Pokud plánujete cestu do Belgie, existuje mnoho oblíbených turistických památek, které můžete vidět. Tato místa vám umožní nahlédnout do bohaté historie země.

Jednou z nejznámějších soch v Bruselu je Manneken Pis. Zobrazuje nahého malého chlapce močícího do umyvadla fontány a postupem času se stal ikonickým symbolem města.

Bruggy

Město Bruggy je známé svou pozlacenou architekturou, stálými kavárnami, živým uměním z časového tunelu a snovými kanály. Belgické hlavní město je také známé svou nebeskou čokoládou a je domovem jednoho z nejlepších světových piv.

Jednou z nejoblíbenějších turistických památek v Bruggách je Belfry Palace, 83 metrů vysoká středověká věž, která pochází z roku 1240 a má 47 zvonů. Je to skvělý způsob, jak získat pohled na město z ptačí perspektivy a rozhodně stojí za návštěvu.

Další skvělá věc, kterou můžete v Bruggách vidět, je Bazilika Svaté krve, kostel, který je považován za jednu z nejvýznamnějších křesťanských památek v Belgii a Evropě. Tato středověká budova je domovem sbírky pozlacených hrobek, krásných řezeb a uměleckých děl a dokonce i Michelangelovy sochy Madony s dítětem.

Pokud se chcete dozvědět více o historii Brugg, Historium Bruges je skvělým místem, kde začít. Toto muzeum se nachází na známém tržišti a prostřednictvím virtuálních vyprávění vypráví příběh o „zlatém věku“ města.

Také stojí za to prozkoumat malebný park a jezero Minnewater, klidné místo, kde můžete zažít kouzlo Brugg. Je to krátká zajížďka z hlavní turistické oblasti, takže je snadné přidat to do svého itineráře, pokud máte nějaký čas navíc. Je to rozhodně jedno z nejpohodovějších a nejkrásnějších míst v Bruggách, takže si ho nezapomeňte přidat na svůj seznam!

Turisté považují pronájem auta za jeden z nejlepších způsobů, jak si užít vše, co Belgie nabízí. Pronájem auta ekonomické třídy na bruselském letišti Charleroi bude stát asi 17 eur na den, v Liege - asi 16 eur na den.

Antverpy

Antverpy jsou rušné přístavní město a jedna z nejoblíbenějších turistických památek v Belgii. Jeho historické budovy, vynikající muzea a živá nákupní scéna z něj dělají nejlepší volbu pro milovníky kultury a módní nadšence.

Kompaktní centrum Antverp staví vedle sebe krásné středověké budovy s moderními architektonickými památkami. Skvělé místo k prozkoumání je Grote Markt, velké náměstí, kterému dominuje velkolepá radnice v renesančním stylu.

Za návštěvu také stojí kostel Saint Carolus Borromeus, jezuitský kostel ze 17. století v srdci historického centra. Uvnitř najdete bohaté interiéry a nádhernou fasádu.

Pro fanoušky umění jsou Antverpy domovem některých z nejlepších muzeí v Evropě. Je zde Muzeum výtvarného umění, které má sbírku děl slavných evropských malířů.

Další působivou institucí je Museum Aan de Stroom, budova z červeného pískovce, která nabízí high-tech výstavy o historii Antverp. Nabízí také bezplatný výhled na město ze své 60metrové věže.

Muzeum Red Star Line je novější turistickou atrakcí v Antverpách, která zdůrazňuje příběh evropských migrantů, kteří koncem 19. století a začátkem 20. století použili parníky společnosti Red Star Company k emigraci do Ameriky. Je to fascinující pohled na lidi, kteří se postavili na cestu a proč opustili své domovy.

Ať už jste milovník masa nebo vegan, Antverpy mají řadu restaurací, které uspokojí vaše chuťové buňky. Je známé svou tradiční belgickou kuchyní, ale nabízí také řadu mezinárodních jídel z celého světa.

Waterloo

Waterloo, které se nachází v belgickém Valonském regionu, je město, které je známé svými historickými památkami, rušnými restauracemi a nočním životem a rekreačními aktivitami. Město je také domovem několika turistických atrakcí, včetně Lví mohyly a Wellingtonova muzea.

Pokud jste milovníkem historie, nezapomeňte navštívit Waterloo a podívat se, co se stalo v bitvě u Waterloo. Byla to bitva mezi Napoleonem a vévodou z Wellingtonu, která se odehrála v roce 1815.

Místo bitvy můžete navštívit pěšky nebo autem a je zde muzeum s artefakty z bitvy. Můžete také vylézt na Lví mohylu a získat nádherný výhled na bojiště.

Panoráma bitvy u Waterloo je další oblíbenou atrakcí v této oblasti s obrazem slavných umělců. Je to skvělý způsob, jak získat představu o velikosti bitvy a mnoha věcech, které do ní byly zapojeny.

