De Bund, gelegen langs de westelijke oever van de Huangpu-rivier, is een bewijs van de rijke geschiedenis en oogverblindende transformatie van Shanghai. Dit gebied aan de waterkant staat bekend om zijn iconische skyline en historische architectuur en is sinds het einde van de 19e eeuw een symbool van Shanghai's status als mondiale metropool.

De Bund, of 'Waitan' in het Chinees, vertaalt zich naar 'Outer Beach', een passende naam voor dit ooit moerassige stuk dat is uitgegroeid tot een van de meest gevierde bezienswaardigheden van Shanghai. Het strekt zich ongeveer 1,5 kilometer uit van de Waibaidu-brug tot het zuidelijke uiteinde van de East Nanjing Road en biedt een panoramisch uitzicht op de skyline van de stad, inclusief de futuristische wolkenkrabbers van Pudong aan de overkant van de rivier.

Als cultureel en financieel centrum van Shanghai weerspiegelt de Bund de dynamische geschiedenis van de stad, met een reeks gebouwen uit het koloniale tijdperk waarin ooit banken, handelshuizen en consulaten waren gehuisvest. Deze grootse bouwwerken, met hun Europese bouwstijlen, contrasteren opvallend met de moderne skyline van Pudong en vertegenwoordigen een fascinerende combinatie van oud en nieuw.

Ontdek The Bund op Google Maps en begin uw reis door de geschiedenis en moderniteit van Shanghai.

Een wandeling door de Bund: belangrijkste attracties en hoogtepunten

Een wandeling langs de Bund biedt een boeiende reis door de architecturale evolutie van Shanghai. Hier zijn enkele van de belangrijkste hoogtepunten die deze promenade tot een bestemming maken die u zeker moet bezoeken:

  • Historische gebouwen van de Bund: Dit deel van de Bund staat bekend om zijn indrukwekkende verzameling gebouwen uit het begin van de 20e eeuw. Opmerkelijke structuren zijn onder meer:

    • The Customs House: Met zijn grote klokkentoren en Britse bouwstijl diende dit gebouw als hoofdkwartier voor het Shanghai Customs House en is het een iconisch symbool van het koloniale verleden van de Bund.
    • Het HSBC-gebouw: Dit gebouw in Beaux-Arts-stijl was ooit een van de grootste en meest weelderige bankhoofdkantoren ter wereld en herbergt nu het Shanghai History Museum.
    • The Peace Hotel: Dit historische hotel, met zijn art-deco-ontwerp en neonverlichting, belichaamt de glamour van het verleden van Shanghai. De rijke geschiedenis omvat onder meer het hosten van talloze beroemdheden en hoogwaardigheidsbekleders.
  • De Bund Promenade: De brede, met bomen omzoomde loopbrug langs de Bund biedt een spectaculair uitzicht op de Huangpu-rivier en de wolkenkrabbers van Pudong. Het is een ideale plek voor ontspannen wandelingen, fotografie en genieten van de levendige sfeer van Shanghai.

  • De Waibaidu-brug: Deze brug, ook wel bekend als de Garden Bridge, is een van de oudste nog bestaande bruggen van Shanghai. Het biedt een charmante toegangspoort tot de Bund en biedt een schilderachtig uitzicht op de omgeving.

Architectonische pracht: koloniaal tot hedendaags

Het architecturale landschap van de Bund is een fascinerende mix van koloniale grandeur en moderne innovatie, en toont de eclectische geschiedenis van Shanghai.

Architectural Splendors: Colonial to Contemporary

Koloniale architectuur: De Bund staat bekend om zijn goed bewaarde gebouwen uit het koloniale tijdperk, die een verscheidenheid aan Europese bouwstijlen vertonen. Deze gebouwen zijn gebouwd tijdens de periode van internationale invloed van Shanghai en weerspiegelen de status van de stad als mondiaal handelscentrum.

