden turista és andorrai számára kötelező látnivaló.

Míg Andorra síeléséről és vásárlásáról ismert, az ország egyben gyönyörű hely az építészet felfedezésére. Andorra legjelentősebb építészeti nevezetességei az országszerte elszórtan található román stílusú kőtemplomok. A Sant Esteve-i templom például a 12. században épült, és az andorrai építkezés klasszikus példája. A templomban a sok andorrai épületre jellemző hengeres harangtorony helyett téglalap alakú tornya van.

A templom egy csipkeverő vagy puntaire szobra is otthont ad, és Andorra fontos kulturális és történelmi nevezetessége. A templomot 1992-ben nemzeti műemlékké nyilvánították. Népszerű turisztikai célpont, a világ minden tájáról látogatják a látogatókat.