Polsko je země bohatá na historii a architektonické zázraky. Jedním z klenotů, který mezi nimi skutečně vyniká, je úžasný Královský zámek ve Varšavě. Cílem tohoto průvodce je poskytnout vám komplexní informace o hradu, od jeho historie až po podrobného průvodce, jak jej prozkoumat.

Historický význam královského hradu

Historie královského hradu sahá až do 13. století. Bylo oficiálním sídlem polských panovníků a zůstává symbolem národní hrdosti, vystavuje sbírku uměleckých děl, vzácné artefakty a krásně zdobené pokoje. Přestože během několika invazí a 2. světové války utrpěla škody, byla pečlivě zrestaurována do své bývalé slávy a nabídla návštěvníkům pohled do své majestátní minulosti.

To nejlepší z hradu

Nyní, když jste obeznámeni s historií hradu, pojďme se ponořit do toho, co musíte vidět. V zámku se nachází Lanckoronski Collection s Rembrandtovými obrazy a Velká sjezdová síň, kde se konají královské obřady. Mramorový pokoj je plný krásných portrétů polských králů, zatímco Trůnní sál, kde panovníci přijímali hosty, má složitě navržený strop.

Jak se dostat do Královského hradu

Královský hrad se nachází v srdci Varšavy. Je snadno dostupný z jakékoli části města. Možná budete chtít zvážit pronájem auta pro pohodlí. Chcete-li získat nejlepší nabídky pronájmu aut v Polsku, zvažte použití Bookingautos. Letiště ve Varšavě nabízí řadu cenově dostupných možností, jako je nízkonákladový pronájem auta již od 25 EUR za den.

Než se vydáte na cestu, důrazně doporučujeme zakoupit si vstupenky online předem, abyste se vyhnuli dlouhým frontám. Zámek je otevřen celý týden kromě pondělí. Je vhodné věnovat prohlídce tohoto nádherného místa alespoň 3-4 hodiny. K dispozici jsou audioprůvodci v různých jazycích, díky čemuž je váš zážitek obohacující.

Užijte si okolní oblasti

Hrad není jediným klenotem Varšavy! Určitě prozkoumejte i okolí. Navštivte okouzlující Staré Město a vydejte se do nedalekého Paláce Wilanow a Koperníkova vědeckého centra. Kliknutím sem je zobrazíte v Mapách Google . Mít půjčené vozidlo vám může usnadnit cestování. Pokud se ocitnete dále na sever, zvažte pronájem vozidla z letiště v Gdaňsku. Zde je několik vynikajících možností, které začínají od 20 EUR na den.

Obrazy hradu, které vás uchvátí

Exteriér královského hradu je velkolepý, ale to, co se skrývá v jeho zdech, je ještě působivější. Když vstoupíte dovnitř, uvítá vás jedinečný šarm mnoha pokojů, z nichž každý je nápadnější než druhý. Nezapomeňte navštívit Zlatou chodbu, oslnivou chodbu zdobenou velkými zrcadly a lustry. Králova ložnice zdobená krásnými hedvábnými gobelíny je něco přímo z pohádky.

Zažijte hradní akce

Hrad není jen historická památka, ale také živé kulturní centrum. V průběhu roku se zde konají četné koncerty, přednášky a dočasné výstavy. Návštěva během těchto akcí vám může nabídnout obohacený zážitek. Podívejte se na jejich oficiální webové stránky, kde najdete plán nadcházejících akcí.

Zámecká kavárna

Prozkoumávání hradu vás může trochu vyčerpat. Vydejte se do Castle Cafe na osvěžující přestávku. Dopřejte si šálek kávy nebo čaje a rozhodněte se pro kousek lahodného polského pečiva. Kavárna nabízí také nádherný výhled na Zámecké náměstí a Staré Město.

Doufáme, že vám tento průvodce poslouží jako kompas při objevování divů královského hradu ve Varšavě. Nezapomeňte nasát majestátní krásu tohoto historického a architektonického mistrovského díla a nechte příběhy v jeho zdech uchvátit vaše smysly.

Bezpečné cestování!