The Bund, uhnízděný podél západního břehu řeky Huangpu, je důkazem bohaté historie a oslnivé transformace Šanghaje. Tato nábřežní oblast, známá pro své ikonické panorama a historickou architekturu, je od konce 19. století symbolem postavení Šanghaje jako globální metropole.

Bund, nebo „Waitan“ v čínštině, v překladu znamená „Vnější pláž“, vhodný název pro tento kdysi bažinatý úsek, který se vyvinul v jednu z nejslavnějších šanghajských památek. Táhne se přibližně 1,5 kilometru od mostu Waibaidu k jižnímu konci silnice East Nanjing Road a nabízí panoramatické výhledy na panorama města, včetně futuristických mrakodrapů Pudong přes řeku.

The Bund jakožto kulturní a finanční centrum Šanghaje odráží dynamickou historii města a představuje řadu budov z koloniální éry, ve kterých kdysi sídlily banky, obchodní domy a konzuláty. Tyto velkolepé stavby se svými evropskými architektonickými styly nápadně kontrastují s moderním panoramatem Pudongu a představují fascinující spojení starého a nového.

Objevte The Bund na Mapách Google a začněte svou cestu historií a moderností Šanghaje.

Procházka Bundem: Klíčové atrakce a zajímavosti

Procházka po The Bund nabízí úchvatnou cestu architektonickým vývojem Šanghaje. Zde jsou některé z klíčových zajímavostí, díky kterým je tato promenáda destinací, kterou musíte navštívit:

  • Historické budovy Bund: Tento úsek Bundu je známý svou působivou sbírkou budov z počátku 20. století. Mezi pozoruhodné struktury patří:

    • Celnice: Tato budova se svou velkou hodinovou věží a britským architektonickým stylem sloužila jako sídlo šanghajské celnice a je ikonickým symbolem koloniální minulosti The Bund.
    • Budova HSBC: Tato budova ve stylu Beaux-Arts, kdysi jedna z největších a nejhonosnějších bankovních centrál na světě, nyní sídlí v Šanghajském historickém muzeu.
    • The Peace Hotel: Tento historický hotel s designem ve stylu art deco a neonovými světly ztělesňuje kouzlo šanghajské minulosti. Jeho bohatá historie zahrnuje hostování mnoha celebrit a hodnostářů.
  • Promenáda Bund: Široký chodník lemovaný stromy podél řeky Bund nabízí nádherný výhled na řeku Huangpu a mrakodrapy Pudong. Je to ideální místo pro klidné procházky, fotografování a nasávání pulzující atmosféry Šanghaje.

  • Waibaidu Bridge: Tento most, také známý jako Garden Bridge, je jedním z nejstarších dochovaných mostů v Šanghaji. Poskytuje okouzlující bránu do The Bund a nabízí malebné výhledy do okolí.

Architectural Splendors: Colonial to Contemporary

Architektonická krajina Bundu je fascinující směsí koloniální vznešenosti a moderních inovací a představuje eklektickou historii Šanghaje.

Architectural Splendors: Colonial to Contemporary

Koloniální architektura: Bund je známý svými dobře zachovanými budovami z koloniální éry, které zobrazují různé evropské architektonické styly. Tyto budovy byly postaveny během období mezinárodního vlivu Šanghaje a odrážejí status města jako globálního obchodního centra.

  • Gotické obrození: Celnice je příkladem gotické obrozenecké architektury se svými zdobenými detaily a prominentní hodinovou věží, která připomíná londýnský Big Ben.
  • Styl Beaux-Arts: Budova HSBC představuje styl Beaux-Arts, který je charakteristický svými klasickými sloupy, velkolepou fasádou a bohatou výzdobou.
  • Art Deco: The Peace Hotel je ukázkovým příkladem architektury Art Deco se svými zjednodušenými formami, geometrickými vzory a opulentními interiéry.

Moderní doplňky: Na druhé straně řeky Huangpu v Pudongu dominují panoramatu futuristické mrakodrapy, které nabízejí výrazný kontrast k historickým budovám The Bund. Mezi pozoruhodné příklady patří:

  • Oriental Pearl Tower: Tato výrazná dominanta se vyznačuje futuristickými designovými prvky s barevnými koulemi a jedinečným tvarem symbolizujícím rychlou modernizaci Šanghaje.
  • Šanghajská věž: Jako jedna z nejvyšších budov na světě představuje špičkové architektonické techniky a nabízí vyhlídkovou plošinu s úchvatným výhledem na město.

Pokud se chystáte prozkoumat The Bund a další atrakce v okolí Šanghaje, zvažte půjčení auta, abyste si vylepšili zážitek z cestování. Pro pohodlí a flexibilitu si můžete na letišti v Pekingu rezervovat auto prostřednictvímBooking Autos.

