Sok orosz és külföldi turista, aki Burját és Bajkált választja nyári vakációjához, megáll Olhonon pihenni. Itt található a szanatóriumok és pihenőházak többsége, és általában véve a Bajkál-turizmus jelentős fejlődésen ment keresztül.

A turisták nélkülözhetetlen segítője világszerte az online autófoglalási szolgáltatás. Oroszországban egy kompakt autó átlagos bérlése körülbelül napi 20 euró lesz, Moszkvában pedig bérelhet autót napi 16 eurótól.

< p>
A sziget a tájak természeti sokféleségét és a Bajkálra nyíló néhány csodálatos kilátást ötvözi a tó többi részéhez képest legenyhébb éghajlati viszonyokkal. Olkhonon nagyon népszerű az aktív pihenés. Itt elég gyakran találkozhatunk gyalogos turistákkal, és egész kerékpáros csoportokkal, akik a sziget kiterjedését szántják. Nem kevésbé népszerűek itt az egynapos útvonalak, amelyek a nap végén visszatérnek egy szanatóriumba vagy pihenőhelyiségbe.

< p>

Olkhon partvonala sok helyen erősen tagolt, a sziklák szinte a víz széléhez közelednek. A Khoboy-fok a sziget északi részén található, ahonnan megcsodálhatjuk a Kis-tenger festői szemközti partját. Pihenés a Bajkálon vonzza az érintetlen természet szerelmeseit és azokat, akik a legnagyobb mértékben szeretnék megnézni a világ legmélyebb tavát. Olkhon ugyanakkor éppen a jól felszerelt kikapcsolódás és a szinte tökéletes érintetlen természet kombinációja miatt vonzza a turistákat.

< p>
A sziget egyik fő látnivalója az Izhimey-fokon található Zhima-hegy. Körülbelül nyolcszáz méterrel emelkedik a Bajkál fölé. A megmászással egybekötött kirándulás körülbelül a teljes nappali órákat - 10-12 órát - tart, és a Nyurgansky és Sasa-fokokat a hegymászás legkényelmesebb területeinek nevezik.

A feljutás Zsimába a keleti végétől a tó is nagyon festői, itt a turisták a Shutne-Righttól valamivel délre induló patak medrén másznak fel. Ide a legkényelmesebb nyáron felmászni, amikor kiszárad a patak. De tavasszal éppen ellenkezőleg, meglehetősen fenséges látványt nyújt, teljes értékű vízesést alkotva. Olkhon szeptemberben lesz a legcsendesebb. Aztán a csendet csak ritka utazók és amatőr fotósok törik meg. A fenséges erdők bevehetetlen sziklákat festenek az ősz bíborsárga színére. Olkhon az év bármely szakában érdekes, mert az őstermészet mindig magával ragad.