Mnoho ruských a zahraničních turistů, kteří si pro svou letní dovolenou vybírají Burjatsko a Bajkal, se zastaví na Olkhonu, aby si odpočinuli. Právě zde se nachází většina sanatorií a motorestů a obecně se bajkalská turistika významně rozvíjí.

Nepostradatelným pomocníkem pro turisty z celého světa je online služba rezervace aut. V Rusku budou průměrné náklady na pronájem kompaktního vozu asi 20 eur na den, v Moskvě si můžete auto pronajmout od 16 eur za den.

< p>
Ostrov spojuje přirozenou rozmanitost krajiny a některé z nejkrásnějších výhledů na Bajkal s nejmírnějšími klimatickými podmínkami ve srovnání se zbytkem jezera. Aktivní odpočinek je na Olkhonu velmi oblíbený. Poměrně často zde můžete potkat pěší turisty i celé skupiny cyklistů brázdící rozlohy ostrova. Neméně oblíbené jsou zde jednodenní trasy s návratem na konci dne do vybavení sanatoria nebo domova důchodců.

< p>

Pobřeží Olkhonu je na mnoha místech silně členité a skály se blíží téměř k okraji vody. Mys Khoboy se nachází na severu ostrova, ze kterého můžete obdivovat malebný protější břeh Malého moře. Odpočinek na Bajkalu láká milovníky panenské přírody a ty, kteří se chtějí v největší míře podívat na nejhlubší jezero světa. Olkhon přitom láká turisty právě kombinací dobře vybavené rekreace a téměř dokonalé nedotčené přírody.

< p>
Jednou z hlavních atrakcí ostrova je hora Zhima, která se nachází na mysu Izhimey. Nad Bajkalem se tyčí asi o osm set metrů. Exkurze s výstupem na ni zabere přibližně celou denní dobu - 10-12 hodin a mysy Nyurgansky a Sasa jsou nazývány nejvýhodnějšími oblastmi pro výstup na horu.

Výstup na Zhimu z východního konce jezero je také velmi malebné, turisté zde šplhají podél koryta potoka, který začíná poněkud jižně od mysu Shutne-Right. Nejvýhodnější je sem lézt v létě, když potok vyschne. Ale na jaře naopak nabízí spíše majestátní pohled, tvořící plnohodnotný vodopád. Olkhon se stává nejtišším v září. Pak jeho ticho prolomí jen vzácní cestovatelé a amatérští fotografové. Majestátní lesy barví nedobytné skály v karmínově žlutých barvách podzimu. Olkhon je zajímavý v kteroukoli roční dobu, protože prvotní příroda vždy uchvátí.