  • Gotische Revival: Het Customs House is een voorbeeld van de neogotische architectuur met zijn sierlijke details en prominente klokkentoren, die doet denken aan de Londense Big Ben.
  • Beaux-Arts-stijl: Het HSBC-gebouw toont de Beaux-Arts-stijl, gekenmerkt door zijn klassieke zuilen, grote gevel en weelderige decoraties.
  • Art Deco: Het Peace Hotel is een goed voorbeeld van Art Deco-architectuur, met zijn gestroomlijnde vormen, geometrische patronen en weelderige interieurs.

Moderne toevoegingen: Aan de overkant van de Huangpu-rivier in Pudong wordt de skyline gedomineerd door futuristische wolkenkrabbers die een opvallend contrast vormen met de historische gebouwen van de Bund. Bekende voorbeelden zijn onder meer:

  • De Oriental Pearl Tower: Dit opvallende monument heeft futuristische designelementen, met zijn kleurrijke bollen en unieke vorm die de snelle modernisering van Shanghai symboliseren.
  • De Shanghai Tower: Als een van de hoogste gebouwen ter wereld, toont het de allernieuwste architecturale technieken en biedt het een observatiedek met een adembenemend uitzicht over de stad.

Als u van plan bent de Bund en andere bezienswaardigheden in Shanghai te verkennen, overweeg dan om een ​​auto te huren om uw reiservaring te verbeteren. Voor gemak en flexibiliteit kunt u viaBooking Autos een auto op Beijing Airport boeken.

De Bund at Night: verlichting en sfeer

Als de avond valt, verandert de Bund in een oogverblindend schouwspel van licht en kleuren. De verlichte skyline, die weerkaatst op de Huangpu-rivier, creëert een betoverende visuele ervaring die het contrast benadrukt tussen de historische elegantie van Shanghai en de moderne dynamiek.

Nachtelijk uitzicht: Terwijl de zon ondergaat, baden de grote koloniale gebouwen langs de Bund in zachte, sfeerverlichting die hun architectonische details accentueert. De helder verlichte wolkenkrabbers van Pudong aan de overkant van de rivier komen tot leven met levendige lichtshows, waardoor een dramatische achtergrond ontstaat. Een van de beste uitkijkpunten om dit tafereel te ervaren is vanaf de promenade zelf, waar u kunt genieten van het panoramische uitzicht en de prachtige skyline kunt fotograferen.

Lichtshows: De Bund organiseert ook af en toe lichtshows die de visuele aantrekkingskracht van het gebied vergroten. Deze shows bevatten vaak gesynchroniseerde verlichting en projecties op de iconische gebouwen, ter ere van festivals en speciale evenementen. Bekijk de lokale evenementenlijsten om deze spectaculaire vertoningen te zien.

Beste kijkplekken: Voor het beste uitzicht op de Bund 's nachts kunt u overwegen om langs de promenade te lopen vanaf het zuidelijke uiteinde nabij het Nanjing Road-gebied naar het noordelijke uiteinde bij de Waibaidu-brug. Het gebied nabij het Huangpu-park biedt ook uitstekende uitkijkpunten om te genieten van de verlichte skyline.

The Bund at Night: Illuminations and Atmosphere

Dineren en winkelen: ervaar de moderne luxe van de Bund

De Bund is niet alleen een historisch en architectonisch wonder, maar ook een levendig knooppunt voor restaurants en winkels, en biedt een mix van luxe en lokale smaak.

Dinermogelijkheden: De Bund beschikt over een scala aan eetgelegenheden die tegemoetkomen aan verschillende smaken en budgetten. Van luxe restaurants met een prachtig uitzicht op de rivier tot charmante cafés, er is voor ieder wat wils. Opmerkelijke eetgelegenheden zijn onder meer:

  • The M on the Bund: Dit restaurant staat bekend om zijn moderne keuken en panoramische uitzichten op de Huangpu-rivier en is een favoriet onder zowel de lokale bevolking als toeristen.
  • The Bund Brewery: Een geweldige plek om te genieten van ambachtelijke bieren en traditionele gerechten met een ongedwongen sfeer en prachtige uitzichten.