Kromě toho, pokud máte zájem prozkoumat krajinu, můžete se vydat na pěší túru nebo na kole přes Sonian Forest, hustý les, který se táhne od Bruselu na severovýchod od Waterloo. Les je skvělým místem pro strávení dne a na výběr je několik turistických tras.

Můžete se také podívat na Tomb of Lord Uxbridge’s Leg, chatrč poblíž čerpací stanice, kterou během bitvy využívalo britské jezdectvo. Tyto stránky jsou jedinečnou podívanou, kterou si nebudete chtít nechat ujít.

Dinant

Dinant je krásné město, které je schované pod útesem a má co nabídnout. Díky své bohaté historii a krásným výhledům na řeku Mása je to skvělá zastávka pro jakýkoli belgický cestovní itinerář.

Citadela of Dinant dominuje městu ze 100metrového útesu a je to fascinující vojenská pevnost, která byla postavena v roce 1051 na obranu údolí Meuse. V průběhu let byl několikrát používán a přestavován. Je také domovem muzea, které opravdu stojí za návštěvu.

Další nezbytnou návštěvou je dům, kde se narodil Adolphe Sax a vynalezl saxofon, nyní zážitkové centrum La maison de Monsieur Sax. Toto je malé muzeum, které nebude po chuti každému, ale pokud se zajímáte o hudbu a saxofon, pak to stojí za návštěvu, protože má zajímavé expozice a sochu pana Saxe mimo muzeum.

Nakonec určitě stojí za to se podívat na Grotte la Merveilleuse, což je nádherná jeskyně, která se nachází velmi blízko centra města. Je to velmi zajímavá zkušenost a můžete ji snadno absolvovat ve stejný den jako ostatní atrakce v Dinant.

Další věcí, kterou byste si neměli nechat ujít, je plavba po řece Máse. Existuje několik turistických lodí, které jezdí nahoru a dolů po Meuse, ale pokud chcete být trochu dobrodružnější, měli byste se podívat na Dinant Evasion a zarezervovat si jízdu lodí. Trvá jen asi 45 minut a poskytne vám jedny z nejlepších výhledů na toto roztomilé městečko.

Leuven

Leuven je historické město v Belgii, které je domovem mnoha krásných a dobře zachovalých staveb. Navzdory silnému bombardování během 1. a 2. světové války jsou tyto budovy stále ve vynikajícím stavu, což z nich dělá skvělé místo k návštěvě pro milovníky historie.

Pokud jste milovníky piva, budete rádi, když uslyšíte, že Leuven má řadu pivovarů a restaurací, kde můžete ochutnat jejich slavnou Stella Artois a další lahodně hladká belgická piva. Určitě se zastavte na Oude Markt, živém náměstí lemovaném venkovními bary a restauracemi.

Impozantní radnice na Grote Markt je jednou z nejdůležitějších památek v Lovani, mistrovské dílo gotického Brabantina. Během první světové války byl značně poškozen, ale byl opraven do své bývalé slávy.

Další památkou světového dědictví UNESCO je středověký klášterní kostel. Uvnitř se může pochlubit prelátův palác, refektář a knihovna jemnými štukovými reliéfy.

Je tu také krásný obraz Poslední večeře z 15. století od malíře vlámských primitivů Dirka Boutse. Během renovace kostelní pokladnice však umělecká díla nebudou vystavena.

Případně unikněte rušnému shonu centra a odpočiňte si v Het Groot Begijnhof, oblasti plné jedinečných starých domů, jejichž ulice a zelené uličky jsou nyní na seznamu světového dědictví UNESCO.

Na konci dne si nenechte ujít procházku botanickou zahradou, pečlivě udržovanou sbírkou rostlin. Toto je perfektní způsob, jak zakončit den plný zábavy v Lovani!

Brusel

Pokud vás zajímá klasická evropská architektura a kosmopolitní atrakce, pak je Brusel tím pravým místem pro vás. Toto místo světového dědictví UNESCO je okouzlující, kompaktní město plné kouzla malého města a bohaté historie.

Její středověké náměstí Grand Place lemované cechovními domy je jednou z nejslavnějších belgických památek. Náměstí bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO pro svou vynikající reprezentaci architektury konce 17. století.

Tato oblast je oblíbeným místem setkávání místních obyvatel a turistů ve všech ročních obdobích, ale zejména v srpnu, kdy náměstí pokrývá obří koberec květin. Je to krásný pohled a zajímavý způsob, jak strávit pár hodin.

Další z nejznámějších bruselských památek je Královská galerie svatého Huberta. Kostel je důležitým uměleckým centrem a přitahuje turisty po celý rok.

I když to není nejznámější budova v hlavním městě, určitě stojí za to se podívat pro její jedinečný design a úžasný interiér. Je také domovem Muzea René Magritte, které nabízí sbírku malířských děl v různých stylech.

Poněkud dále od Bruselu je město Namur, opevněná středověká citadela s půvabnými budovami a jedna z největších evropských antických pevností. Je to ideální místo pro odpočinkovou návštěvu s piknikem v parku a procházkou historickým centrem města.