The Bund v noci: Iluminace a atmosféra

Když padne noc, The Bund se promění v oslnivou podívanou světel a barev. Osvětlené panorama, které se odráží od řeky Huangpu, vytváří fascinující vizuální zážitek, který zdůrazňuje kontrast mezi historickou elegancí Šanghaje a její moderní dynamikou.

Noční pohledy: Jak slunce zapadá, velké koloniální budovy podél The Bund jsou zalité měkkým okolním osvětlením, které zvýrazňuje jejich architektonické detaily. Jasně osvětlené mrakodrapy Pudong přes řeku ožívají živými světelnými displeji a vytvářejí dramatickou kulisu. Jeden z nejlepších výhledů na tuto scénu je ze samotné promenády, kde se můžete kochat panoramatickými výhledy a fotografovat ohromující panorama.

Světelné show: The Bund také pořádá příležitostné světelné show, které zvyšují vizuální přitažlivost oblasti. Tyto show často obsahují synchronizované osvětlení a projekce na ikonické budovy, oslavující festivaly a speciální akce. Podívejte se na seznamy místních akcí a zachyťte tyto velkolepé ukázky.

Nejlepší vyhlídková místa: Pro nejlepší výhled na The Bund v noci zvažte procházku po promenádě od jižního konce poblíž oblasti Nanjing Road k severnímu konci u mostu Waibaidu. Oblast poblíž parku Huangpu také nabízí vynikající vyhlídky pro vychutnání osvětleného panoramatu.

The Bund at Night: Illuminations and Atmosphere

Stravování a nakupování: Zažijte moderní luxusní zboží The Bund

Bund není jen historickým a architektonickým zázrakem, ale také pulzujícím centrem pro stravování a nakupování, které nabízí směs luxusu a místní chuti.

Možnosti stravování: The Bund se může pochlubit řadou stravovacích zařízení, která uspokojí různé chutě a rozpočty. Od luxusních restaurací s úžasným výhledem na řeku až po okouzlující kavárny, je tu něco pro každého. Mezi pozoruhodná místa k jídlu patří:

  • M on the Bund: Tato restaurace známá pro svou současnou kuchyni a panoramatický výhled na řeku Huangpu je oblíbená mezi místními obyvateli i turisty.
  • Pivovar Bund: Skvělé místo, kde si můžete vychutnat řemeslná piva a tradiční jídla s neformální atmosférou a krásným výhledem.

Nákupní zážitky: Oblast Bund nabízí několik luxusních nákupních příležitostí. Ulice lemují luxusní butiky a mezinárodní značky, které nabízejí řadu možností od značkové módy až po nádherné šperky. Nedaleká ulice Nanjing Road, jedna z předních nákupních ulic v Šanghaji, dále zvyšuje zážitek z nakupování díky četným obchodním domům a nákupním centrům.

Místní trhy: Pro autentičtější zážitek z nakupování prozkoumejte místní trhy v okolí The Bund. Najdete zde řadu suvenýrů, tradičních řemesel a jedinečných předmětů, které zachycují podstatu Šanghaje.

Kulturní význam a historické události

Bund zaujímá zvláštní místo v historii Šanghaje a slouží jako kontaktní místo pro kulturní a historický vývoj v průběhu let.

Historický kontext: Během konce 19. a počátku 20. století byl Bund centrem mezinárodního osídlení Šanghaje, kde se konaly různé zahraniční podniky a konzuláty. V tomto období bylo postaveno mnoho velkých koloniálních budov, které oblast definují dodnes. Bund byl symbolem role Šanghaje jako globálního obchodního centra a tavícího kotle kultur.

Významné události: Během své historie byl Bund svědkem mnoha významných událostí. Oblast sehrála roli během japonské okupace ve druhé světové válce a později se stala symbolem obnovy a modernizace Šanghaje v poválečných letech. Dnes je připomínkou bohaté minulosti Šanghaje a její pokračující transformace.

Kulturní dopad: Bund je i nadále kulturním a historickým symbolem Šanghaje, který odráží spojení tradice a modernosti města. Po celý rok se zde konají různé kulturní akce a oslavy, které přitahují návštěvníky z celého světa.

Zjistěte více o historickém významu The Bund na Wikipedii.

Chcete-li prozkoumat Bund a okolní oblasti svým vlastním tempem, zvažte rezervaci pronájmu auta v Číně prostřednictvím Booking Autos. Tato možnost poskytuje flexibilitu a pohodlí pro objevování všeho, co Šanghaj nabízí.