Winkelervaringen: Het Bund-gebied biedt verschillende luxe winkelmogelijkheden. Luxe boetieks en internationale merken liggen langs de straten en bieden een scala aan opties, van designermode tot prachtige sieraden. De nabijgelegen Nanjing Road, een van de belangrijkste winkelstraten van Shanghai, verbetert de winkelervaring nog verder met zijn talrijke warenhuizen en winkelcentra.

Lokale markten: voor een meer authentieke winkelervaring kunt u de lokale markten rond de Bund verkennen. Je vindt er een scala aan souvenirs, traditionele ambachten en unieke items die de essentie van Shanghai weergeven.

Culturele betekenis en historische gebeurtenissen

De Bund neemt een bijzondere plaats in de geschiedenis van Shanghai in en fungeert als centraal punt voor culturele en historische ontwikkelingen door de jaren heen.

Historische context: Tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw was de Bund het centrum van de internationale nederzetting van Shanghai, waar een verscheidenheid aan buitenlandse bedrijven en consulaten woonden. In deze periode werden veel van de grote koloniale gebouwen gebouwd die het gebied vandaag de dag nog steeds bepalen. De Bund was een symbool van de rol van Shanghai als mondiaal handelscentrum en smeltkroes van culturen.

Belangrijke gebeurtenissen: Door de geschiedenis heen is de Bund getuige geweest van talloze belangrijke gebeurtenissen. Het gebied speelde een rol tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en werd later een symbool van het herstel en de modernisering van Shanghai in de naoorlogse jaren. Tegenwoordig is het een herinnering aan het rijke verleden van Shanghai en de voortdurende transformatie ervan.

Culturele impact: De Bund blijft een cultureel en historisch symbool van Shanghai en weerspiegelt de mix van traditie en moderniteit van de stad. Het organiseert het hele jaar door verschillende culturele evenementen en vieringen, die bezoekers van over de hele wereld trekken.

Lees meer over de historische betekenis van The Bund op Wikipedia.

Als u de Bund en de omliggende gebieden in uw eigen tempo wilt verkennen, kunt u overwegen een autoverhuur in China te boeken via Booking Autos. Deze optie biedt flexibiliteit en gemak bij het ontdekken van alles wat Shanghai te bieden heeft.

Cultural Significance and Historical Events


Fotografietips: de schoonheid van de Bund vastleggen

De Bund biedt enkele van de meest verbluffende fotografische mogelijkheden in Shanghai, met zijn mix van historische en moderne elementen die een visueel boeiend tafereel creëren. Om het meeste uit uw fotografiesessie te halen, kunt u de volgende tips overwegen:

Beste tijden om te fotograferen:

  • Golden Hour: Vroeg in de ochtend en laat in de middag zorgen voor het beste natuurlijke licht voor het vastleggen van de ingewikkelde details van de historische gebouwen van de Bund en het glinsterende water van de Huangpu-rivier. Het zachte, gouden licht versterkt de texturen en kleuren van de architectuur.
  • Nachtfotografie: Bezoek The Bund in het donker voor een dramatisch effect. De verlichte skyline en de felverlichte gebouwen zorgen voor levendige reflecties op de rivier. Gebruik een statief om stabiliteit te garanderen en om opnamen met een lange belichtingstijd te maken waarin de lichten en bewegingen worden benadrukt.

Belangrijkste locaties:

  • Promenade: De loopbrug langs de Bund biedt vrij uitzicht op zowel de historische gebouwen als de moderne skyline aan de overkant van de rivier. Het is een ideale locatie voor groothoekopnamen die de volledige reikwijdte van de Bund vastleggen.
  • Waibaidu-brug: Deze iconische brug biedt een uniek perspectief op de Bund en is uitstekend geschikt voor het vastleggen van de combinatie van historische en moderne elementen.

Tips voor compositie:

  • Voeg voorgrondelementen toe: gebruik elementen zoals de bomen of balustrades van de promenade om diepte aan uw foto's toe te voegen.
  • Gebruik reflecties: De Huangpu-rivier vormt een natuurlijke spiegel voor het stadsbeeld, waardoor de algehele compositie van uw opnamen wordt verbeterd. Zoek naar kalme wateromstandigheden om heldere reflecties te bereiken.

Dineren en winkelen: ervaar de moderne luxe van de Bund

De eet- en winkelscene van de Bund biedt een luxueuze mix van internationale en lokale ervaringen, waardoor het een levendig centrum is voor culinaire en winkelliefhebbers.

Eetervaringen:

  • Luxe restaurants: Geniet van lekker eten in restaurants als M on the Bund, bekend om zijn gastronomische keuken en adembenemende uitzichten op de rivier. Een andere uitstekende keuze is Sir Elly's Restaurant, dat een verfijnd menu en panoramische vergezichten biedt vanaf de locatie in het Peninsula Hotel.
  • Cafés en bistro's: Voor een meer informele ervaring kunt u terecht bij The Bund Brewery, waar u kunt genieten van ambachtelijke bieren en stevige maaltijden in een ontspannen omgeving. De Coffee Academics biedt een trendy plek voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een kwaliteitsbrouwsel met uitzicht.

Winkelbestemmingen:

  • Luxe boetieks: In het Bund-gebied zijn verschillende luxe boetieks en internationale merken te vinden. Bezoek het Bund Shopping Centre voor een scala aan luxe goederen en designermode.
  • Nanjing Road: Nanjing Road, op korte loopafstand van de Bund, is de belangrijkste winkelstraat van Shanghai, met zowel moderne warenhuizen als traditionele winkels.

Lokale markten:

  • Yuyuan Bazaar: Ga voor een voorproefje van het traditionele winkelen in Shanghai naar Yuyuan Bazaar. Deze markt, gelegen in de oude stad, biedt een verscheidenheid aan lokale ambachten, souvenirs en traditionele snacks.
Dining and Shopping: Experiencing The Bund’s Modern Luxuries

De historische monumenten van de Bund: een gids voor het architecturale erfgoed van Shanghai

De Bund staat bekend om zijn indrukwekkende verzameling historische gebouwen, elk met zijn unieke architectonische stijl en historische betekenis. Hier is een gids voor enkele van de meest opvallende bezienswaardigheden:

Douanekantoor:

  • Architectuur: Dit gebouw is ontworpen in neogotische stijl en beschikt over een opvallende klokkentoren die een symbool is geworden van de Bund. Het werd voltooid in 1927 en diende oorspronkelijk als hoofdkwartier voor de douaneoperaties van Shanghai.
  • Historische rol: Het douanekantoor speelde een cruciale rol bij het reguleren van de handel en het innen van rechten tijdens de periode van Shanghai als internationale nederzetting.

HSBC-gebouw:

  • Ontwerp: De Beaux-Arts-stijl van dit gebouw toont grote zuilen en sierlijke decoraties. Het werd voltooid in 1923 en was ooit een van de grootste en meest prestigieuze bankhoofdkantoren ter wereld.
  • Huidig ​​gebruik: Tegenwoordig herbergt het het Shanghai History Museum, dat bezoekers inzicht biedt in de ontwikkeling en historische betekenis van de stad.

Vredeshotel:

  • Stijl: Dit Art Deco-meesterwerk, voltooid in 1929, staat bekend om zijn elegante design en luxueuze interieurs. Het hotel heeft vele opmerkelijke gasten ontvangen, waaronder beroemdheden en wereldleiders.
  • Culturele impact: Het Peace Hotel is niet alleen een plek om te verblijven, maar een stukje levende geschiedenis, dat de weelde en charme van het verleden van Shanghai weerspiegelt.