Cultural Significance and Historical Events


Fotografické tipy: Zachyťte Bundovu krásu

The Bund nabízí některé z nejúžasnějších fotografických příležitostí v Šanghaji se svou směsí historických a moderních prvků vytvářejících vizuálně podmanivou scénu. Abyste ze svého focení vytěžili maximum, zvažte následující tipy:

Nejlepší časy na focení:

  • Zlatá hodina: Časné ráno a pozdní odpoledne poskytují nejlepší přirozené světlo pro zachycení složitých detailů historických budov The Bund a třpytivých vod řeky Huangpu. Jemné zlaté světlo zvýrazňuje textury a barvy architektury.
  • Noční fotografie: Pro dramatický efekt navštivte The Bund po setmění. Osvětlené panorama a jasně osvětlené budovy vytvářejí živé odrazy na řece. Použijte stativ, abyste zajistili stabilitu a pořizovali snímky s dlouhou expozicí, které zvýrazní světla a pohyb.

Klíčová místa:

  • Promenáda: Chodník podél The Bund nabízí ničím nerušený výhled jak na historické budovy, tak na moderní panorama přes řeku. Je to ideální místo pro širokoúhlé záběry, které zachycují celý záběr The Bund.
  • Waibaidu Bridge: Tento ikonický most poskytuje jedinečnou perspektivu The Bund a je vynikající pro zachycení spojení historických a moderních prvků.

Tipy na složení:

  • Zahrnout prvky popředí: Zahrňte prvky, jako jsou stromy nebo zábradlí promenády, abyste svým fotografiím dodali hloubku.
  • Použijte odrazy: Řeka Huangpu poskytuje přirozené zrcadlo pro panorámu města a zlepšuje celkovou kompozici vašich záběrů. Pro dosažení jasných odrazů hledejte klidné vodní podmínky.

Stravování a nakupování: Zažijte moderní luxusní zboží The Bund

Jídelní a nákupní scéna Bund nabízí luxusní směs mezinárodních a místních zážitků, což z ní dělá živé centrum pro kulinářské a maloobchodní nadšence.

Zážitky ze stolování:

  • Špičkové restaurace: Užijte si dobré jídlo v podnicích jako M on the Bund, které jsou známé svou gurmánskou kuchyní a úchvatným výhledem na řeku. Další vynikající volbou je Sir Elly's Restaurant, která ze své polohy v hotelu Peninsula nabízí sofistikované menu a panoramatické výhledy.
  • Kavárny a bistra: Pro neformálnější zážitek navštivte The Bund Brewery, kde si můžete v uvolněném prostředí vychutnat řemeslná piva a vydatná jídla. Coffee Academics nabízí trendy místo pro milovníky kávy, kteří hledají kvalitní pivo s výhledem.

Nákupní destinace:

  • Luxusní butiky: Oblast Bund je domovem několika špičkových butiků a mezinárodních značek. Navštivte nákupní centrum The Bund, kde najdete řadu luxusního zboží a značkové módy.
  • Nanjing Road: Kousek od The Bund je Nanjing Road přední nákupní ulicí Šanghaje, kde najdete jak moderní obchodní domy, tak tradiční obchody.

Místní trhy:

  • Yuyuan Bazaar: Chcete-li ochutnat tradiční šanghajské nákupy, zamiřte na Yuyuan Bazaar. Tento trh se nachází ve Starém městě a nabízí řadu místních řemesel, suvenýrů a tradičního občerstvení.
Dining and Shopping: Experiencing The Bund’s Modern Luxuries

Historické památky Bund: Průvodce architektonickým dědictvím Šanghaje

Bund je známý svou působivou sbírkou historických budov, z nichž každá má svůj jedinečný architektonický styl a historický význam. Zde je průvodce některými z nejpozoruhodnějších památek:

Celnice:

  • Architektura: Tato budova navržená ve stylu gotického obrození má výraznou věž s hodinami, která se stala symbolem The Bund. Dokončena v roce 1927, původně sloužila jako ústředí pro celní operace v Šanghaji.
  • Historická role: Celnice byla stěžejní při regulaci obchodu a vybírání cel během období Šanghaje jako mezinárodního urovnání.

Budova HSBC:

  • Design: Tato budova ve stylu Beaux-Arts představuje velkolepé sloupy a zdobené dekorace. Byla dokončena v roce 1923 a byla jednou z největších a nejprestižnějších bankovních centrál na světě.
  • Současné využití: Dnes zde sídlí Šanghajské historické muzeum, které návštěvníkům nabízí pohled na vývoj města a historický význam.

Hotel Mír:

  • Styl: Toto mistrovské dílo ve stylu Art Deco, dokončené v roce 1929, je známé svým elegantním designem a luxusními interiéry. Hotel hostil mnoho významných hostů, včetně celebrit a světových vůdců.
  • Kulturní dopad: Hotel Peace není jen místem k pobytu, ale také kouskem živé historie, která odráží bohatství a kouzlo šanghajské minulosti.